Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стандарти НАТО: руйнуємо міфи

Спекуляція навколо вступу України до НАТО триває. Різні політичні сили часто використовують незрозуміле для більшості українців словосполучення «стандарти НАТО» задля власної вигоди. Через це виникає багато непорозумінь та дезінформації у суспільстві. Спробуємо розібратися, що таке стандарти НАТО і розвінчати деякі міфи, пов’язані з цією темою.

НАТО та його стандарти

НАТО (Північноатлантичний альянс) — це військово-політичний союз Північної Америки і Європи, створений для об’єднання демократичних країн, з метою воєнної співпраці та забезпечення свободи і безпеки усіх його членів. Утворений 4 квітня 1949р. у Вашингтоні.

До речі, сама абревіатура в англійському варіанті виглядає так: «NATO» і розшифровується, як «North Atlantic Treaty Organization».

Спершу туди увійшло 12 країн (США, Канада, Бельгія, Данія, Голландія, Люксембург, Норвегія, Ісландія, Франція, Велика Британія, Італія та Португалія). Зараз їхня кількість збільшилася до 30.

Для взаємодії та уникнення непорозумінь збройними силами різних країн було створено «Угоду зі стандартизації» — міжнародний договір, який включає в себе спільні для всіх правила і порядок дій. Стандарти прописані в цьому договорі.

Усі стандарти умовно можна поділити на 3 категорії:

Операційна — відповідає за можливості співпраці країн-союзників;

Матеріальна — стосується технічних стандартів та обладнання;

Адміністративна — стандарти, які включають в себе спільні підходи до технік управління та адміністративних процедур.

Україна і стандартизація НАТО

Які ж переваги вступу України до НАТО?

По-перше, цей воєнно-політичний союз — гарантія безпеки, захисту та допомоги при виникненні різного виду небезпек (війн, стихійних лих, тероризму…).

По-друге, дотримання стандартів допомагає підвищити ефективність та потужність збройних сил країни. Наприклад, Швеція, хоч і не входить до НАТО, проте дотримується їхніх стандартів. Це зробило її армію потужною воєнною одиницею.

По-третє, кожній державі необхідно контролювати та регулювати своє військо, задля його нормального функціонування.

Під стандартизацію підпадають більшість аспектів військової справи.

Недивно, що довкола цієї теми виникло багато непорозумінь і міфів, адже в загальному налічується аж 1300 стандартів. Україна, наразі, виконала близько 200. Серед них, створення нової зброї, що відповідає стандартам, утворення містечок для навчання, нові полігони, зміни в уніформі, наказ про обов’язкове вивчення англійської мови, введення нової термінології, покращення казарм, а також нова система харчування військових з дотриманням добової калорійності (3500-6000ккал).

Тепер розглянемо декілька найпопулярніших міфів пов’язаних зі стандартами НАТО:

Міф 1: до НАТО вступають лише збройні сили країни

В НАТО вступає уся країна, а не лише її армія. Не всі стандарти мають відношення виключно до військової справи. Є й такі, що стосуються демократії, свободи слова, прав людини, функціонування економіки та ефективного врядування. Змінюється й модернізується уся держава, а не її окремі частинки.

Міф 2: радянський

В СРСР влада пропагувала народу думку, що НАТО — це «агресивний» воєнний союз, який утворила Америка для контролю над іншими країнами.

Дехто досі притримується такої думки, проте це абсурдно, бо рішення в НАТО приймаються на основі консенсусу після спільного обговорення з країнами-членами Альянсу. Тобто, усі рішення прийняті НАТО — це вияв колективної волі суверенних держав, що входять до союзу.

Міф 3: перехід на виключно американське озброєння

Озброєння повинне бути взаємозамінним, але це не означає, що всі повинні користуватися послугами одного виробника. Кожна армія в праві обирати те виробництво, яке їй до вподоби, незалежно від того іноземний чи вітчизняний це виробник. Основне, щоб зброя відповідала стандартам.

Наприклад, війська країн-членів НАТО використовують різні моделі танків, проте всіх їх поєднує одна деталь: тип гармати. Боєприпаси роблять універсальними. Це сприяє підвищенню оперативності та ефективності роботи під час операцій.

Міф 4: НАТО має власну регулярну армію

НАТО немає власної армії. Збройні сили країн залишаються під національним командуванням, проте у разі необхідності їх долучають до спецоперацій НАТО.

"Я вважаю, що Україна за останні чотири роки зробила просто шалений крок в сторону покращення своїх збройних сил до світових стандартів, якими, на даний момент, є стандарти НАТО, — зазначив в коментарі офіцер ЗСУ, полковник Тарас Грень. — Ми поступово переходимо на нові зразки зв’язку, на нові, якісно вищі і кращі показники логістичного забезпечення Збройних Сил України. Це стосується і військових одностроїв, і військової форми. Крім цього, Україна розробила власні нові зразки озброєння, які часто є не тільки відповідними до стандартів НАТО, але й в дечому їх переганяють — це теж дуже добре. Отже, Збройні Сили України зараз знаходяться в стадії реформування. Йде реформування систем управління: ми переходимо з застарілої радянської системи, яка в нас існувала, на прогресивну всесвітню систему G. Сподіваюся, що це вдасться зробити найближчим часом. Крім цього, всі реформи Збройних Сил України відбуваються відкрито. Їх можна побачити в «Білій книзі», яка є на офіційному сайті Міністерства Оборони України. Вся Україна впевнено крокує до стандартів НАТО: приймаються відповідні закони, які регламентують життя не тільки Збройних Сил, але й всього суспільства. Отож давайте разом тягнутися до кращого".

Отже, підсумовуючи, зазначимо, що імплементація стандартів НАТО сприяє осучасненню та покращенню всіх сфер впливу держави, в першу чергу — її військових аспектів. Це важливий та необхідний етап для України, який допоможе розвинути не лише регуляторний апарат країни і її військо, але й дозволить налагодити важливі зовнішні зв’язки.

Лілія Траспетрихіна


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ