Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

14 червня - Всесвітній день донора крові

У травні 2005 року, в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові та постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Всесвітній день донора крові координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові. За статистикою ВООЗ, кожній третій людині у світі хоча б раз у житті потрібне переливання крові.

Тема кампанії 2018 року – донорство крові як акт солідарності. Вона передбачає такі загальнолюдські цінності як альтруїзм, повага, співчуття і доброта, закладені в основу принципу добровільного безкоштовного донорства крові. Лозунгом цьогорічного Дня стали слова: «Подумай про інших. Здай кров. Поділись життям».

Донором крові може стати кожен охочий віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор може здати близько 450 мл. Осіб, котрі мають вагу менше, ніж 50 кг або ж мають зріст нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог. Здавати кров рекомендують не частіше, ніж раз на 60 днів.

Донорами не можуть бути особи — носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, інших важких інфекцій, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступеню, ішемічну хворобу серця, атеросклероз.

Пам’ятка донора

Перед здачею крові:

відмовтеся від жирної, смаженої, гострої, копченої їжі, молочних продуктів, яєць за 24 години;

не вживайте ліки, що містять аспірин та анальгетики, за 72 годин до здачі крові;
утримайтесь від вживання алкоголю за 48 годин;

вранці легко поснідайте;

утримайтесь від паління за 2 години до здачі крові;

перед здачею крові випийте солодкий чай.

Після здачі крові:

відпочиньте протягом 10 хвилин;

з'їжте легку їжу та випийте солодкий чай;

протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров;

уникайте інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;

не бажано в цей день керувати транспортними засобами;

не вживайте алкоголь протягом 8 годин;

прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб;

вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб.

Довідка.

За даними експерта департаменту охорони здоров’я з трансфузіології, головного лікаря Львівського обласного центру служби крові Ярослава Дяківа, станом на сьогодні з початку 2018 року на Львівщині донорами стали 4590 осіб, 520 з них – це донори-волонтери.

З початку року заготовлено 320 доз тромбоконцентрату.

Щодня у Львівському обласному центрі служби крові здають кров близько 40-50 людей.

Особи, що бажають стати донорами, можуть здати кров у Львівському обласному центрі служби крові за адресою: вул. Пекарська, 65.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ