Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Юрій Бойко - "Герой України", кум Фірташа та замальований прапор

Юрій Бойко здійснює другий похід за посадою Президента України. Як і в 2014, так і зараз через різні причини він не є єдиним кандидатом від "Опозиційного блоку". Наразі, окрім лідерів, він має серйозних конкурентів серед колишніх колег по "Партії Регіонів" та "Опоблоку", проте зберігає найвищий серед них рейнтинг. Спільно з експертами розповідаємо про шанси, політичний шлях та скандали Бойка.

Юрій Бойко

Політична програма:

Юрій Бойко знає як зупинити війну та зробити вулиці нашої країни безпечними. Також він володіє ключем до зниження тарифів та росту зарплат. Він пропонує свій "План мирного розвитку для України", який з його слів, підтримують всі. Розбираємось, як "опоблоківець" Бойко збирається втілювати ці обіцянки в життя.

Перш за все Бойко поверне в Україну мир. Для цього наша держава виконає "якісь" міжнародні зобов’язання та перейде до прямих переговорів із усіма сторонами конфлікту. Очевидно, Бойко бачить себе за одним столом із Пушиліним (т.зв. "ДНР"), Пасічником (т.зв. "ЛНР") та Путіним. Кінцевим результатом таких посиденьок колишній регіонал вважає повернення територій під юрисдикцію України, а людей – до своїх домівок. Бойко неодноразово говорив, що лише в його партії "Опозиційна платформа – За життя" є чіткий план досягнення миру і він зможе запрацювати тоді, коли в Україні зміниться влада. Кандидат регулярно апелює до теми "війни на крові", звинувачуючи чинних політиків  в наживанні на війні, забуваючи, що його дружина отримує зарплату з Москви та тримає гроші в російському банку.

Але повертаємось до передвиборчого тексту Бойка. Він обіцяє дати більше повноважень регіонам та повернути вільний доступ до заборонених ресурсів. Бойко не говорить, які конкретно, проте ідеться, мабуть, про ВКонтакті, Однокласники, "Mail.ru" та "Яндекс", які використовувались в інформаційній війні Росією проти України. На думку кандидата в президенти, їх блокування це обмеження свободи слова, і він це рішуче припинить. Так сам як і припинить втручання держави в справи церкви.

Юрій Бойко є активнин захисником Російської церкви в Україні. Тут він на Хресній ході УПЦ МП влітку 2018 року. Фото ЦензорНет

Бойко-президент побудує в Україні економіку XXI століття, яка ростиме 5-7 відсотковими темпами. Для цього він пропонує низку популістичних обіцянок, які мігрують з програми одного кандидата до програми іншого, як-от: зупинити безробіття, розвинути високі технології, самостійно видобувати вугілля та газ і побороти рейдерство. Окремо варто сказати про сільськогосподарські землі – Бойко виступає за їх відкритий ринок, проте минулого року голосував за продовження мораторію на продаж землі.

Одним із своїх пріоритетів Бойко визначає подолання бідності на основі сильної національної економіки. Прожитковий мінімум буде відповідати потребам, зарплати та пенсії стануть гідними, а борги виплаченими. Юрій Бойко також обіцяє давати більше грошей за народження дитини.

На його думку, поточна медична реформа є нелюдською, тому Бойко зі своєю командою ініціює її скасування. Пенсійній реформі пощастило більше – вона є лише несправедливою і зазнає тільки перегляду. Середню освіту він планує зробити 10-річною і збільшити фінансування галузі освіти.

Що стосується міжнародної політики України, то в планах Юрія Бойка забезпечити позаблоковість та подолати протиріччя з Росією. Аналогічні пропозиції є в програмі його екс-однопартійця Євгена Мураєва. Він окрім цих пунктів, виступає також за прямі переговори для врегулювання ситуації на Донбасі. Зрештою, обох кандидатів давно і заслужено називають проросійськими, тому подібні ініціативи в програмах не є чимось диким.

Коментарі експертів:

Заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів:

"Шанси на вихід до другого туру в Юрія Бойка практично мінімальні, зважаючи на таких кандидатів як Євген Мураєв та Олександр Вілкул. Також буде висувати свою кандидатуру Сергій Тарута. Власне, наявність 2-3 кандидатів, які претендують на один електорат, і не дозволяє говорити про вихід в другий раунд перегонів. Швидше за все, кандидатуру Бойку висунули для того, щоб розкрутити новий бренд "Опозиційну платформу – За життя" для парламентських виборів.

На сьогодні його рейтинг орієнтовно 8% серед тих, хто визначився з вибором. Але це показники кінця грудня. Стосовно кінцевих показників, а б почекав. Треба зважати на те, що є передвиборча кампанія Вілкула, а їх електорати повністю перегукуються. Вони обоє вийшли з "Опоблоку", і їх виборець буде визначатися, до кого пристане цього разу. Зрештою, маючи певний медіаресурс (телеканал ІНТЕР), Бойко, швидше за все, матиме вищу позицію ніж, Вілкул, який має не так свій електорат, як електорат єдиного кандидата від партії "Опозиційний блок", яким до недавнього часу вважався Бойко".

Політолог та журналіст Сергій Стуканов:

"Дрібнення колишньої Партії регіонів триває, і Юрій Бойко – пророк його. Прикметно, що перехід від "Опозиційного блоку" до одіозної партії Медведчука – Рабиновича обставлено ідеєю об’єднання проросійського табору, хоча по факту йдеться лише про пошук місця під сонцем. А також – не в останню чергу – вказівками із Москви, яка звикло керує своєю колоною в Україні (непрямо про фаворитів Кремля свідчить санкційний список РФ, до якого не включено Бойка). Наразі останній вважається головним кандидатом від проросійського табору, але з огляду на природну відсутність харизми, гадаю, не зможе зібрати на цьому електоральному полі й половини врожаю, віддавши поважну частину Вілкулу та Мураєву".

Що відомо про особу Юрія Бойка?

Юрій Бойко тричі отримував міністерський портфель – один раз за прем’єрства Януковича та двічі при Азарову. Спочатку із перервою на роботу в Раді він два рази очолював Міністерство палива та енергетики, згодом після оптимізації урядових органів став міністром енергетики та вугільної промисловості. Перебування Бойка на цих посадах пов’язане із двома великими корупційним скандалами.  

У 2010 році Юрій Бойко спільно з олігархом Сергієм Курченко обікрали державу на 5,7 млрд гривень. Тоді наш кандидат у президенти був членом "злочинної організації", створеної олігархом. Разом вони займалися незаконним продажем скрапленого газу. Ставши міністром палива та енергетики, Бойко мав свідомо  завищувавати потреби населення в цьому паливі. Завищені обсяги газу Курченко в свою чергу скуповував за неринковою ціною через 12 фіктивних підприємств. Згодом газ нібито для населення олігарх перепродував комерційним компаніям. Найцікавіше, що Курченко працював за цією схемою і до призначення Бойка міністром. Отримавши посаду в Уряді, теперішній кандидат у президенти дізнався про діяльність олігарха і навіть просив ГПУ перевірити Курченка. Проте, як виявилось, фінансова вигода перемогла і Бойко не тільки закрив очі на злочин, а й сам брав у ньому участь.

Через рік Бойко знову потрапив у скандал. У 2011 році ЗМІ стало відомо про закупівлю бурових установок за завищеною ціною. Процесом купівлі займалось профільне міністерство палива та енергетики, яке очолював наш герой. Спочатку було оголошено тендер на закупівлю платформи для видобутку газу та нафти. Загалом держава тоді двічі купляла бурові установки. І в обох випадках переплатила значні суми, загалом 320 мільйонів доларів. На першому тендері перемогла британська компанія, в якої Україна придбала вишку за 400 млн доларів, хоча її вартість становила 250 млн. Несподівано, але компанія була створена за 2 тижні до результатів торгів і власником її сайту була київська дизайнерська студія. Журналісти-розслідувачі знайшли ще чимало доказів, що компанія-переможець була підставною фірмою з офшорними рахунками. Проте це і навіть звіт МВС, який підтвердив, що держава переплатила 150 млн доларів, не став на заваді проведенню другого тендеру. На ньому перемогла вже справжня компанія, проте вартість вишки знову була завищена на майже 180 млн. гривень.

Плавуча бурова установка "Петро Годованець" - одна із т.зв. "вишок Бойка"

Найперше про "вишки Бойка" розповіли журналісти "Дзеркала тижня" за кілька місяців після купівлі першої бурової установки. Влітку 2017 року після розслідування цієї справи Генпрокурор України Луценко несподівано заявив, що причетності Бойка до злочинної схеми немає. Проте один із авторів розслідування "Дзеркала тижня" розповів, що подібні махінації неможливо було провести без підпису Бойка – очільника міністерства, і саме він сакціоновував перерахунки грошей. Існують припущення, що Бойко зміг домовитись із теперішньою владою та залишитись в політиці.

Доля таких дорогих для України вишок є ще сумнішою. У 2014 році їх захопила Росія та відбуксирувала до узбережжя Криму. На початку минулого року самопроголошений прем’єр-міністр півострова Аксьонов заявляв, що бурові установки можуть бути відправлені в Сирію.

Загалом впродовж своєї політичної кар’єри Юрій Бойко доволі часто займався протиправною діяльністю. За даними руху ЧЕСНО, який пропагує відкритість, прозорість та підзвітність представників влади, кандидат у президенти фігурує, окрім "схеми Курченка" та "вишок Бойка", в ще 9 антикорупційних розслідуваннях. 

Окрім цього, Бойко запам’ятався двома ударами по обличчю Олега Ляшка три роки тому. Тоді кандидат у президенти образився через безпідставні звинувачення у роботі на Москву та двічі напав на голову Радикальної партії.

У 2018 вже сам Бойко постраждав від кулака Юрія Берези, головною ціллю якого був Нестор Шуфрич. Але наш герой просто опинився не в тому місці та не в той час.

Наприкінці того ж року Бойко обурив суспільство своєю політичною рекламою на телеканалі «Інтер». У ролику кандидата в президенти був замальований державний символ – прапор України. На відео з висоти пташиного польоту було показано будівлю Верховної Ради, на куполі якої мав майоріти жовто-блакитний стяг, проте глядачі побачили лише розмиту пляму.

Скріншот із передвиборчого ролику Бойка на ІНТЕРІ.

Юрій Бойко вже є третім, крім Євгена Мураєва та Олександра Вілкула, кандидатом в президенти, "родом" з партії "Опозиційний блок". Проте лише Вілкул є єдиною кандидатурою, яку затвердив з’їзд. Мураєв та Бойко вирішили шукати щастя на виборах самостійно. Спершу із фракції політсили вийшов Мураєв і перейшов до Рабіновича в "За життя", проте через деякий час покинув її і створив власну партію "Наші". Бойко наприкінці минулого року теж покинув фракціїю та об’єднався із тим же Рабіновичем. Заодно він встиг пересваритися із колишніми колегами по "Опоблоку" і навіть зробити донос в МВС на співголову партії Бориса Колеснікова. Прогнозовано, що після цього Бойка назвали "стукачом" та виключили з партії.

Тепер вже колишній колеги по партії - Юрій Бойко та Борис Колесніков (на передньому плані)

Власне партія Рабіновича "За життя" і висунула кандидатом у президенти Бойка, хоча на сайті ЦВК він зареєстрований як самовисуванець. Згідно заяви Медведчука – лідера "За життя", партія та зокрема Бойко представлятиме на виборах "інтереси жителів Південного Сходу та російськомовного населення".

Декларація Юрія Бойка:

Згідно електронної декларації Юрій Бойко за 2017 рік заробив більше, ніж  півмільйона гривень. 248 тис. він отримав за роботу депутатом у парламенті України, ще 252 тис. надійшли від Управління справами Верховної Ради як кошти для забезпечення депутатської діяльності. Також він задекларував 6,5 тис. гривень процентів з вкладу в ПАТ "БАНК КЛІРИНГОВИЙ ДІМ" та 27 тис. пенсії за місцем прописки в місті Рубіжне на Луганщині.

Окремо Бойко має 14 тис. доларів у банку та спільно з дружиною Вірою Бойко тримає готівкою 200 тис. гривень, 17,5 тис євро та 19,2 тис. доларів.

Сумарні доходи супутниці кандидата в президенти склали 8,6 млн гривень. Найбільше з них – 3,6 млн – вона отримала з основоного місця роботи ТОВ "Столична нерухомість". Ще 1,1 млн Віра Бойко отримала за працю за сумісництвом в московській компанії POLYPLASTIC GROUP MANAGEMENT COMPANY LLC. Решту суму склали відсоткові виплати із банків та пенсія.

На банківських рахунках Віри Бойко теж значні суми. Лише в гривнях вона задекларувала 10,8 млн, які знаходяться в 4 різних банках. Ще майже 50 тис. доларів та 3,3 млн рублів вона тримає в російському банку "НК Банк".

Юрій Бойко задекларував на себе дві земельні ділянки на Київщині та Луганщині (1952 та 600 м кв.) і квартиру в місті Рубіжне площею 37 м кв. Там же спільно з доньками, батьком та дружиною він володіє квартирою на 80 м кв.

Віра Бойко задекларувала спільно з чоловіком квартиру в Києві (257 м кв.) та будинок у Київській області (444 м кв.). Також у неї квартира та паркомісце в Росії. Крім того, дружина є власницею семи земельних ділянок загальною площею 18 439 м кв., ще дві ділянки на 11 500 та 10 000 м кв. вона орендує.

У Юрія Бойка у декларації лише дві машини: MERCEDES-BENZ 2006 року випуску та ВАЗ 1978 року випуску.

У розділі "цінне рухоме майно" дружина кандидата в президенти зареєструвала 3 картини та 3 комплекти ювелірних прикрас, проте вартість їх не вказана. Зате сам Юрій Бойко задекларував кулон за 226 тис. гривень.

Політична кар’єра:

Юрій Бойко родом з Донеччини, з нині окупованого міста Горлівка. До приходу в політику був на керівних посадах на багатьох підприєства з видобутку газу та нафти і їх переробки. У 2002 році він очолив найбільшу компанію держави НАК "Нафтогаз України".

У 2001 році Бойко вступив до партії Сергія Тігіпка "Трудова Україна", проте саме із НАК "Нафтогаз України" почалась його політична кар’єра. За рік він став першим заступником міністра палива та енергетики.

Під час роботи в "Нафтогазі" Бойка звинувачували в причетності до "РосУкрЕнерго" - компанії, яка стало монополістом на ринку України. Половиною її акції володів російський "Газпром", ще 45% Дмитро Фірташ – кум Юрія Бойка. Також за свою діяльність у "Нафтогазі" та на посаді першого заступника міністра палива та енергетики президент Леонід Кучма дав Бойку "Героя України". У той час кандидат у президенти займався погашенням боргів між Україною, Росією та Таджикистаном.

У 2005 році за підписання невигідних контрактів на поставку туркменського газу з обох посад його звільнив наступний президент України Віктор Ющенко.

За рік прем’єр-міністром стає Віктор Янукович, який призначає Бойка міністром палива та енергетики. Проте на посаді він довго не пробув.У 2007 році Бойко обирається до Верховної Ради за списками "Партії Регіонів". У парламенті працював у комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Бойко разом з главою РПЦ патріархом Кирилом та очільником неіснуючої УПЦ ПМ митрополитом Онуфрієм

У 2010 році після обрання Януковича президентом Бойко знову стає міністром палива та енергетики. У кінці році в'язку з оптимізацією системи центральних органів виконавчої влади звільнений з попередньої посади та призначений Міністром енергетики та вугільної промисловості України.

Через два роки призначений на посаду віце-прем’єр-міністра, на якій пробув до повалення режиму Януковича. У 2014 році Бойко очолив партію "Опозиційний блок", утворену на базі "Партії Регіонів".

Того ж року Бойко балотувався у президенти України як головний кандидат від колишніх «регіоналів». На виборах за нього проголосували всього 0,19% або майже 36 тис. українців. Найбільше – в Луганській та Донецькій областях.

Юрій Бойко ти президент-втікач Віктор Янукович

Пізніше у 2014 році пройшов до парламенту першим за списком "Опоблоку". У Раді є Членом Комітету в справах ветеранів та осіб з інвалідністю.

Наприкінці минулого року Бойка виключили з партії "Опозиційний блок". Його місце очільника політсили зайняв Вадим Новинський.

Невдовзі Бойка висунули єдиниим кандидатом від партії "За життя". ЦВК зареєструвала його 22 січня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ