Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Садовий, депутати і узурпація VII скликання

У Львівській міській раді тривають пристрасті довкола кандидатури майбутнього секретаря Львівської міської ради. Міський голова Львова Андрій Садовий продовжує наполягати на тому, що секретарем ради мусить бути депутат від «Самопомочі». Депутати такої думки не поділяють, а експерти та політологи заговорили про загрозу узурпації влади у Львові та виклики демократичним засадам.

Для того, щоб розібратися у цій ситуації, Гал-інфо поспілкувалося з експертами та лідерами фракцій у Львівській міській раді.

Олександр Антонюк, політичний експерт.

«Амбіції міського голови Львова Андрія Садового щодо розподілу посад у новобраній Львівській міській раді зрозумілі, але нездорові. Бажання призначити на посаду секретаря ради та голову бюджетної комісії представників «Самопомочі» не зовсім відповідає його деклараціям. В даному випадку найперше мав би реагувати «БПП «Солідарність», які чомусь підтримали його в другому турі виборів міського голови», - зазначив Олександр Антонюк.

Він переконаний, що депутатам інших фракцій не можна піддаватися на такі вмовляння міського голови, адже його пропозиція по розподілу посад зовсім не відповідає принципам демократичності.

Львівська міська рада. Боротьба за посади

«Якщо депутатський корпус це проковтне, то на цій Львівській міській раді можна ставити хрест і називати її іменем «Самопомочі». Якщо Садовий таки зуміє взяти гору, то інші фракції впливу на рішення і на формування порядку денного мати не будуть. Кожен повинен розуміти, що функція депутатського корпусу – це контроль за мером та виконкомом. Андрія Садовому варто згадати меморандум про прозорість рад, який підписала його партія також. Ті політичні сили, які пристануть на пропозиції Садового програють», - переконаний він.

За його словами, фігура секретаря Львівської міської ради – це найавторитетніша і рівновіддалена від усіх депутатів людина.

Кадрові апетити Садового

«Ця людина повинна однаково враховувати позицію усіх фракцій, а не лише однієї, і повинна бути не заангажована щодо міського голови. Це людина повинна бути з досвідом і яку не запідозриш у надмірній критиці чи лояльності до міського голови», - прокоментував Олександр Антонюк.

Галина Терещук, журналіст

За її словами, спроба міського голови Львова Андрія Садового поставити на ключові посади у Львівській міській раді людей від «Самопомочі» створює ризик монополізації влади, що неприпустиму коли говорити про демократію.

«Як на мене, це далеке від демократії, бо коли одна партія контролює всі важливі комісії і має свого міського голову та секретаря ради - це дає великі можливості для зловживань. Якщо команда мера працює чесно і відкрито, їй нічого боятись, тим паче нових облич на посадах. Якщо міський голова декларує чесність і відкритість, то навіщо усі посади підминати під себе?», - зазначила журналіст.

Ірина Швець, інформаційний директор Львівського представництва мережі ОПОРА.

«Посада секретаря ради – друга після міського голови. По суті, це чиновник ради, компромісна фігура, яка б однаково позитивно оцінювалася мером та депутатським корпусом. З огляду на це, для ефективності роботи ради як органу самоврядування, було б краще, аби посаду секретаря зайняла людина не з «Самопомочі». Це допомогло б, з одного боку, забезпечити систему стримування та противаг у ЛМР, а з іншого – не наразитися на публічну критику через просування мером своїх однопартійців», - переконана Ірина Швець.

Вона також додала: «Що стосується комісій, то зазвичай представник фракції міської ради, яка отримала найбільшу кількість голосів, очолює бюджетну комісія, що є однією з основних. Тому, ці «апетити» «Самопомочі» виглядають цілком виправдано. З іншого боку, у ситуації, коли міський голова є керівником виконавчої структури ради, яка відповідальна за виконання бюджету, а його однопартієць – головою бюджетної комісії, партія отримає ще більший контроль над міськими фінансами. Проте, не слід забувати, що це одночасно і збільшення відповідальності».

Юрій Шведа, політолог.

«Міський голова Львова Андрій Садовий після виборів говорив, що не бачить жодних проблем у Львівській міській раді і про те, що він та депутати є представниками однієї громади, а тому мав би забезпечити рівне представництво у процесі управління містом», - заявив політолог.

За його словами, було б справедливо, коли кожна політична сила, в залежності від представництва отримала ті чи інші посади у комісіях.

«Тоді можна було б говорити про консолідацію депутатського корпусу, як це сталося у Львівській обласній раді, де простежувалися чіткі механізми квотування. Міський голова та його фракція у Львівській міській раді, не маючи більшості для монополізації, намагається таки зайняти ключові посади, і це не нормально. Така ситуація вже зараз закладає протиріччя між міським головою, виконавчою владою та депутатським корпусом. На сьогодні опозиції до міського голови у раді немає, усі політичні сили налаштовані на конструктив», - сказав Юрій Шведа.

Він наголосив, що ненормальною є ситуація із просуванням на посаду секретаря ради представника фракції «Самопоміч», яка підконтрольна меру Львова Андрію Садовому.

«Не буде ні стримування, ні противаг, ні балансу. Секретар ради - це має бути прийнятна для депутатського корпусу людина. Він має бути авторитетним і йти від депутатів. Секретар ради – це місток між виконавчою владою і депутатським корпусом. Він повинен налагоджувати співпрацю. Не нормально, коли у перші дні роботи вже є конфронтація і мер намагається нав’язати депутатам свого кандидата на цю посаду», - заявив Юрій Шведа.

Депутати не від «Самопомочі» напрацювали одностайну позицію – на вмовляння та схиляння міського голови Андрія Садового вони не мають наміру піддаватися.

Учора, 25 листопада, з’явилася заява від Української галицької партії, яка заявила, що міський голова і секретар ради не можуть бути представниками однієї партії.

« Пропонуємо процес обрання секретаря ради та голів депутатських комісій зробити прозорим і зрозумілим для громади міста. Керівництво органу, який наділений правом представляти інтереси громади і приймати рішення від її імені, повинно обиратися не в результаті кулуарних перемовин та торгів між фракціями, а публічно і відкрито. Ми пропонуємо на наступній сесії оголосити всі кандидатури на керівні посади в раді та дати можливість депутатам і громаді міста оцінити їх фаховість та моральні якості. Вибори керівних органів ради провести після публічного обговорення», - йдеться у заяві.

Окрім того, УГП повідомила, що не підтримуватиме жодного представника партії «Самопоміч» на посаду секретаря Львівської міської ради: «Представник цієї партії Андрій Садовий обраний міським головою, є керівником виконавчої влади у місті та головує на сесіях Львівської міської ради. Посада секретаря ради, якоюсь мірою, представляє законодавчу гілку влади в місті. Тому призначення представника «Самопомочі» на посаду секретаря ради дозволить представникам однієї партії монополізувати владу у Львові, хоча більш ніж дві третини виборців проголосували за інші політичні сили.

З подібних міркувань Українська Галицька партія не підтримуватиме представника партії «Самопоміч» на посаду голови комісії фінансів та планування бюджету, яка здійснює контроль за виконанням виконавчою владою бюджету і використанням коштів міста».

Анатолій Забарило,  керівник фракції Громадянська позиція у Львівській міській раді.

«Зараз для нас, депутатів, головне швидко та конструктивно завершити переговори з приводу кандидатури секретаря Львівської міської ради та розпочати роботу. Перемовини із міським головою відбуваються за участі усіх керівників фракцій. Думаю, що нам вдасться знайти мудре рішення. У Львівську міську раду прийшло багато достойних депутатів, в тому числі є й депутати які вперше прийшли у раду. Хто буде секретарем, той і буде, головне, щоб ми могли швидше почати роботу», - сказав Анатолій Забарило.

Він наголосив, що не варто протиставляти 40 депутатів інших фракцій 24 депутатам від «Самопомочі».

«Ми всі відповідальні перед однією громадою. Однак, наша фракція не підтримуватиме кандидатуру секретаря від «Самопомочі». Ми за те, щоб міський голова запропонував кандидатуру погоджену усіма депутатами», - сказав Анатолій Забарило.

Він також повідомив, що «Громадянська позиція» має свого кандидата на цю посаду.

«Ми вважаємо, що найстарший і досвідчений депутат від нашої фракції Юрій Кужелюк – це достойна кандидатура, і він міг би бути секретарем, але вирішувати депутатам», - сказав Анатолій Забарило.

Маркіян Лопачак, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді.

«Міський голова Львова Андрій Садовий проводить переговори з головами фракцій у Львівській міській раді щодо кандидатури секретаря ради. Андрій Садовий у притаманній йому манері говорить про об’єднання та консолідацію усіх політичних сил, але на тих засадах, на яких стоїть він. Має бути баланс, щоб депутатський корпус міг контролювати виконавчі органи. У фракції «Самопомчі» багато чиновників, а сам міський голова є лідером партії «Самопоміч», тому кандидатура від цієї фракції на посаду секретаря ради не сприятиме балансу. «Свобода» не буде підтримувати секретаря ради від «Самопомочі». Переконаний, що усі фракції здатні обрати з поміж свого середовища обрати людину на цю посаду. Не можна допустити перетворення Львівської міської ради на партійний корпорацію на чолі з Садовим», - заявив Маркіян Лопачак.

Ігор Телішевський, керівник фракції УКРОП у Львівській міській раді.

«Наша фракція Українського об’єднання патріотів «УКРОП» на спільних нарадах голів фракцій та міського голови неодноразово заявляла, що не може бути у Львові монополії влади і має бути противага. У Львівській міській раді не може бути монополія влади, має бути противага. Ми наполягаємо, що секретар ради повинен представляти інтереси усіх фракцій, а не однієї. Пропонувати секретаря ради повинен не міський голова Андрій Садовий, який має у фракції 24 депутати, а міська рада загалом – це ще 40 депутатів», - сказав він.

За його словами, УКРОП пропонує на цю посаду Івана Гринду.

«Це має бути людина комунікатор між депутатським корпусом і виконавчою владою. Ми пропонуємо досвідченого депутата Івана Гринду», - зазначив Ігор Телішевський.

Він також додав, що під час перемовин міський голова навіть погрожував заветувати кандидатуру на посаду секретаря ради від депутатського корпусу.

«Є варіант, що кандидатура буде заветована. На це має бути обґрунтування, але як підібрати обґрунтування вето щодо людини? Ми ж пропонуємо «Самопомочі» очолити земельну комісію та комісію комунального майна. Зважаючи на те, що були постійні звинувачення про зловживання в цьому напрямку, ми пропонуємо колегам очолити ці комісії і показати як треба працювати», - сказав Ігор Телішевський.

Валерій Веремчук, керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді.

«Народний контроль» прийшов у Львівську міську раду з чітким антикорупційним планом і для реалізації цього плану має бути баланс сил», - заявив Валерій Веремчук.

За його словами, виконавчі органи очолює лідер партії «Самопоміч», міський голова Львова Андрій Садовий, а отже посаду секретаря ради не може займати представник від «Самопомочі».

«Це не лише позиція нашої фракції, а це позиція усіх фракцій Львівської міської ради окрім «Самопомочі». Якщо працювати, то ми маємо працювати спільно. Думаю, депутатське середовище здатне обрати достойну кандидатуру серед обраних депутатів», - зазначив Валерій Веремчук.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, серед претендентів на посаду секретаря ради також озвучували прізвище голови фракції «Народного контролю» Валерія Веремчука.

Чому ж міський голова Львова так наполягає на посаді секретаря ради? З наближених до мера Львова джерел стало відомо, що Андрій Садовий готується до переходу на вищий політичний рівень і має намір покинути Львів та розпочати кар’єру в парламенті. Окрім того, у нього є серйозні президентські амбіції. Однак, втрачати контроль над Львовом він теж не бажає, тому для нього дуже важливо, щоб посада секретаря Львівської міської ради дісталася саме депутату з середовища його підконтрольної фракції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ