Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ПРО МІЖНАРОДНУ ПОЛІТИКУ ПРЕЗИДЕНТА…

БЕЗ МАНІВЦІВ

Те, що зараз відбувається в частині Донбасу – це поки що не мир, а режим припинення вогню. Який порушується терористами. Для того, щоб запанував мир, треба знеохотити терористів від нападів, а Росію – від підтримки терористів. Для цього необхідні три передумови:

- Припинення вогню – під міжнародним моніторингом під егідою ОБСЄ та з долученням провідних країн ЄС, зокрема Німеччини та Франції;

- Обопільне і одночасне відведення важких озброєнь і створення «буферної зони» безпеки;

- Повернення ефективного контролю України над українсько-російським кордоном – знов-таки, під міжнародним моніторингом, під егідою ОБСЄ.

Щоб ці передумови були виконані Президентом докладаються величезні міжнародні зусилля. Проводяться постійні переговори з США (зокрема, в ході візиту помічника Державного секретаря США Вікторії Нуланд), з ключовими країнами ЄС, з іншими країнами світу, які підтримують Україну. Як наслідок цих зусиль, на Росію зростає міжнародний тиск для дотримання умов мінського протоколу і меморандуму.

Санкції проти Росії не були послаблені, як сподівалися в Кремлі. Захід залишився єдиним у підтримці України. Лідери США і країн ЄС говорять про те, що, якщо з боку Росії не буде зроблено кроків для досягнення миру, санкції буде посилено. Міжнародний тиск на Росію дає результати. Так, заступник командувача Сухопутних сил Росії Олександр Ленцов особисто прибув в Україну і переконував бойовиків припинити вогонь. Наступ російських військ і терористів припинено. Зіткнення звелися до кількох локальних місцевостей. Це дозволяє провести належну ротацію, переоснащення, переозброєння і модернізацію нашої армії. Але, поки режим припинення вогню порушується – зусилля міжнародного співтовариства активізуються.

В ході візиту Нуланд досягнуто згоди на подальше посилення економічного і оборонного співробітництва України і США. Німеччина і Франція заявили про намір безпосередньо брати участь в моніторингу за дотриманням режиму припинення вогню. Очікується робота в зоні АТО безпілотників цих країн. ОБСЄ формовано готує спостережну місію. Зокрема, залучає безпілотними, які дозволять мати об’єктивну картину того, що відбувається на Донбасі.

Коли демократичний світ у режимі реального часу бачитиме, що відбувається в зоні бойових дій, хто несе відповідальність за порушення припинення вогню і спроби зірвати мирний план Президента України – його реакція буде швидкою, а допомога миру в Україні – дієвою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ