Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

13,6 млн грн – за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці на Львівщині

З початку року за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці ГУ Держпраці у Львівській області оштрафовано 63 суб’єкти господарювання на загальну суму понад 13,6 млн грн. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Нагадаємо, за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування  штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення. При цьому, заходи щодо притягнення до відповідальності за таке порушення вживаються незалежно від факту його усунення в ході інспекційного відвідування та не звільняють роботодавців від обов’язку усунення такого порушення.

Звертаємо увагу, що мінімальними державними гарантіями в оплаті праці є не лише мінімальна зарплатня, але й норми і гарантії в оплаті праці, які передбачені частиною першою статті 12 Закону України «Про оплату праці». А саме:

норми оплати праці за роботу в надурочний час;
у святкові, неробочі та вихідні дні;
у нічний час;
за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника;
працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо.

Гарантії в оплаті праці для працівників – оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів, тощо.

Гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

Водночас  звертаємо увагу суб’єктам господарювання на необхідності нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка також є мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ