Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Корупційні оборудки директора Яворівського нацпарку

Про Яворівський національний природний парк, директором якого вже 20 років є Біляк Михайло Васильович, ЗМІ останнім часом писали у зв’язку з будівництвом на його території еколого-просвітницького візит-центру.

Ця споруда буде побудована за 7,79 млн. грн. – в зоні стаціонарної рекреації «Верещиця». Йдеться в основному про кошти, які надає Європейський Союз. В рамках грантової програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» в галузі збереження природної та історико-культурної спадщини.

Договір на спорудження даного візит-центру Яворівський національний природний парк в особі директора Михайла Біляка підписав 2 листопада  з корпорацією будівельних підприємств «Карпатбуд». За результатами відкритих торгів. Цікаво, що єдиним конкурентом «Карпатбуду» в цьому привабливому тендері виступило приватне підприємство «Валенс груп» із пропозицією на 22 тис. грн. дорожчою, що явно свідчить про корупційну складову. Під час аукціону учасники не торгувались.

Однак найбільш показовий факт полягає в тому, що тендер на будівництво еколого-просвітницького візит-центру, поміж головних завдань якого зазначено «формування екологічної культури, почуття відповідальності за стан природи і навколишнього середовища, їх збереження  та охорону»  відбувався на тлі подальшого процвітання незаконної вирубки лісів в Яворівському нацпарку.

За словами мешканців села Дубровиця Яворівського району, останнім часом ліс найбільше рубали на території Млинківського природоохоронного наукового-дослідного відділення, що входить у структуру Яворівського національного природного парку. Саме у цій місцевості вони найчастіше помічали  пеньки від незаконно зрубаних дерев (у тому числі – від цінних порід дерев), а також залишки від спалених пеньків.  

Розпилювання ж незаконно зрубаної деревини цінних порід, як стверджують селяни,  відбувалось у тому числі на пилорамі, яка знаходиться  поруч з адміністративною будівлею та господарськими приміщеннями Яворівського національно природного парку. За адресою -  смт. Івано-Франкове, вул. Зелена, 23, Яворівський район. Що явно вказує на те, хто стоїть за варварськими вирубками лісу.

Наостанок про ще  один прикметний факт. У своїй електронній декларації за 2017 рік директор Яворівського національного природного парку  Михайло Біляк, зазначивши відомості про сина – Біляка Тараса Михайловича, «забув» вказати відомості про те, що Біляку Тарасу Михайловичу на праві власності належать дві квартири у Львові – на вулиці Тернопільській. І це, до речі, не єдиний «пробіл» в електронній декларації Михайла Біляка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ