Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові арештували чергову квартиру неплатника аліментів

В Україні вступили в силу норми законодавства, які посилюють відповідальність за ухилення від сплати аліментів. Відтак на Львівщині з 21 лютого року почали діяти перші мобільні групи з ліквідації заборгованості аліментів. Журналістка Гал-інфо 5 березня мала можливість спостерігати за роботою виконавчої служби.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/2

Передісторія

Напередодні пані Ольга, яка сама залишилась з неповнолітніми дітьми, звернулась до суду з позовом на чоловіка. У судовому порядку було доведено, що колишній перестав виплачувати кошти на утримання дітей. Відтак, жінка–стягувач, отримавши від суду відповідний виконавчий документ про стягнення боргу зі злісного неплатника аліментів, звернулась до районної виконавчої служби.

На Львівщині полюють за неплатниками аліментів: рейтинг боржників

Учора, 5 березня, старший державний виконавець Шевченківського ВДВС у м. Львові ГТУ юстиції у Львівській області Мар’яна Осадець, у складі мобільної групи за присутності свідків та стягувача, наклала арешт на нерухоме майно боржника аліментів. Зокрема, мова йде про двокімнатну квартиру, що розташована на вул. А. Лінкольна.

Процедура залучення виконавчої служби

"Після того, як стягувач отримала у суді виконавчий документ про стягнення аліментів, вона бере виконавчий лист і разом із своєю заявою пред’являє у виконавчу службу. Остання своєю чергою відкриває виконавче провадження, таку постанову скеровує до відома стягуючій стороні і відповідно боржнику до виконання.

Якщо боржник ухиляється, не з’являється за викликом виконавця, то проводиться розрахунок заборгованості з того періоду, який зазначений в рішенні суду. І вже з того часу нараховується заборгованість. Якщо злісний неплатник аліментів і надалі продовжує ухилятися від сплати коштів, то виноситься постанова про арешт майна. Далі проводиться перевірка майнового стану боржника".

Арешт майна

"У даному випадку, боржник ухиляється від сплати грошей на утримання своїх дітей.  У той час, як мав би виплачувати по 3 тисячі гривень на кожну дитину. Мова йде про двох неповнолітніх дітей 2014 року народження. У рішенні суду чітко зазначено, що аліменти слід стягувати, з листопада 2016-го року.

Проте упродовж цього часу боржник не сплачував кошти, а відтак ми кожних 3 місяці проводимо розрахунок заборгованості з оплати аліментів і ця сума лише збільшується. Сума боргу від часу ухвали рішення суду становить близько 90 тисяч гривень.

Відтак проведено перевірку та встановлено, яке майно боржнику належить згідно з правом власності. Боржник офіційно не працевлаштований і ДФС дає відомості про те, що відсутня інформація з приводу того, яке в нього джерело отримання доходів.

Ми неодноразово з’являлися до боржника, тож він належним чином повідомлений про суму заборгованості, про обмеження. Але за цей період чоловік не з’являвся у виконавчу службу, жодних квитанцій не надавав. Позаминулий раз ми застали вдома тільки жінку, яка представилась бабусею неплатника. Останнього разу, коли приходили до чоловіка з метою попередження про опис майна, тоді він до нас вийшов, підписав акт. Проте після того на скеровані виклики він ніяк не реагував.

Сьогодні ж на дзвінок у двері, ніхто не відповів. Але відсутність власника майна не завадить арештувати помешкання. Адже завдяки тому, що ми були у квартирі напередодні, змогли встановити факт про ліквідність майна. Тепер за технічною документацією ми описуємо житло. Після чого буде призначено експерта, який оцінить нерухомість. І вже десь упродовж місяця квартиру виставлять на продаж. А в подальшому виручені кошти підуть на погашення заборгованості з аліментів, решту повернуть власникові помешкання".

1/1

Можливість реструктуризації боргу

"Боржник може укласти мирову угоду чи подібний договір безпосередньо зі стягувачкою, про те, що він сплачуватиме договірну суму грошей. Тобто мова йде про реструктуризацію боргу. Тож, якщо він справді сплачуватиме аліменти, то стягувач управі за своєю заявою повернути виконавчий документ з виконавчої служби. А в подальшому його аналогічно пред’явити, якщо дану суму коштів перестануть сплачувати.

Борг можна сплачувати і частинами, потрібно лише надавати квитанції про погашену суму. Але варто зауважити, що обтяження з боржника знімаються лише після повного погашення заборгованості, допоки провадження перебуває на примусовому виконанні. Тобто, як тільки він погашає всю суму заборгованості, яка актуальна на той час, то відразу з нього знімаються відповідно накладені обтяження", – розповіла Гал-інфо Мар’яна Осадець.

У вас заберуть права та не пустять закордон, якщо ви заборгували

У Законі все продумано

Дехто може подумати: «Так можна просто переписати квартиру, машину тощо на родича чи знайомого». Проте у законодавстві передбачені і такі варіанти ухилу від сплати аліментів.

«Якщо особа виявила бажання вчинити вищезгадані дії, то вона певно розуміє, що може залишитись без помешкання.  Тобто причина – наявність значної суми заборгованості з виплати аліментів – їй відома. Станом на цей час такі люди перебувають у списках боржників, а до реєстрів внесені постанови про арешт майна. До того ж, паралельно у реєстр рухомогонерухомого майна ми вносимо певні обтяження, які унеможливлюють фіктивний перепис з метою ухилу від сплати аліментів", - зазначила Мар’яна Осадець.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Реєстр ганьби

Додамо, що на Львівщині з 5 лютого запрацював Єдиний реєстр боржників аліментів, який ознаменували як "реєстрі ганьби".

"Реєстр ганьби" Львівщини налічує понад 1,5 тис. боржників

"До Єдиного реєстру боржників аліментів ми внесли прізвища усіх неплатників аліментів, які не сплачують заборгованість понад 3 місяці. Станом на сьогодні на Львівщині внесено до реєстру 1672 грамадянина.  Кожен охочий може переглянути прізвище, ім’я та по-батькові таких осіб, адже немає жодних обмежень інформації про статки людини.  Якщо жінка або чоловік заборгували, то їх прізвища вже у відкритому "реєстрі ганьби",  – розповіла у коментарі Гал-інфо очільниця ГТУ у Львівській області Іванна Смачило.

Виїзд закордон без дозволу батька-боржника можливий

До того ж, відтепер, якщо батько заборгував перед дитиною, то матері, у разі виникнення потреби виїхати за  кордон, не потрібно питати дозволу у батька. Зараз відповідно до змін до законодавства достатньо взяти довідку у виконавчої служби.

Адже цьогоріч  6 лютого набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Відповідно до нього, статтю 157 Сімейного кодексу України доповнено частиною п’ятою такого змісту:

"5. Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом".

Таким чином, Законом визначено новий документ (довідка ДВС), за наявності якого громадянам України, що не досягли 16-річного віку, дозволяється виїжджати за кордон з одним з батьків, без дозволу іншого з них. При цьому, інформація про виїзд дитини за межі України та наявність вищевказаної довідки заноситься до відповідної бази даних Держприкордонслужби.

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ