Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці

Цю подію ми вшановуємо та вирізняємо настільки, що вживаємо для неї назву, яка нагадує нам про Різдво Христове, для звершення якого Пречиста Діва безпосередньо й особисто послужила, прийнявши волю Отця Небесного.

Різдво Христове поклало новий початок для всього людства, але якби не народилася Пресвята Богородиця, історія людства пішла б іншим шляхом. Без Пресвятої Богородиці, без Її добровільної згоди не могла би звершитись тайна Боговтілення.

Народження Пресвятої Діви відкриває наш новий церковний рік спогадом про події, пов’язані з нашим спасінням. Її народження було незвичним, але саме цим особливо підкреслена воля Божа і Божественне благовоління. Її батьки, праведні Іоаким та Анна, довгий час були бездітними та страждали через це, адже окрім особистого горя, на них тиснули й тогочасні звичаї, коли бездітність вважалася ганьбою й ознакою провини перед Богом. Однак вони не занепадали духом і не зневірювалися, покладаючись на волю Божу. Відтак їхнє терпіння та віра були винагороджені надзвичайно, бо у старості своїй вони не просто народили дитину, але таку Дочку, яку за благословення сприйняли би для себе всякі батьки.

Цей приклад є настановою для кожного з нас не піддаватися зневірі або відчаю навіть у найважчих випробуваннях, коли доводиться страждати й терпіти осуд людський безвинно. Також не слід судити про діла Божі лише за зовнішністю чи у короткому часі. Не слід думати, що коли ми не отримуємо сьогодні чи завтра те, чого просимо у молитві, коли не бачимо швидких плодів від добрих справ – то це ніби є ознакою, що Бог відвернувся від нас. Все – в руках Божих, і Він благоволить так, як буде краще для нас у потрібний час. 

Святкуючи сьогодні Різдво Пресвятої Богородиці, прославляймо Пречисту Діву, бо Вона усім Своїм земним життям, усім Своїм служінням являє нам приклад для наслідування та надихає терпінням перемагати скорботи світу цього, боротися зі злом і досягати у цій боротьбі перемоги. Пресвята Богородице, заступи і спаси нас!

"Сердечно вітаю усіх зі святом Різдва Владичиці нашої Богородиці! Ми по-особливому шануємо Її народження, іменуючи його Різдвом, адже Пречиста Діва Марія сповнила унікальну місію не лише у власному житті, а й у житті всього людства – стала Матір’ю для нашого Спасителя, Сина Божого. 
Пречиста Діва Марія була людиною в усьому подібною до нас усіх. Вона у своїй істоті не мала нічого надприродного, але в межах звичайної людської природи досягла найвищого ступеня на шляху святості. Народження Пресвятої Діви Марії стало істинним благословенням не лише для її батьків, але й для всіх людей. 

Вона не лише стала Матір’ю для Сина Божого, але також є Матір’ю для всіх вірних. Як Мати, вона піклується про нас, Своїх дітей, захищає від зла, огортає нас Своєю любов’ю та турботою, завжди підносить молитви про тих, хто з щирим серцем звертається до Неї. 

Пресвята Богородице, спаси нас від усякого зла, покрий нас чесним Твоїм Омофором, будь Стіною Нерушимою й Захисницею нездоланною від нападів усіх ворогів, видимих і невидимих. Допоможи нам боротися зі злом у цьому світі та благослови досягати в цій боротьбі перемоги!", - митрополит Епіфаній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ