Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет: перемога буде з нами

Вчора, 8 січня 2018 року, коли Церква відзначає Собор Пресвятої Богородиці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет за багатолітньою традицією звершив Божественну літургію в Михайлівському Золотоверхому монастирі столиці.

На запричасному стиху проповідував насельник монастиря ієромонах Михаїл (Карнаух). А перед завершенням літургії зі словом до пастви звернувся Святійший Патріарх Філарет:

"В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Христос народився!

Дорогі браття і сестри, в євангельському читанні, пов’язаному з Різдвом Господа Ісуса Христа є події, які викликають у нас не те що сумнів, а нерозуміння. Наприклад яким чином зірка йшла і показувала дорогу волхвам до Вифлеєма? Ось коли подумаєш, яка зірка може вести, то в багатьох людей виникає сумнів правда це, чи не правда. Святі отці пояснюють нам, що це була не звичайна зірка, а ангел у вигляді зірки. А чому явився ангел у вигляді зірки волхвам? А тому що вони були волхви, тобто спостерігали за небом, за зірками і тому через зірку вони прийшли до поклоніння народженому Сину Божому. Друге питання, яке виникає у нас яким чином цар Ірод, дізнавшись від первосвящеників де повинен народитися Спаситель світу, Цар, вирішив знищити цього Царя. Це ж він свідоммо знищував Царя Ізраїльського, але яким царем бачив ірод народжене Немовля? Богом чи людиною? Не Богом, а людиною. І не тільки Ірод, а навіть апостоли, наприклад емауські супутники Лука і Клеопа, що говорили? А ми думали, що це той, що повинен визволити Ізраїля від неволі, неволі Римської, тобто якщо апостоли вірили в Месію, Спасителя як спасителя від земного рабства, то тим більше Ірод теж бачив в Месії земного царя і тому як свого супротивника він і вирішив знищити, а не знищивши, знищив сорок тисяч невинних немовлят.

Інше, що виникає в наших душах, коли ми читаємо Євангеліє: чому всемогутній Бог тікає, тікає в Єгипет? Хіба Він не міг захистити Божественною силою Своєю? Міг, але Він прийшов спасти людей від гріха і тому дає нам приклад: не треба віддавати себе навіть на муки, якщо обставини не приводять до цього. Мученики страждали за Христа тоді, коли їх поневолювали, а самі не йшли на страждання. А коли їх поневолювали, то вони від Христа не відмовлялися і це для нас є уроком, що не треба йти на небезпеку, треба уникати зла, але уникаючи зла не відмовлятися ніколи від Христа, від Бога і від Істини. Ось коли треба постраждати за Бога, за Істину, то треба сміливо йти, а коли обставини можна змінити, то краще не йти. Але коли обставини заставляють, то від Бога і від Істини відмовлятися не треба.

Тому, дорогі браття і сестри, святкуючи Різдво Господа Ісуса Христа, ми як християни продовжуємо шлях, який пройшов Господь наш Ісус Христос, тобто шлях боротьби з гріхом. Він не закінчився, він продовжується і буде продовжуватися до другого пришестя і тому ми не повинні впадати у якийсь відчай. Коли ми бачимо навколо зло і своє безсилля, не треба впадати у відчай, а треба боротися як і Господь наш Ісус Христос боровся від самого народження. І Господь допоможе нам і допомагає, і ви бачите із історії та із нашого сьогодення, що неправда не перемагає, вона може в деяких місцях перемагати, тимчасово, але в загальному перемогти неправда ніколи не може. І оскільки ми віримо, що правда з нами, а віримо чому, тому що не ми звершили агресію проти Росії, не ми почали війну, а проти нас ворог наш почав війну, хоч називає себе братом як Каїн братом називав Авеля, а брата вбив, так цей каїн новий.

І тому перемога буде з нами, бо як Господь переміг зло і переміг того ж Ірода, Ірод знищив сорок тисяч невинних немовлят, але невдовзі його Господь теж знищив. Тому всяка неправда в світі Богом перемагається, тому що Бог є правда, як Господь сказав про Себе: «Я є Істина», тому це надихає нас, дорогі браття і сестри, укріпляє в нас віру, надію і впевненість в нашу перемогу, слава Ісусу Христу.

Христос народився!".

Після завершення Літургії перед іконою Різдва Христового відбулося славлення – Патріарх, архієреї та духовенство проспівали тропар і кондак свята. Виходячи з храму Святійший Владика благословив численних богомольців та поспілкувався з представниками ЗМІ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ