Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому в Україні президент призначає голів державних адміністрацій?

У Європі налічується 34 держави з населенням понад 1 млн мешканців (без врахування Російської Федерації, більша частина якої розміщена на території Азії). За формою правління ці держави розподіляються: 1 президентська республіка (Білорусь), 4 змішані республіки, з яких 2 президентсько-парламентські (Франція та Португалія) і 2 парламентсько-президентські (Україна та Румунія), 22 парламентські республіки, 7 конституційних монархій (Бельгія, Великобританія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Норвегія, Швеція).

А хто ж в цих державах призначає керівників органів державної влади на місцях (аналоги голів державних адміністрацій в Україні), там, де такі органи існують?

У парламентських республіках таких посадових осіб призначає уряд, окрім Австрії, де ландесгауптман обирається парламентом, а приводиться до присяги президентом Австрії, Боснії і Герцеговини, де відповідні посадові особи призначаються регіональними органами самоврядування та Чехії, де гетьман краю виконує делеговані державою повноваження, обирається депутатами ради краю з-поміж її членів і призначає директора регіонального бюро (виконавчого органу краю) за згодою міністра внутрішніх справ.

У президентській республіці (Білорусь) керівники всіх місцевих виконавчих органів призначаються президентом або у встановленому президентом порядку місцевою радою.

Що стосується конституційних монархій у Європі, то у Бельгії бургомістра комуни у Фландрії та Брюсселі призначає уряд третього рівня адміністративно-територіального устрою, у Валлонії бургомістром є депутат муніципалітету, що отримав найбільше голосів та висувався від партії, яка входить у більшість і отримала найбільше голосів. У Великобританії монарх призначає лорд-намісників у церемоніальних графствах та лейтенантських територіях. У Данії керівників державних адміністрацій призначає уряд. В Іспанії прем'єр-міністр автономної спільноти обирається парламентом автономної спільноти і затверджується монархом. У Нідерландах монарх призначає комісарів та бургомістрів. У Норвегії фюлькесмана призначає уряд, так само уряд призначає ландсхьовдінга у Швеції.

Якщо ж говорити про змішані республіки, то в парламентсько-президентській республіці Румунії префекта призначає уряд. Так само уряд призначає урядового представника у президентсько-парламентській республіці Португалії. У Франції (президентсько-парламентська республіка) префектів призначає президент за поданням прем'єр-міністра та міністра внутрішніх справ. В Україні (парламентсько-президентська республіка) голів державних адміністрацій призначає президент за поданням уряду. Тобто процедура призначення керівників місцевих державних адміністрацій в Україні така ж, як у Франції, хоча навіть у Португалії, яка так само як і Франція відноситься до президентсько-парламентських республік, урядового представника призначає уряд.

Загалом з-поміж 34 країн Європи з населенням понад 1 млн мешканців, у 5 державах немає відповідних посад, у 19 країнах керівників місцевих адміністрацій чи схожих за функціями структур призначає уряд, у 5 країнах — регіональні органи місцевого самоврядування, у 2 країнах — монарх, у 3 країнах — президент (президентській республіці Білорусь, президентсько-парламентській республіці Франція і парламентсько-президентській республіці Україна).

З огляду на те, що Україна після Революції Гідності стала парламентсько-президентською республікою, чи не прийшов час порушити питання про те, що призначення керівників місцевих державних адміністрацій не має входити до повноважень президента?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ