Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

25 разів у Єгипті і досі цікаво! Як таке буває!

25 разів у Єгипті і досі цікаво! Як таке буває!, - Тарас Антонів, мандрівник.

Мої друзі часто запитують мене, яка країна мені роками не набридає? І я сміливо без миті роздумів кажу: «Єгипет! Я був там 25 разів і щоразу відкриваю для себе цю країну по-новому! Мені там реально цікаво. Бо курорти Єгипту різноманітні і араби не втомлюються щоразу вигадувати, в своїх розповідях, щось нове, аби здивувати туристів із України!»

Для багатьох він вже став ріднішим, ніж Крим. Єгипет як і раніше – цікавий і привабливий. А зниження цін на путівки стимулює українських туристів роками поспіль повертатися на улюблені узбережжя. Бо ж в багатьох на підсвідомості відклалося, що поїхати в цю африканську країну простіше, ніж в сусідню область.

Влітку в країні досить спекотно. Але спека не така відчутна через близькість до моря та низьку вологість.

Натомість осінньо-зимовий Єгипет для багатьох туристів – можливість отримати свій шматочок річного щастя у вигляді сонця, теплого моря та гарного обслуговування в готелях. Коли спадає літня спека – саме час побувати в Єгипті на екскурсіях та доторкнутися до багатовікових цінностей або вибрати повільний ритм круїзу по Нілу.

Єгипет не дарма називають «колискою цивілізації», адже саме тут багато років тому були зроблені відкриття, якими ще й сьогодні користується сучасна людина. Так, саме тут було винайдено мило, зубну пасту, гребінець, ножиці, дезодорант і навіть взуття на підборах. Крім того єгиптяни стали першими, хто використав чорнило і папір.

Саме в цій країні вперше виробили фаянс, скло і цемент.
В Стародавньому Єгипті так само вперше стали використовувати косметику. Макіяж наносили як жінки, так і чоловіки. Однак тоді косметику використовували тільки як засіб для захисту від сонця.

Лікарі Стародавнього Єгипту перші винайшли протизаплідні засоби. Також вони перші почали використовувати для лікування антибіотики. Правда на той момент це була цвіль, але саме з неї в подальшому отримали пеніцилін.

Єгиптяни стали першими, хто розділив рік на 365 днів, а добу на 24 години.

Крім того в Єгипті було написано самий перший заповіт. Він був написаний сином єгипетського фараона Хафре.

Одним з дивних фактів про сучасний Єгипет є те, що дахи на дуже багатьох будинках там відсутні. Це через прогалину у податковому законодавстві – поки будинок не має даху він вважається незавершеним. Тому мешканці не повинні оплачувати податок на нерухомість.

Чоловікам в Єгипті прийнято одягати білий одяг, а жінкам, навіть при температурі вище 40 градусів, все одно потрібно бути одягненими в чорне. Є приказка, що коли жінка одягає чорне, тоді вона швидше прийде додому з прогулянки.

Велику частину території Єгипту займає пустеля Сахара (95% території) і всього лише 5% використовується населенням країни. Пустеля Сахара мала колись родючі землі, а пустелею її зробили зміни, які сталися 8000 р. до н. е. Зараз її розмір дорівнює площі Сполучених Штатів Америки.

Серед найвідоміших місць цього материка: Хургада, Шарм-Эль-Шейх, Таба, Дахаб, Марса Алам.

Хургада

Цей курорт виділяється піщаними пляжами та пологим заходом у море. Тому завжди раджу його друзям із дітьми, які ще невпевнено тримаються на воді. Хургада не може похвалитися достатком готелів класу Lux. Окрім того, це найперший курорт у Єгипті. Тому, звісно ж, готельна база старша за інші.  Це, власне, і є причиною, чому відпочинок тут є найдешевшим.

За що ще люблять Хургаду, так це за Макаді Бей, єдиний у Єгипті курорт, який був створений виключно для гостей країни, не заселений місцевими жителями. Курорт складає декілька готельних комплексів, віддалених від галасливого міста. Готелі займають величезні території і пропонують різноманітні можливості для активного відпочинку: басейни, ресторани, дискотеки, анімаційні програми, СПА-центри та інше.

Макаді Бей – це справжній куточок Європи в Єгипті. Найголовніше – цей курорт повністю захищений від вітрів, які властиві Хургаді протягом  всього року.

Звідси набагато зручніше добиратися до Пірамід та Луксору.

Шарм-Эль-Шейх

Якщо говорити про Шарм, то він новіший, масштабніший та жвавіший за Хургаду. Тут вдаліша інфраструктура і безліч готелей Deluxе. Тут тепліше взимку, а підводний світ – різноманітніший. У Шарм-Эль-Шейху можна зустріти не тільки безліч риб дивовижної краси усіх кольорів веселки, але й скатів і дельфінів. Саме це є причиною того, що узбережжя Шарму у рифах і пологих заходів практично немає, доведеться користуватися  понтоном.

Сам курорт розподілений на п’ять великих бухт, в яких пляжі істотно відрізняються, на що потрібно обов’язково звернути увагу!

У Бухті Набк дуже дрібне море близько 400-800 метрів, що досить не зручно. Але побувавши на пляжі Pataya Beach (пляж готелів Laguna Vista, PR Club El Hayat), де можна невпинно милуватися красою пляжу, гуляти кілька кілометрів уздовж моря, цю деталь можна і пробачити. Ще на цьому пляжі розташований клуб Pataya Beach, де проходять шикарні вечірки. Резидентом цього клубу є відомий DJ Samer.

Курорт дуже привабливий своєю бухтою Naama Bay, де зосереджено все, що повинно бути на добротному єгипетському курорті: і клуби, і ресторани, і кальянні, і торговельні лавки, і гарна набережна. Ще дуже хочеться відзначити вулицю Il Merkato в Хадаба (в південній частині Шарм-Ель-Шейха). Там бутіки, гарні фонтани, ліхтарики, пальми. Навіть виникає асоціація з набережною Jumerah (Дубаї).

Звідси зручніше брати екскурсії до Каїру і Олександрії, в монастир Св. Катерини, на гору Мойсея, в Ізраїль та Йорданію.

Окрім Шарма – в напрямку Ізраїлю – ще розповім про Дахаб і Табу.

Таба

Такий курорт як Таба підійде для тих, хто любить красу і спокій. А також для тих, хто бажає під час відпочинку податися до сусіднього Ізраїлю. Але це найвіддаленіший від аеропорту курорт і зовсім не потішить любителів тусовок. Близькість до Ізраїлю, Йорданії та Саудівської Аравії стала причиною туристичного уваги до затишного куточка незайманої природи. Легко і просто звідси можна дістатися до монастиря Святої Катерини, на гору Мойсея, в древню Петру або до ізраїльського міста Ейлат.

Але окрім зручного розташування, Таба має гарні і комфортабельні готелі відомих світових готельних мереж – Hilton, Movenpick, Hyatt Regency, Marriott, Sofitel і Intercontinental, які з кожним роком залучають все більше туристів з різних країн.

Сама по собі Таба складається здебільшого з готелів, тут ви не знайдете ринків, арабських базарів, дискотек, променадів, торгових центрів та інших розваг великих міст. Все життя зосереджено в готелі.

Переліт до Шарм-ель-Шейха, далі трансфер від 3 до 5 годин залежно від моторності водія і кількості туристів.

Дахаб

Оазис Дахаб з фігових пальм колись відкрили ізраїльські хіпі, а тепер тут влаштувалися європейські серфери і дайвери, перетворивши його на такий собі молодіжний антикурорт з кемпінгами і маленькими готелями.

Прекрасні піщані пляжі, тепла затока, але це далеко не головне. Стільки красивих спортивних хлопців в одному місці ви рідко де побачите.

Якщо ви мандрівники спортивні – зверніть увагу на Дахаб. Він притягує до себе любителів екстремальних видів спорту, фанатів віндсерфінгу і дайверів.

Вечорами тут попивають солодкий бедуїнський чай на травах, курять яблучний тютюн з м’ятою або замислившись дивляться на іншу сторону затоки, де видно вогні Саудівської Аравії.

Шанувальникам гострих відчуттів просто необхідно побувати в Дахабі і побачити Блакитну діру. Ця стометрова в глибину печера знаходиться в Червоному морі. Серед вчених до цих пір немає єдиної думки про історію її походження. Розташована 100 км від Шарм-ель-Шейху займе близько 1 години.

Марса Алам

Один з новх для наших мандрівників курорт Єгипту. Але неймовірний завдяки своїм рифам з живими коралами і ще більш різноманітній морській фауні. Дельфіни, черепахи, мурени і скати, а вінчає цей перелік рідкісна морська корова, який налічується всього декілька особин на земній кулі!

А загалом особисто я можу годинами розповідати про Єгипет. Адже переконаний, що навіть для найвибагливішого туриста знайдеться частинка цієї країни, яка не залишить його байдужим.

Аби відпочинок запам’ятався унікальними враженнями всім раджу відвідати як мінімум кілька місць, про які зараз розповім.

Як відомо в цій прекрасній країні залишилося останнє з чудес світу — піраміди, що побудовані 2000 років до н. е. Для побудови пірамід було використано 2,3 млн. кам’яних блоків, які в сумі важили 7 млн. тонн. Вважається, що форма древніх єгипетських пірамід представляє собою розбіжні промені сонця.

У Єгипті варто побачити – Сфінкса – колосальну скульптуру посеред пісків. Раніше  вважалося, що це справа рук фараонів. Однак вони тільки реставрували Сфінкса. Його тіло нагадує лева. Якщо поділяти найсміливіші припущення, то це сліди Великого потопу. Також дивно, що голова явно суперечить пропорціям. Можливо минуть роки і ми дізнаємося про нові наукові гіпотези, наприклад, залишки затонулої Атлантиди?

Дух древнього Єгипту можна відчути з першого дня побувавши на базарі в Каїрі. Це не просто ринок, це свого роду музей під відкритим небом. Чого тут тільки немає: прянощі, посуд, ювелірні вироби, одяг, взуття, предмети меблів, антикваріат. Купити можна навіть верблюда.Я купив меблі в офіс турфірми.

Будучи в Каїрі, загляньте в Єгипетський національний музей. У ньому зібрано понад 150 тисяч експонатів давнини. Більш ніж в 100 залах виставлені предмети архітектури, що знайомлять з древньою культурою Єгипту.

Якщо ви дивилися фільм «Англійський пацієнт» – то в цій стрічці ринок у Каїрі справді дуже на себе схожий!

Єгипет і Червоне море – це невід’ємні складові доброго відпочинку. Тож поплавати у водах цього моря треба обов’язково –  море чисте, прозоре, а багатий підводний світ просто зачаровує. Новачкам можна зайнятися снорклінгом – вид плавання під поверхнею води, де зі спеціального обладнання потрібні лише маска й трубка.

Ще однією визначною пам’яткою Єгипту є гора Сінай. Це місце поєднує три релігії. За легендами, саме на цій горі Бог явився Мойсею і дав йому 10 заповідей.

Ну й на завершення подорожі раджу відвідати пустелю. Одне з кращих місць – долина Ехо в південній частині Синайського півострова. Тут можна покататися на квадроциклах і відвідати село бедуїнів, де туристам пропонують покурити кальян, випити чаю або спробувати страви місцевої кухні.

Розповідаючи про Єгипет, я знову захотів його відвідати! Можливо дуже скоро надсилатиму звідти нові світлини, відвідуючи його в 26-й раз. Хто зна, бо ж бажання мандрівника – це вже половина крок для наступної мандрівки, чи не так?!

Тарас Антонів, мандрівник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ