Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Як повернути Донбас та Крим? Версії кандидатів у Президенти

За даними соціологів, близько двох третин українців занепокоєні війною на Донбасі. Ще майже 6% стурбовані анексією Криму. Це свідчить, що в суспільстві є запит на вирішення конфлікту та повернення втрачених територій.

Проте велика частина українців відверто не помічає війни, прикриваючись позицією "я поза політикою". Хоча іноземні війська в Україні та відкрита агресія далеко не політична проблема, а питання громадянської позиції кожного мешканця країни.

Вирішення питань Донбасу та Криму також є одним із перших завдань наступного Президента України. Завершення війни, повернення територій, їх реінтеграція – це речі, які кожен із кандидатів просто зобов’язаний включити до своєї програми. Втім, деякі претенденти на головну посаду країни забувають як і про Донбас, так і про Крим.

Ми вирішили розібратись, як діятимуть у питаннях втрачених територій найрейтинговіші кандидати у разі перемоги. До уваги взяли їх передвиборчі програми, обіцянки та заяви. Тож, що пропонують та декларують потенційні  гаранти — з’ясовували журналісти Гал-інфо.

Петро Порошенко

Чинний президент майже 5 років очолював країну в стані війни. За цей час він встиг вибудувати правильну міжнародну політику – наші дипломати всіляко привертали увагу до конфлікту на Сході та окупації, ініціювали санкції та домагалися визнання Росії агресором. Проте серйозних кроків до початку звільнення територій та миру суспільство не побачило.

Якщо зазирнути до програми Порошенка, то там він покладається на політико-дипломатичні методи вирішення конфлікту: посилення санкцій, створення міжнародної антиросійської коаліції, глибша інтеграція України до НАТО/ЄС та введення миротворчої місії ООН. Окрім того, чинний Президент пропонує зміцнювати власні збройні сили та спрямувати зусилля на розвиток енергонезалежності України від Росії.

Петро Порошенко

У виступах Порошенко неодноразового говорив, що ключ до миру на Донбасі "не в Києві, не в Брюсселі, не у Вашингтоні, а в Москві". Він прагне посадити Путіна за стіл переговорів, як це було під час Мінських домовленостей. Водночас, Президент займає жорстку позицію: не буде миру за будь-яку ціну, особливо жертвуючи територією. Порошенко готовий до мирної угоди, проте лише за умови відновлення державного суверенітету та покарання для агресора. Так само він відкидає "урапатріотичну ідею авантюрного військового наступу", бо це призведе до катастрофічних жертв українців.

Безумовно, позицію Президента активно критикують як його політичні опоненти, так і звичайні громадяни. Аргументами є важка економічна ситуація, переважаюча сила агресора та сумніви в самій потребі боротьби за відібрані території. Чимало людей, не бачать реальних загроз і готові знехтувати частиною країни, тільки б зажити в спокої та достатку.

Володимир Зеленський

Позиція лідера "95 кварталу" щодо Донбасу та Криму наразі мало кому зрозуміла. Ще до початку передвиборчої кампанії Зеленський в інтерв’ю  Гордону говорив, що досягнути миру доволі просто – Путін висуває свої умови, ми свої, десь посередині знаходимо компроміс. Конкретно ці слова ще раз підтвердили політичну некомпетентність артиста, про яку заговорили тільки-но з’явились чутки про його похід в Президенти.

Варіант, до якого, на думку Зеленського, за 5 років не додумалась чинна влада, виглядає, як мінімум, недалекоглядним. Він вірить, що є ймовірність домовитись з Путіним без втрати частини території чи зміни зовнішньополітичного курсу. В Україні та поза її межами вже давно відомі наміри президента РФ щодо нашої держави – відмова від курсу євроінтеграції та Криму, легалізація Л/ДНР, амністія бойовиків та визнання їх лідерів легітимними. На що з переліченого готовий погодитись Зеленський? Очевидно, комік надто перебільшує свою вагу в політиці, якщо висуває подібні пропозиції.

Володимир Зеленський

Утім, якщо звернутися до програми цього кандидата, то видно, що хтось все-таки надоумив Зеленського і він перестав верзти відверті нісенітниці. Замість нього це почали робити автор/и його ж передвиборчого тексту. У програмі кандидат від "Слуги народу" пропонує використати Будапештський меморандум та змусити його гарантів підтримати Україну. Це дозволить підписати мир, повернути втрачені території та покарати агресора. Проте "ЗеКоманда" забула, що саме Росія є учасником та гарантом Будапештського меморандуму, і саме вона його порушила в 2014 році. Тут вже свою некомпетентність показало оточення Зеленського.

Щодо Кримського півострова пропозиції відсутні взагалі. Але завжди можна спробувати попросити Путіна на колінах, що Зеленський пропонував зробити в 2014 році.

Юлія Тимошенко

У виступах Юлія Володимирівна не раз висловлювала своє занепокоєння втраченими територіями. "Мир Україні потрібен, як повітря", оскільки нинішня злочинна влада, за її версією, наживається на війні.

План Тимошенко полягає в наступному: паралельно із процесами, запущеними внаслідок Мінських домовленостей, має запрацювати Будапештський формат. Його вона планує розширити до «Будапешта+», залучивши Китай, Німеччину та Францію.

Юлія Тимошенко

Також Тимошенко запевняла, "що твердо знає, як і з ким вести переговори про мир". Крім того, вона висловлювалась про необхідність залучення ООНівських миротворців та створення фондів для відновлення Донбасу.

У своїй передвиборчій програмі Юлія Тимошенко декларує практично те саме: військово-дипломатичний наступ, Будапештський формат, реінтеграція та деокупація.

Анатолій Гриценко

Зі слів колишнього міністра оборони, план врегулювання ситуації на Донбасі вже давно "ліг на стіл і Порошенка, і Путіна, і Макрона, і Меркель, і Трампа". Це проект рішень, який напрацьовувався в закритому режимі за участі Європи, США, Росії та України. У розробці плану брав участь і сам Гриценко.

Чотирьохсторонній проект розрахований на 3-5 років і передбачає введення миротворчої місії ООН, заміну рубля на українську гривню, відновлення контролю над підприємствами та створення тимчасових органів влади. Також Гриценко говорив, що згідно з мирним планом про вибори та нову владу на території Донбасу можна буде говорити тільки після вирішення всіх проблемних питань. А впродовж усього цього часу керувати має тимчасова міжнародна адміністрація.

Анатолій Гриценко

У передвиборчій програмі Гриценко виключає варіант "капітулянтського" повернення Донбасу – окуповані території стануть українськими без "особливих статусів". Для цьому йому достатньо одного 5-річного президентського терміну. Щодо Криму, то політик лише стверджує, що він буде українським.

Юрій Бойко

Юрій Бойко активно виступає за прямі переговори з Москвою та терористичними організаціями ЛНР/ДНР. На його думку, нормандський формат та американське посередництво – це, звісно, добре, але набагато краще було б сісти за один стіл з ватажками бойовиків Пасічником та Пушиліним.

Також в його плані є таке: "введення миротворців – це єдиний механізм, здатний зупинити збройне протистояння. Наступний етап – прийняття законів про особливий статус Донбасу та амністію для тих, хто не вчинив тяжких злочинів. Після цього – відновлення економічного співробітництва, контроль за кордоном з боку українських прикордонників. І через три роки проведення там місцевих виборів за українськими законами".

Говорячи про Бойка, не можна не згадати позицію Віктора Медведчука. Він є лідером партії "За життя", від якої Бойко балотується в президенти.

Юрій Бойко

Медведчук вважає, що Донбас має перетворитися в автономний регіон у складі України. Для цього потрібно внести зміни до Конституції, які визначать статус цих земель. Так, Луганська та Донецька області отримають свій парламент, уряд та інші органи управління.

Власне, така заява Медведчука прозвучала на з’їзді партії "За життя" наприкінці січня, після чого за зверненням депутата Тетерука ГПУ відкрила кримінальне провадження за статтями про сепаратизм та державну зраду.

Утім, Бойко не включив ці пропозиції Медведчука до своєї передвиборчої програми, хоча й це єдина позиція для партії "За життя". У програмі лише розміщено обіцянки виконати всі міжнародні зобов’язання для встановлення миру та піти на переговори зі всіма сторонами конфлікту.

Нагадаємо, в рамках нашого проекту #ВИБОРИ 2019: ДОСЬЄ КАНДИДАТА ми детальніше розповідали про претендентів на головну посаду країни. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ