Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Війна з Росією  |  Спорт

У Львові стартує спортивно-медитативна програма для ветеранів

1 липня у Львові стартує спортивно-медитативна програма для демобілізованих учасників бойових дій та дітей, які залишилися без батьківської опіки.
Роман Кардаш

Спортивно-реабілітаційні тренування та медитативні практики – один з ефективних способів реінтеграції учасників бойових дій до цивільного життя. А тому вже 1-го липня у Львові розпочне діяти спортивно-медитативна програма для ветеранів. Вона передбачатиме фізичну реабілітацію через 5 різних видів єдиноборств, медитативні практики та психологічні тренінги.

Більше про майбутню програму та її роль у психосоціальній реінтеграції ветеранів розповів Гал-інфо керівник проєкту, голова правління ГО “Українська ліга професіональних єдиноборств”, тренер з кікбоксингу, психолог, тренер психосоціальних програм Роман Кардаш.

Майбутня спортивно-медитативна програма передбачає поєднання занять з єдиноборств з фізичною реабілітацією, медитативними практиками, психологічними тренінгами. Для ветеранів участь у програмі буде безкоштовною, як і для членів сімей загиблих Захисників та Захисниць.

Роман Кардаш наголошує, що програма є лише частиною відновлення на етапі психосоціальної інтеграції військовослужбовців у цивільне життя і не може покривати усі потреби демобілізованих, але результат очікується доволі обнадійливим. За статистикою військових конфліктів 20-го століття після завершення бойових дій, окрім фізичних травм, близько 38 - 40 % демобілізованих учасників бойових дій матимуть Посттравматичний Стресовий Розлад. Важливо не лише розвивати реабілітаційні центри, але й готувати саме суспільство до комунікації з учасниками бойових дій у цивільному житті.

“Якщо говорити про психосоціальну  реінтеграцію, то ми на правильному шляху, тому що практично в кожному закладі є відділ, який займається соціальною реабілітацією ветеранів. Водночас неправильним є шлях відокремлення ветеранів, виділення та відведення їх в сторону. Основна проблема – це відрив їх від соціуму, створення для них центрів на відстані, тому що тоді вони, повертаючись, почувають себе не дуже комфортно”, - зазначає Роман Кардаш. 

Натомість залученість учасників бойових дій до занять з цивільним населенням дозволить прямо інтегрувати їх у соціальне життя громади. Організатори звертають увагу на те, що фізична активність у супроводі професіоналів тренерів, психологів та у колективі посилює суспільну значимість ветеранів.

Спортивно-реабілітаційна частина буде реалізуватись громадськими організаціями, які підписали меморандум про співпрацю з Українською Лігою Професіональних Єдиноборств. Серед них: Львівська обласна федерація боксу, Львівська обласна федерація кіокушинкай карате, Академія традиційного кунг-фу, Клуб єдиноборств «Тріумф» та Спортивний Клуб тайквондо ITF «Альфа тім».

Учасники програми зможуть самостійно обирати, яким бойовим мистецтвом займатися: боксом, китайськими практиками Тайцзи-Цюань та Ци-Гун, шин-кіокушинкай карате, тайквондо чи кікбоскингом. Програма занять буде відповідати потребам та можливостям учасників.

“Особливість нашої програми в тому, що вона дає можливість ветерану відчути себе частиною соціуму, де він має вибір для діяльності залишаючись учасником процесу розвитку суспільства, а не шукає заклади, у які йому рекомендують приходити, бо якщо ти ветеран, то тобі туди. Іншими словами ми відкриваємо двері, а не закриваємо. Ми намагаємося залучити їх в соціальне життя через безпосередню участь у діяльності наших спортивних організацій, вихованні молодого покоління, Тобто, якщо ти любиш бойові мистецтва, але не можеш повноцінно тренуватись, будь з нами, допоможи нам з вихованням молоді та дітей. Це не буде нова професія, а радше хобі, залученість до маленької сім’ї”, - пояснив керівник проєкту.

До програми залучили психологів, які моніторитимуть стан учасників, а за запитом надаватимуть необхідну допомогу. Із ветеранами також працюватимуть реабілітологи, які спільно з тренерами визначатиму систему тренувань для ветеранів, відповідно до їхніх можливостей та особистих побажань. 

Перед початком тренувань учасникам запропонують пройти тест Всесвітньої організації охорони здоров’я на індекс благополуччя. Протягом усього проєкту психологи періодично здійснюватимуть моніторинг психологічного стану ветеранів. 

“Програма розрахована на рік, і протягом цього часу учасник зможе не лише тренуватись, а і отримувати знання з управління стресом. А саме, що відбувається під час стресової реакції, чому це відбувається і як контролювати емоційний стан? На першому етапі, який стартує на початку липня тренерський штат пройде тренінги з Першої Психологічної Допомоги, управління стресом та специфіки комунікації з демобілізованими військовими. Усі хто буде приймати демобілізованих у своїх організаціях ознайомляться з техніками роботи зі специфікою процесів, які відбуваються на рівні психічної системи учасників бойових дій”, - розповів Роман Кардаш.

Важливо, що у програму, яку ініціює Українська ліга професіональних єдиноборств інтегровано три з шести частин моделі боротьби зі стресом, які виділив ізраїльський психолог, травмотерапевт Мулі Лахад в своїй програмі – “6 BASIC PH”: серед яких Belief (віра), Affect (емоції), Socialization (соціальні зв’язки), Imagination (уява, мрії), Cognition (думки), Physical (фізична активність). 

У програмі Української ліги професіональних єдиноборств передбачено інтеграцію трьох складових із переліку, а головне – фізична активність, робота в колективі, спілкування, а також уява. Адже під час занять спортом бійці ставлять собі цілі, які для них стають головною цінністю.

“Опираючись на таку цінність, ви йдете і витримуєте всі навантаження”, - додав Роман Кардаш. 

Програма тренувань складається з двох частин: спортивної, яка передбачає обраний вид єдиноборств, та медитативної. Таке поєднання налагоджує дихання, знижує рівень напруги, покращує загальне самопочуття.

“Основне завдання бойових мистецтв – це самоконтроль. І в процесі, коли людина займається бойовими мистецтвами, вона навчається контролювати себе, свої емоції, силу, удар. Агресія – це завжди високий рівень адреналіну. А коли ви займаєтесь фізичними вправами, ви цей адреналін викидаєте і напруга падає”, - пояснив керівник проєкту. 

Серед результатів програми, як прогнозують організатори, є зниження рівня відкритої та прихованої агресії в учасників, їхньої психологічної напруги та психосоматичних розладів, а також визначення нових цілей у житті демобілізованих. За словами Романа Кардаша, цей проєкт відкриє не лише нові можливості для ветеранів у процесі їхньої реінтеграції, але й висвітлить питання готовності суспільства подавати руку учасникам бойових дій. 

Сьогодні у Львові ветерани мають різні можливості для фізичної та емоційної реабілітації у соціальному середовищі. Раніше Гал-інфо розповідало про першу в Україні футбольну команда, до складу якої входять ветерани, які отримали ампутації внаслідок участі у бойових діях «Pokrova Lviv AMP». А у червні у Львові відкрили громадський простір “Вибір” для Захисників та Захисниць і членів їхніх родин.

Саме комунікація гарантує психологічне відновлення військових, які повернулися з фронту, а будь-яка фізична активність сприяє покращенню рухливості, координації рухів, відновленню м’язової сили. Адже саме спорт мотивує, а робота в командах – надихає.

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ