Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Шольц: Є "консенсус" щодо західної зброї в Україні

Надана Україні західна зброя не застосовуватиметься для ударів по території РФ, про це є "консенсус", розповів канцлер ФРН Олаф Шольц у інтерв'ю газеті BamS.
Канцлер ФРН Олаф Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) наголосив, що передана Україні західна зброя призначена для оборони України, а не для ударів по території РФ. Про це він розповів у інтерв'ю газеті Bild am Sonntag (BamS), опублікованому в неділю, 5 лютого, повідомила DW. Відповідаючи на запитання, чи існує домовленість з президентом України Володимиром Зеленським про те, що зброя із Заходу буде застосовуватися лише на території України, і що таким чином Росія не зазнає атак по своїй території, Шольц сказав: "Щодо цього є консенсус".

Очільник німецького уряду також відкинув побоювання, що Німеччина може бути втягнута у війну Росії проти України, поставивши українській стороні бойові танки. В інтерв'ю виданню він сказав: "Ми ретельно зважували кожну поставку зброї, тісно координували її з нашими союзниками, в першу чергу з Америкою. Такий спільний підхід запобігає ескалації війни".

Крім того,  канцлер пояснив, що під час телефонних перемовин з президентом РФ Володимиром Путіним "дуже чітко" дав зрозуміти останньому, що Росія несе повну відповідальність за війну в Україні. "Я дуже чітко даю зрозуміти Путіну, що Росія несе повну відповідальність за війну. Росія безпричинно напала на сусідню країну, щоб захопити частину України або всю країну, - зазначив Олаф Шольц. - Просто змиритися з цим ми не можемо, тому що це докорінно порушує європейський мирний порядок. Тож ми підтримуємо Україну фінансово, гуманітарно, а також озброєннями".

Торкнувшись питання про вступ України до ЄС, канцлер ФРН наголосив, що надання торік Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС - було "сильним сигналом". Утім, кожний кандидат на приєднання до спільноти "має відповідати необхідним критеріям" у таких питаннях, як правова держава, демократія, дотримання прав людини та боротьба з корупцією. На запитання щодо того, чи матиме Україна певні бонуси у зв'язку з агресивною війною проти неї, канцлер відповів: "Вимоги для вступу однакові для всіх".

На додачу Шольц заявив, що Путін не погрожував йому під час телефонних розмов. Журналістка видання нагадала про слова експрем'єра Великобританії Бориса Джонсона, який стверджував, що чув погрози з боку російського лідера. "Ні, Путін не погрожував ні мені, ні Німеччині", - відповів Шольц, додавши, що під час телефонних розмов "абсолютно різні позиції" політиків щодо війни в Україні стали "гранично зрозумілими".

Говорячи про Путіна, Шольц також прокоментував виступ останнього в Волгограді, де очільник Кремля заявив, що Росії "знову погрожують" німецькими танками. "Його (Путіна. - Ред.) слова - частина серії безглуздих історичних порівнянь, які він використовує для виправдання свого нападу на Україну". "Але ця війна не може бути виправдана нічим", - підкреслив канцлер ФРН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ