Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЧИ ЗАВЖДИ Й У ВСЬОМУ ВИННА НЕВІСТКА?

Останнім часом зі сторони практично усіх політичних сил активізувались нападки на Президента й політичну силу Блок Петра Порошенка. Це, з однієї сторони, зрозуміло - адже в умовах виборчої кампанії лідер електоральних симпатій завжди у центрі критики конкурентів. Не відкидаючи конструктивної критики, спрямованої на покращення ситуації в державі, одночасно слід звернути увагу, що часто нищівна критика безпідставна й не за адресою.

1) Після Революції Гідності у Верховній Раді 21 лютого було прийнято закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України». Цим законом було змінено конструкцію системи влади і Україна перейшла від президент-парламентської, коли глава держави самостійно формував уряд, до парламент-президентської. За новою конструкцією вже парламент формує більшість і уряд, який несе відповідальність перед парламентом. Уряд було сформовано 27 лютого 2014 року з представників ВО «Батьківщина» і Народного Фронту (на той момент входили до складу Батьківщини), ВО «Свобода» і позапартійних. Фракція партії УДАР підтримала формування і діяльність уряду, але не увійшла до його складу.

2) Президент України був обраний 25 травня і склав присягу 7 червня. На жаль, уряд не спромігся на рішучі зміни у системі влади і проведення необхідних реформ. Однією з причин цього є діючий склад парламенту. Так, закон про люстрацію державних посадових осіб був прийнятий лише 17 вересня (вже під час виборчої кампанії). Показово, що він був прийнятий з третьої спроби і лише 231 голосом. Недієздатність діючого парламенту була однією з причин того, що Президент України прийняв вольове рішення і розпустив Верховну Раду, попри спротив низки політичних партій і багатьох депутатів.

3) За умов відсутності з боку діючого уряду ініціативи і політичної волі до проведення реформ, Президент України створив команду по підготовці реформ. Очолює цю команду заступник глави Адміністрації президента відомий топ-менеджер Дмитро Шимків. 2 жовтня 2014 року в приміщенні Львівського національного університету імені Івана Франка було представлено цю програму.

4) Стратегія 2020 включає 62 закони, метою яких є не просто зміни в Україні, а зміни відповідно до критеріїв вступу в Європейський Союз. У 2020 році Україна згідно програми реформ, має подати заявку на вступ до Європейського Союзу. Пакет законів буде внесений на розгляд і затвердження нової Верховної Ради вже наприкінці листопада 2014 року. Бюджет на 2015 рік буде формуватися вже на новій законодавчій базі.

Це наш спільний шанс змінити країну і приєднатися до Європи. Для цього нам слід обрати реформаторську більшість до Верховної Ради, яка не буде повторювати помилки 2005 -2010 років і взаємно поборювати президента і уряд, а працювати єдиною командою.

ЧАС ЄДНАТИСЯ НАВКОЛО РЕАЛЬНИХ, А НЕ УДАВАНИХ ЗМІН!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ