Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

14 серпня розпочинається Успенський піст

14 серпня розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні, до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Це – єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Він був установлений у X столітті. За допомогою постів Церква нагадує про важливі події в історії спасіння людини та готує до них. Про це повідомили в Правиславній Церкві України.

Успенський піст за суворістю прирівнюється до Великого посту. В цей час віряни не споживають м’ясні, рибні й молочні страви. Послаблення допускається на велике дванадесяте свято Преображення Господнє (19 серпня), коли можна споживати рибу. Пам’ятаймо, що піст – це не дієта. Церква пропонує нам помірне вживання пісної їжі, щоб послабити в нас пристрасті тілесної природи, а натомість дати можливість більше дослухатися до проявів нашого духовного світу.

Святитель Іоан Золотоустий писав: «Помиляється той, хто вважає, що піст лише полягає в утриманні від їжі. Піст – віддалення від зла, приборкання язика, звільнення від гніву, приборкання похотей, припинення наклепу, брехні і клятвопорушення. Піст – знищення смерті і звільнення від гніву. Піст і тіло зберігає здоровим: не обтяжене їжею, воно не приймає хвороб, але стає легким, зміцнюється для прийняття дарів. Ті хто постять, знають, як піст приборкує бажання. А ті, кому траплялося випробовувати це на ділі, підтвердять, що він пом'якшує вдачу, пригнічує гнів, стримує пориви серця, бадьорить розум, приносить спокій душі, полегшує тіло, усуває непомірність. Нехай постять не самі уста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла. Молитви здійснюються з увагою особливо під час посту, тому що тоді думка буває легша, нічим не обтяжується й не пригнічується згубним тягарем задоволень. Ти постиш? Нагодуй голодних, напій спраглих, відвідай хворих, не забудь ув’язнених у темниці, пожалій змучених, втіш скорботних; будь милосердний, лагідний, добрий, тихий, довготерпеливий, жалісливий, незлопам'ятний, благоговійний, побожний, щоб Бог прийняв і піст твій і в достатку дарував плоди покаяння».

Нагадаємо, Священний Синоду ПЦУ припинив діяльність "Київської Патріархії УПЦ КП" та "Патріярхії УАПЦ".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ