Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Мінстець» прийде – порядок наведе

«Міністерство… розробляє та затверджує в установленому порядку державні стандарти телевізійного виробництва, державні стандарти соціальної реклами та здійснює нагляд за дотриманням цих стандартів», «координує висвітлення й аналізує проходження у державних засобах масової інформації офіційної інформації державних органів влади та органів місцевого самоврядування», «здійснює у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, державну реєстрацію друкованих засобів масової комунікації та інформаційних агентств», «здійснює нормативно-правове регулювання стандартів в сфері інформації, телевізійного виробництва та рекламних стандартів, в тому числі на зовнішніх носіях», «розробляє та затверджує стандарти з професій в сфері медіа та інформації» - це не «міністерство Правди» Оруела, це міністерство інформації Стеця.

Медіаспільнота реагує на те, що відбувається. В якихось регіонах (Запоріжжі, Кіровограді) жвавіше, десь чути тільки поодинокі мляві відгуки (агов, Західна Україно!). Медійні організації і об’єднання – рух «Стоп цензурі», Інститут масової інформації б’ють в набат, називаючи створення мінінформації цензурою і виступаючи «проти замовчування помилок керівництва держави, ігнорування фактів корупції, приховування реальної ситуації у зоні бойових дій». В заяві «Стоп цензурі» ініціатива зі створення міністерства названа капітуляцією перед старими радянськими форматами замість впровадження реальних реформ. Іноземні організації знову глибоко стурбовані.

Журналісти жартома називають це новоутворення «мінстець», «міністерство 5 каналу» і говорять про те, що кума Президента, колишнього керівника 5 каналу Юрія Стеця просто потрібно було працевлаштувати. Але проблема з міністерством інформації не в кумівстві. І навіть не в тому, що на нього підуть кошти, які можна було би використати значно раціональніше, хай навіть Стець стверджує, що ці кошти будуть в десятки разів менші, ніж на інші міністерства.

Те, як утворювалось міністерство – підкилимно, таємно, – свідчить про те, що правила гри не змінилися. А положення чітко сигналізують – гайки будуть закручувати всім.

Сам Юрій Стець заспокоює – відомство створюється на час війни, поки є потреба вести інформаційну війну. Але хіба інформаційна війна почалася рік тому? Створення міністерства інформації зараз це спроба наздогнати поїзд, що давно пішов.

Є речі, які не можливо створити за годину, навіть за тиждень. Не можна виграти інформаційну війну, створивши химерне утворення з повноваженнями цензора. Людей потрібно вчити ідентифікувати брехню, протистояти маніпуляціям. Як? Медіаосвіта зі школи, з садочка – це щеплення проти пропаганди.

Посол Канади Роман Ващук на зустрічі зі студентами УКУ назвав розмови про мінінформації професійною деформацією журналістів, мовляв, у них все крутиться довкола цього нещасного міністерства. Можливо, і так. Але якщо журналісти не піднімуть це питання, скоро в Україні питання свободи слова просто нікому буде піднімати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ