Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Псевдоактивісти та “батько нації”: як львівські ЗМІ розповідають про політику

Основне джерело місцевих онлайн-видань — інформація інших ЗМІ, а головні ньюзмейкери — Володимир Зеленський, Андрій Садовий, парламент і Львівська міська рада. Як пишуть про політику львівські ЗМІ?

Щоби зрозуміти те, в якому ключі львівські онлайн-ЗМІ пишуть про політику, хто є головними героями таких новин і якими джерелами послуговуються журналісти, ми провели моніторинг: проаналізували по 50 новин в стрічках ресурсів регіону (zik.ua, zaxid.net, varta1.com.ua, vgolos.com.ua, tvoemisto.tv),  починаючи з  3 червня 2019 року. До аналізу потрапили всі політичні новини, які були опубліковані в цей період. Зрозуміло, що ці 250 новин не можуть повністю охарактеризувати інформаційне поле, але, принаймні, дають розуміння про тематику новин та те, якими джерелам інформації послуговуються медійники при їх створенні.

Хто писав?

Новин на політичну тематику у львівських медіа в виявилося не дуже багато — з 250 новин всього 41 (16,5%) так чи інакше висвітлює політичні процеси як у Львові, так і по всій Україні. Такий невеликий показник пов'язаний із особливістю вибірки — ми не добирали новини так, щоби там була максимальна кількість політичних тем, натомість брали новини суцільним масивом. І на деяких виданнях у цю вибірку потрапили переважно матеріали, пов'язані з надзвичайними ситуаціями, спортивними подіями тощо.

Наприклад, така ситуація склалася на zik.ua — у виданні, зазвичай, дуже політичноактивному, із 50 досліджуваних новин політична тематика була зафіксована всього у 6 (12% новин). На цьому ресурсі 50 новин охопили часовий проміжок менше 3 годин, до порівняння на інших ресурсах — значно більший, що вплинуло на тематику повідомлень (vgolos.com.ua — 4,5 годин, zaxid.net — 10,5 годин, varta1.com.ua — 26 годин, tvoemisto.tv — 2 доби).  

Кількість новин у різних виданнях також відрізнялася: Варта1 опублікувала дві новини (4,9% від усього масиву політичних новин), Твоє.місто — три новини (7,3%), ЗІК — 6 новин (14,6%), Захід — 13 новин (31,7%). Лідером з політичних новин став Вголос, на рахунку якого 17 новин (41,5% від загальної кількості проаналізованих новин на сайті).    

 

 

Про кого писали?

Найбільше львівські онлайн ЗМІ писали про політиків загальноукраїнського рівня (54% новин). Серед героїв — Володимир Зеленський (7 новин на 4 сайтах), Леонід Кучма (3 новини на 2 ресурсах), Петро Порошенко (2 новини), Міхеїл Саакашвілі (2 новини), Дмитро Ярош (2 новини). Геннадій Кернес, Святослав Вакарчук, Ярослав Дубневич, Валерія Лутковська, Ігор Смешко та Георгій Тука удостоїлися по одній новині.

Цікаво, що про президента писали в контексті його поточної діяльності - звільнення заступника голови СБУ Кононенка (ЗІК, Вголос), призначення його речницею Юлії Мендель (Вголос, Захід.нет) та подання ним законопроекту про незаконне збагачення (Захід.нет, Варта1). Також на Вголосі з'явився передрук з УНН про те, що, за словами першого заступника голови СБУ, Володимир Зеленський поставив перед службою безпеки завдання подолання корупції в Україні.

Підстави для згадок попередників Зеленського були різні: якщо Леоніда Кучму згадували в контексті відновлення його участі у Мінських переговорах (2 новини на Захід.нет та Вголос), то про Петра Порошенка згадали у питанні розвитку перспектив розслідування кримінальних справ щодо нього. Також Вголос дещо іронічно повідомив, що Порошенко не хоче бути депутатом, а збирається стати “батьком нації”.

Приводом для згадок Дмитра Яроша стало його рішення балотуватися до Верховної ради разом з ВО “Свобода” (Захід.нет, Вголос). Саакашвіла засвітився на Вголосі - з новиною про те, що збирається повертатися до Грузії, але водночас добудував будинок під Києвом.

Порівну а онлайн-ЗМІ було інформації про органи державної та місцевої влади та політиків місцевого рівня (по 14,5%). З органів державної влади найпопулярнішою стала Верховна рада (83% новин), серед місцевих органів влади — Львівська міська рада (2/3 новин). І лише 2,5% матеріалів припало на партії. При чому новина, яка потрапила до нашого огляду, стосувалася не якоїсь конкретної партії, а соціологічного опитування про шанси партій пройти до парламенту.

Найпопулярніших політик місцевого рівня — мер Львова Андрій Садовий. Він є героєм 83% новин про місцевих політиків. Новини навколо мера стосувалися протесту під Ратушею, який влаштували противники Садового. “Твоє місто” подало ретроспективу зі своїх матеріалів на цю тему, а потім з посиланням на фейсбук Андрія Садового повідомило, що наметове містечко розбирають, а сам мер звинуватив у його організації місцевого бізнесмена і депутата від БПП Григорія Козловського. Критично до мера подали ситуацію у Вголосі, де повідомили, що активісти “креативно” вимагають відставки Садового і згадують провокацію “до організації якої, ймовірно, причетний мер Львова Андрій Садовий”. Видання також опитало мешканців міста “чи світить Садовому відставка” - переважна більшість респондентів негативно відгукнулися про діяльність очільника міста, а у підводці журналісти зазначили, що “бездіяльність і вже хронічна відсутність міського голови Андрія Садового на робочому місці, невпинні корупційні скандали у мерії із явним присмаком корупції та навіть сепаратизму, чималий клубок невирішених комунальних проблем укотре здійняли хвилю справедливого обурення мешканців міста”. “Твоє місто” теж говорило про можливу відставку, але в іншому ключі - аналізувало чи це в принципі можливо.

Опосередковано конфлікту у Львові стосувалися і інші повідомлення, головними дійовими особами яких були депутати ЛМР: zaxid.net повідомили, що в міськраді вимагають розслідування нападу на чиновників, один з яких, Геннадій Васьків вже другий тиждень лікує опіки після нападу “псевдоактивіста” (саме так зазначено у виданні, вочевидь, щоби підкрелити ставлення до протестів). Варта1 також повідомила про стан Васьківа, процитувавши заяву ЛМР, але в заголовок винесли слово “активісти”, таким чином дещо дистанціюючись від емоційних заяв міськради.

 

 

Де брали інформацію?

Джерельна база новин львівських онлайн-видань доволі різноманітна, втім 41% новин написані на основі інформації, отриманої з інших ЗМІ, переважно загальноукраїнських. Лідером є “Українська правда” (4 новини), УНН, “Цензор” (по 2), “Інтерфакс Україна”, УНІАН, Громадське, Громадське радіо, Прямий, Бабель а інші видання по 1 матеріалу.

Підсумками роботи власних кореспондентів стали 16% новин - найбільше таких матеріалів у аналізований період спродукували Твоє місто (2 з 3 матеріалів) та ЗІК (половина матеріалів, 3 з 6). А от на Варті1 власних новин про політику за цей період не було взагалі

На офіційні сайти та соціальні мережі спиралися по 13,5% від усього масиву новин. Найбільш цитованим став сайт президента.

Новини з соцмереж - це переважно повідомлення з фейсбук-акаунтів політиків чи активістів (Дмитра Яроша, Андрія Садового, Івана Спринського) та організацій (Комітет виборців України). Зокрема, zik.ua процитував запис з акаунту КВУ про те, що політики використовували День захисту дітей як виборчу технологію: “У більшості випадків йдеться не про благодійність, а про банальну купівлю голосів батьків коштовними подарунками для дітей або маніпуляцією дитячими емоціями. Така технологія залишається досить дієвою і фактично безкарною, оскільки «благодійники» ще не встигли зареєструватися офіційними кандидатами в депутати”. А Вголос розповідаючи про те, що Ігоря Смешка фінансують впливові спонсори, зокрема власник «Індустріальної групи» Віталій Гайдук, екс-глава митниці Ігор Калетник та бізнес-партнер Смешка Володимир Сацюк, послався на Telegram-канал Shadow Anonymous.

В 11,5% новин джерелом інформації стала інформація прес-служб.  

Без зазначення джерела було зафіксовано лише 1 новину (2,25% від усього масиву).

Марина Довженко

регіональна представниця ІМІ у Львові

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ