Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Володимир Зеленський - "якщо краще не заживем, то хоч посміємось"

Володимир Зеленський - справжня сенсація нинішніх виборів. Його кандидатура прийшла з телеекранів і велика частина українців досі сприймає його як кіногероя. На думка нашого експерта, це може зіграти з країною злий жарт. Ми ж розповідаємо, хто такий Зеленський і з чим йде на вибори.

Володимир Зеленський

Політична програма

Передвиборчий текст Володимира Зеленського це розповідь про країну його мрії. У ній недоторкані Карпатські ліси, а не депутати; дороги є, а дурнів – нема; бабці отримують пенсію, а не інфаркт і так далі. Якщо коротко, це ідеальна країну, яку він хоче зробити за один президентський термін. Зеленський також стверджує, що це не зовсім програма –  "Це мої цінності. Це те, у що я вірю і чому готовий служити".

Перше, що обіцяє Зеленський – народовладдя через референдум. Це стане його першим законопроектом, у якому буде закріплено механізм, за яким народ буде формувати завдання для влади через референдуми. Такого ж великого значення референдуму в своїй програмі надає Євген Мураєв. За допомогою нього українці мають обирати зовнішньополітичні орієнтири та вирішувати чимало місцевих питань.

Наступним Зеленський зачепить справедливість та рівність. У цьому напрямі він створить закони "Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів"; "Про імпічмент Президента України"; "Про відкликання народного депутата України". Також він обіцяє відділити судову гілку від Президента, мирових суддів обиратиме народ, а кримінальні злочини вирішуватиме суд присяжних.

Мир для України Зеленський обіцяє вибороти через підтримку гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами з ЄС. Він виключає здачу національних інтересів і територій. Армію артист зробить професійною із натівськими стандартами та зарплатами.

Головною метою лідера "95 Кварталу" є заможний українець. Для цього першочерговими завданнями будуть детінізація економіки, свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове недороге кредитування. Крім того, він виступає за заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. Цікавою є обіцянка впровадити економічний паспорт українця, на який від народження накопичуватимуться кошти від реалізації державою природних благ. Після 18 кожен зможе отримати ці гроші як стартовий капітал. Схожу пропозицію можна знайти в програмі Геннадія Балашова.

Корупції Зеленський проголошує нульову толерантність, а корупціонерам обіцяє довічну заборону обіймати державні посади та конфіскацію майна. Антикорупційні органи отримають повну підтримку для виконання своїх функцій.

Зеленський - президент. Правда, поки на екрані

Пункт "Здорова та освічена нація" гарантує гідні умови праці та оплату для працівників сфер медицини та освіти, а також сучасну інфраструктуру та обладнання. Найважливішими кроком у сфері охорони здоров’я буде запровадження страхової медицини. Для "шкільних геніїв" Зеленський хоче запровадити принцип "гроші ходять за талановитим студентом". Це означає, що школярі отримають освітній ваучер, який зможуть витратити на навчання на свій розсуд.

Також Зеленський обіцяє монетизацію субсидій та пільг та перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. Це означає, що страхові накопичення не пропадатимуть у фондах, а переходитимуть у спадщину.

Крім того, Зеленський стверджує, що держава забезпечить всіх доступом до швидкісного інтернету та автоматизує публічні процеси, "адже комп’ютер хабаря не бере". Приймати важливі рішення, зокрема голосувати на референдумах та виборах можна буде через інтернет.

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Феномен Зеленського в майбутньому стане цікавим кейсом для політологічних досліджень. Людині, яка ні дня не була в політиці, більше того - є гумористом та шоуменом, готовий довірити віжки країни кожен п'ятий громадянин. Інакше як розумінням психології українців це не назвеш (зрештою, багаторічна популярність Вечірнього кварталу свідчить, що ця команда знає, як грати на емоціях). Кампанія Зеленського виглядає потужно. Він довго підігрівав інтригу й, на відміну від Вакарчука, не пропустив слушний час: після оголошення намірів балотуватися рейтинги тільки злетіли вгору. Не підважила їх і скандальна історія з бізнесом у Росії, яку затято обговорювали в фейсбуку: електорат Зеленського цю проблему або не помітив або не вважає її проблемою. Перевагою коміка є й невимушеність, яку він може собі дозволити. Це той випадок, коли перегони є фаном, розвагою. Він вже стрибнув вище голови й може просто куражитися. Невихід у другий тур не буде для нього болісною поразкою, а от вихід в фінал може стати шаленою перемогою. Після Брекзіту в Британії й Трампа в США очевидно й від українців можна чекати усього, але, з іншого боку, багато оглядачів відзначають хисткість електорату Зеленського: це протестний електорат, «противсіхи», які зазвичай невдоволені та зневірені, але ладні масово не дійти до дільниць. Але все ж, припустімо найфантастичніший результат. Для країни, яка воює, це, поза сумнівом, стало б великою драмою та історичною необачністю, за яку довелося би заплатити велику ціну. Переконаний, що на кону б опинився не тільки добробут, але й наші життя та суверенітет. Зрештою, розчарування та протверезіння прийшло б дуже швидко".

Що відомо про особу Володимира Зеленського?

У парадокс Володимира Зеленського складно повірити. Він найменш досвідчений та водночас один із найрейтинговіших кандидатів. Шоумен справді має великі шанси перемогти та широку підтримку. І це далеко не жарт. Хоча дуже багато часу Зеленський та його похід у президенти саме так і сприймався – несерйозно, саркастично, іронічно. Багато українців легковажно оцінювали такий варіант і байдуже говорили: "якщо краще не заживем, то хоч посміємось". Цю фразу найчастіше озвучували люди, які не люблять ходити на вибори або розчаровані владою. Тому вони легко повірили в месію, який звертався до них із телеекранів в образі звичайного вчителя історії. 

Неформальний з'їзд партії "Слуга народу", де висунули Зеленського в президенти

Про імовірне балотування Зеленського заговорили після виходу серіалу "Слуга народу", де герой, якого він зіграв, постав на екранах еталонним главою держави. Чимало українців подумали, що державі потрібен аналогічний керівник. Чесний, правдивий, кандидат з простого народу, який готовий садити корупціонерів і розстрілювати поганих політиків. Але це було 3 роки тому. Тоді розмови про Зеленського-президента були не більше, ніж роздутими чутками.

Безспосередньо в політику лідер "95 Кварталу" прийшов нещодавно. Відправною точкою можна вважати його новорічне привітання на "1+1", яке показали замість виступу Петра Порошенка. Комік одразу ж відхрестився від цього, назвавши ситуацію "технічною помилкою". Нібито телеканал щось наплутав. Проте керівництво каналу стверджувало, що все було за планом.

Ця «нестиковка» не єдина за зовсім коротку кар’єру політика. Тут варто згадати плутанину Зеленського щодо його бізнесу в Росії. Спочатку він стверджує, що його нема, далі журналісти "Схем" доводять, що Зеленський бреше. Згодом в інтерв’ю "Українській правді" комік говорить, що бізнес все-таки є, але він ось-ось з нього вийде. Хоча до того заявляв, що розірвати контакт не може, щоб не віддавати росіянам свої гроші. Приблизно так виглядала ситуація, яка завдала першого серйозно удару по образу "слуги народу".

Тоді чимало експертів та оглядачів заговорили, що фігура Зеленського дуже легко похитнулася. Він не зміг себе правильно захистити і вийшов із ситуації як мінімум злукавивши. Проте далі було гірше – Зеленського почали запитувати про війну на Донбасі.

Ще до своєї офіційної заяви про балотування артист дав інтер’ю Гордону, в якому пояснив, що готовий домовлятися з Путіним. Зеленський уявляв це приблизно так: ми їм свої умови, Росія нам свої – десь посередині зійдемось та зупинимо війну. Через кілька тижнів він повторив свою позицію, проте не виключив переформатування Мінських угод, які до того вважав недієвими. Тоді ж Зеленський категорично висловився проти амністії для бойовиків. Паралельно він назвав Росію агресором, а ДНР/ЛНР маріонетками Кремля. Такі хаотичні думки та пропозиції далекі від чіткої позиції, яку має мати Верховний Головнокомандувач країни. Сьогодні він готовий домовлятися "хоч з чортом лисим", а завтра розраховуватиме на міжнародних партнерів. З одного боку він категоричний щодо амністії та обіцяє вимагати відшкодування від агресора, а з іншого, "десь на серединці зійдеться". До цього всього, його опоненти стали активно маніпулювати зверненням Зеленського 5-річної давності. Там він був готовий на колінах просити Путіна не ставити на коліна Україну. На додачу він сказав, що українці та росіяни – братні народи.

Власне, некомпетентність у серйозних державних питаннях та відсутність досвіду є головними недоліками Зеленського, які чудово використовують проти нього. Наразі він мовчить про людей, які займуть ключові посади в разі його перемоги. Тут причини можуть бути різні: по-перше, артист може просто тримати інтригу, що він доволі добре вміє робити; по-друге, не виключено варіант про вплив олігарха Коломойського, який в разі перемоги Зеленського просто поставить своїх людей; по-третє, відсутність політичного бекґраунду лідера "Кварталу". У цьому випадку команда Зеленського укомплектується новими обличчями, появу яких у політиці він вважає своєю головною метою.

Проте чимало українців чекають від Зеленського конкретних та звичних для всіх політичних заяв. Вони хочуть, щоб артист розкрив карти: розповів про призначення чи перші кроки на посаді президента. Або ж банально "мочив" своїх конкурентів. Але комік цього не робить, адже має одну рису, яка не дозволяє ставити його поряд із класичними старими політиками. Це несистемність. Через неї Зеленський випадає із неписаних правил українських політичних ігор. Судити його за цими правилами вже не можна, адже лідер "Кварталу" абсолютно нова людина, на яку не поширюються всі ці механізми політичної боротьби, тиску, контрагітації та брудного піару.  

Реклама серіалу чи агітація партії та Зеленського?

Проте потрохи несистемність Зеленського втрачає свою магічну силу. Він змушений прогинатися під добре напрацьовані політичні важелі. Донедавна комік легко користався цим під час своєї агітації, даючи одночасно платні та благодійні концерти. Також він активно використовував бренд серіалу "Слуга народу", щоб піарити себе та однойменну політичну партію. З одного боку, це ж просто благодійні концерт, а з іншого боку – такий самий підкуп виборців як стара-добра гречка. Так само зі "Слугою народу". Хто ж буде розбиратися: це реклама нового сезону серіалу чи політичної партії? Одним пострілом двох зайців – очевидно, саме цього прагнув Зеленський. Але буквально вчора цим явищем зацікавились у Нацраді з питань телебачення та радіо, назвавши запланований показ третього сезону "Слуги народу" політичною агітацією. За правилами трансляцію та рекламу серіалу Зеленський має оплатити з виборчого фонду. Таку ж саму думку днем раніше висловив Комітет виборців України. Аналогічна ситуація із концертами "95 Кварталу". У Вінниці скасували їх захід, бо він мав відбутися на майданчику, що належить Міноборони, а згідно з законом кандидату в президенти заборонено відвідувати військові частини під час офіційної передвиборчої компанії. Щодо безкоштовних концертів, то в громадянській мережі ОПОРА, яка виступає за прозорі вибори, заявили, що їх можна вважати підкупом виборців та, відповідно, порушення правил ведення кампанії.

Загалом стартові фейли Зеленського та випадки нечесної гри не сильно вплинули на його рейтинги. Втім гарантувати собі перемогу та вихід у другий він не може. У трійці лідерів – Тимошенко, Зеленський, Порошенко – все може кардинально змінитися. Тим більше, вони впевнено відірвались від решти кандидатів, тому увага виборців буде прикута саме до них. Відповідно, кожен їх неправильний крок може суттєво погіршити рейтинги або взагалі стати фатальним. Через відсутність досвіду політичної гри найбільше шансів оступитися саме в Зеленського, адже бути поза системою ще не означає змусити решту грати за своїми правилами.

Декларація

За 2017 рік Зеленський заробив майже 7 млн гривень. 4,3 млн гривень склав дохід від підприємницької діяльності (очевидно, це кошти за корпоративи та концерти). Крім того, він отримав 1,5 млн гривень зарплати від ТзОВ "Квартал 95", 608 тис. відсотків, 207 тис. страхових виплат, 5 тис. роялті та 1 тис. гонорару. Його дружина Олена заробила 200 тис. гривень. 148 тис. зарплати від від ТзОВ «Квартал 95», 45 тис. гривень страхових виплат, 5 тис. гонорарів та 1 тис. соціальних виплат.

Зеленський тримає готівкою 285 тис. доларів, 220 тис. гривень  і 50 тис. євро. У латвійських банках у нього 417 тис. доларів, а в українських 1,1 млн гривень, 16,8 тис. доларів та 132 євро. У його дружини 8,4 тис. доларів також в Латвії.

Ще 605 тис. гривень доходу чоловік та дружина отримали від надання майна в оренду.

З нерухомості в Зеленського є житловий будинок у селі Іванковичі на Київщині площею 353,3 м кв, на яку має право користування його дружина, дочка та син. Аналогічна схема і на земельну ділянку на 1200 м кв. та квартиру на 131 м кв. – вони теж належать Зеленському, а право користуватися має сім’я.  Крім того, у шоумена дві квартири у столиці, якими він володіє спільно з Сергієм і Борисом Шефірами (453,1 кв. м) та два паркувальних місця.

У дружини кандидата в президенти квартира на 129 м кв та паркомісце в Лівадії на окупованому півострові Крим. Також вона володіє квартирою у Києві (284 м кв). Спільно з Ларисою та Оленою Шефір вона має права на нежитлові приміщення у столиці (337 м кв). Крім того, з Сергієм Шефіром вона так само володіє нежитловими приміщенням в Києві площею 305,9 м кв. Окремо подружжя Зеленських орендують у Великій Британії квартиру (91,9 м кв.)

У родині Зеленських два авто: Land Rover Range Rover 2016 року випуску вартістю 4,7 млн гривень належить Володимиру та на Mercedes-Benz S 500 4Matic 2014 року випуску вартістю 1,8 млн гривень, який належить Олені.

Подружжя Зеленський мають корпоративні права на ТОВ "КІНОКВАРТАЛ" (100%), ТОВ "Студія Квартал-95" (99,9% - чоловік, 0,1 – дружина), ТОВ "ЗЕЛАРІ ФІШ" (25%), ТОВ "ПРОДЮСЕРСЬКИЙ ЦЕНТР "ЛІГА СМІХУ" (16,7%), ТОВ "АНІМАЦІЙНА СТУДІЯ 95" (22,5%), ТОВ "Квартал ТВ" (12,5%) та інші.  

Подружжя Зеленських є кінцевими власниками чотирьох фірм: ТОВ "Студія квартал-95", Aldorante Limited (Кіпр), Film Heritage inc (Беліз), San Tommaso S.R.L. (Італія). Окремо Володимир Зеленський володіє ТОВ "Кіноквартал", Megiritano Ventures Ltd (Британські Віргінські Острови), Vilhar Holdings Limited (Кіпр).

Також у нього 3 патенти на винаходи та 3 на корисні моделі. Окремо ще задекларовано 26 торгових марок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ