Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як відбувається реабілітація захисників у військово-медичному клінічному центрі Львова

Відновлення функцій та адаптація до життя: як відбувається реабілітація захисників у військово-медичному клінічному центрі Львова

Чимало військовослужбовців щодня потрапляють до військово-медичних центрів Медичних сил Збройних Сил України на лікування. Важливою складовою цього процесу є реабілітація бійців, яка гарантує їхнє максимальне відновлення після травм та повернення до нормального життя. 

Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
1/2

Про те, як відбувається реабілітація військових у військово-медичному клінічному центрі Львова, говоримо з начальником клініки відновлювального лікування та реабілітації, полковником медичної служби Романом Скоропадом. 

Що таке реабілітація військових

Реабілітація бійців після поранень та травм починається з ряду обстежень. Пацієнтам проводять ряд обстежень та тестування, щоб розуміти ступінь функціональних розладів, та прослідковувати подальший прогрес у лікуванні. 

До цього процесу та наступного лікування долучається велика команда: лікарі фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти (спеціалісти, що працюють із розладами когнітивної сфери, розладами дрібної моторики, та над відновленням повсякденної діяльності людини, — ред.), медичні сестри, психологи. 

“Основний напрямок роботи — це нейрореабілітація. Ми досягли певного успіху в наданні реабілітаційної допомоги пацієнтам зі спінальною травмою, черепно-мозковою травмою. Ми працюємо з усіма хворобами, що супроводжуються порушеннями з боку центральної та периферійної нервової системи, та наслідками цих хвороб: частковою втратою функцій кінцівок, паралічем, порушеннями діяльності тазових органів нейрогенного генезу”, — пояснює Роман Скоропад.

Він додає, що насправді реабілітація захисників починається ще з реанімації. Там з пацієнтами перш за все починають працювати фізичні терапевти, які працюють над профілактикою можливих ускладнень та збільшенням сили в уражених кінцівках, ерготерапевти працюють з когнітивними порушеннями. 

Лікар пояснює, що надалі військових більш детально вчать користуватися допоміжними засобами та пристроями котрі полегшують переміщення, пересуватися самостійно та на кріслі колісному, а також працюють над відновленням та когнітивної сфери. 

Крім того, обов'язковою складовою реабілітації є робота з близькими людьми та родиною пацієнтів. Військові медики надають їм усю необхідну інформацію стосовно стану пацієнта,  а також вчать та допомагають знайти способи взаємодії з постраждалим захисником. 

Загалом же реабілітація у військово-медичному центрі Львова передбачає, що пацієнти матимуть три лікувальні сесії за день з різними фахівцями. Такі заняття тривають орієнтовно 45 хвилин, однак час може залежати від індивідуальних особливостей та ситуації бійця.

У результаті переважно на весь процес лікування та відновлення йде орієнтовно 4 місяці. Однак, звичайно, цей показник може змінюватися залежно від важкості травми та наслідків, котрі має людина. 

Американська система реабілітації та винятково доказові методи як основа вдалої реабілітації 

Роман Скоропад пояснює, що в госпіталі перейняли досвід американської системи надання реабілітаційної допомоги та винятково доказовими методами медицини. 

Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
1/2

Ця система полягає в ранній реабілітаційній допомозі, мультидисциплінарному підході до ведення пацієнта, використання тестів та шкал для оцінки функціонального стану пацієнта, та етапності реабілітаційного лікування. 

“Йдеться ще й про залучення реабілітологів і ерготерапевтів на всіх етапах лікування пацієнта — від реанімації до адаптації в суспільстві. Також ми не користуємось жодними недоказовими способами лікування, які більше не є визнаними на державному рівні й не є ефективними”, — додає Роман Скоропад. 

Він наголошує, що такий підхід забезпечує гарний результат лікування та максимально можливий рівень відновлення військових.

“Як би гірко це не звучало, але війна — це все ж таки певний рушій прогресу. Ми перейняли американську систему надання реабілітаційної допомоги, адже вона найбільш ефективна для тих країн, де ведуться бойові дії, де є багато пацієнтів з пораненнями хребта, головного мозку. Це доказова і якісна системна, яка дає можливість показувати гарні результати у реабілітації військових”, — каже військовий медик.  

Роман Скоропад також зауважує, що для такого підходу характерний мультидисциплінарний підхід — пацієнтом займається не тільки його безпосередній лікар, а фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, реабілітаційні медсестри. Це дає комплексний результат, а відновлення військових просувається швидше. 

Самостійність як головний результат реабілітації 

Головними результатами реабілітації, до яких прагнуть у військово-медичному центрі Львова, є максимальне відновлення функції організму пацієнта та його адаптація до подальшого життя, самостійність.   

Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
Фото: Тарас Грень
1/2

“Ми хочемо, щоб наші пацієнти були активними учасниками й членами суспільства. Наша команда працює на етапі гострого та післягострого періоду реабілітації і ми намагаємось робити усе, щоб наші військові ставали самостійними, могли себе обслуговувати, самостійно пересуватися, дбати про себе і були б готовими перейти на етап віддаленої реабілітації”, — ділиться Роман Скоропад. 

Для цього медики дають найбільш стабільним пацієнтам певні виклики. Разом з військовими, фізичні терапевти намагаються відвідувати заклади харчування, кінотеатри, користуються громадським транспортом, ходять до магазинів щоб пацієнти зрозуміли з якими викликами вони можуть стикнутися і як над цим працювати. Такі здавалося б прості дії допомагають захисникам адаптуватися до самостійного життя. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ