Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Руслан Ляшко: «ДБР на постійній основі моніторить спосіб життя воєнкомів»

Директор Теруправління ДБР у м.Львові Руслан Ляшко: «ДБР на постійній основі моніторить спосіб життя воєнкомів».
Руслан Ляшко

У провадженні слідчих ТУ станом на сьогодні перебуває 32 кримінальних проваджень, які стосуються правопорушень, вчинених працівниками Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, 9 з яких стосовно воєнкомів, які задля власної наживи в умовах воєнного часу намагаються збагатитися. Розповідає директор ТУ ДБР у м.Львові Руслан Ляшко.

До прикладу, в серпні ліквідовано злочинну схему, організовану начальником першого відділу Ужгородського РТЦК та СП, яка полягала в незаконному залучені військовослужбовців до робіт з будівництва свого власного будинку.

Будівельні матеріали закупляли  за кошти РТЦК і їх фактично присвоював собі посадовець.   За місцем його проживання та роботи вилучено російську та радянську атрибутику, гроші, службову документацію Ужгородського РТЦК та СП.

Воєнкому повідомлено про підозру у перевищенні службових повноважень, вчинених в умовах воєнного стану (ст. ч. 5 ст. 426-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Фігуранта відсторонено від виконання обов’язків та обрано запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави.

За оперативного супроводу оперативного відділу Теруправління викрито та припинено ще одну схему отримання хабарів службовцями Яворівського районного ТЦК та СП Львівської області.

Задокументовано факт отримання від військовозобов’язаного 3 тис.дол. США за видачу документів, що дають право останньому безперешкодно виїхати за межі України.

Повідомлено про підозру начальнику Яворівського ТЦК та СП, в.о. голови ВЛК цього ж ТЦК, лікарю Яворівської поліклініки та військовослужбовцю-посереднику за ч. 3 ст. 368 КК України.

Подальше досудове розслідування здійснювало ГСУ ДБР.

Моніторинг життя воєнкомів

ТУ ДБР у м. Львові на постійній основі оперативним шляхом проводить моніторинг життя керівників ТЦК та СП, з метою виявлення необґрунтованих активів або фактів незаконного збагачення. Зокрема   проводиться аналіз майна яке належить або придбане керівниками ТЦК та СП, а також їх близьким особам.

Також через оперативні можливості вивчається спосіб життя вказаних посадових осіб та членів родини, наявність цінного майна в користуванні, періодичність виїзду та терміни пребування за кордоном, наявність майна чи грошових активів за кордон. 

На системній основі проводиться моніторинг засобів масової інформації, соціальних мереж щодо можливих даних про незаконне збагачення посадовців та їх близьких осіб.

Найпоширеніші порушення з боку представників ТЦК та СП

Це організація та діяльність схем і механізмів незаконного отримання грошей за невжиття мобілізаційних заходів та призову на військову службу.

Зокрема за матеріальну винагороду здійснюють звільнення від військової служби шляхом надання безпідставної відстрочки.

Повне зняття з військового обліку за висновками ВЛК, які базуються на вигаданих діагнозах.

Систематичне отримання коштів від підприємців за не призов їх працівників.

Отримання  коштів від суб’єктів господарювання в сфері ресторанного та готельного бізнесу за не проведення заходів із вручення повісток на території їхніх закладів.

Отримання незаконної винагороди за невжиття заходів з примусового вилучення майна підприємств для комплектування військових частин.

«Заміна керівного складу ТЦК на військовослужбовців, котрі  безпосередньо брали участь у відсічі збройній агресії рф, забезпечить більш ефективну та справедливу систему добору громадян на військову службу до ЗСУ. Нові кадри будуть викликати довіру та піднімуть бойовий дух серед військовозобов’язаних» - говорить Руслан Ляшко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ