Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це остання стадія інфекційної хвороби, що називається ВІЛ-інфекція, збудником якої є вірус імунодефіциту людини (скорочено – ВІЛ). Вірус вражає клітини крові, що забезпечують захист організму від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин й інших уражень. Хвороба розвивається повільно – упродовж 8-12 років – і завершується клінічною картиною, яка й має назву СНІД. Донині синдром набутого імунодефіциту залишається невиліковним.

Відповідно до даних, наданих Центром громадського здоров’я МОЗ України, лише за період із січня до жовтня 2020 року – серед нових випадків:

  • ВІЛ-інфекції – 13 277;
  • СНІДу – 3 533;
  • смертей від СНІДу – 1 802.

В Україні впроваджена Стратегія UNAIDS на 2016–2021 роки «На шляху прискорення для подолання СНІДу» для припинення епідемії ВІЛ-інфекції. У стратегії зазначається, що:

  • необхідно вжити заходів, щоби до кінця 2020 року 90% людей, які живуть із ВІЛ, знали про свій ВІЛ-статус;
  • 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримували б відповідне лікування;
  • і 90% людей, які лікуються, мали б невизначувані рівні ВІЛ.

У такий спосіб, в Україні до 2020 року додатково 97 000 людей, які живуть із ВІЛ, мають бути охоплені лікуванням, а 87 000 із них — мати невизначувані рівні вірусу в крові. Досягнення цих цілей дасть можливість зупинити епідемію ВІЛ-інфекції у країні, попередити нові випадки інфікування ВІЛ, зменшити смертність від хвороб, зумовлених ВІЛ, а людям із ВІЛ — жити повноцінним життям.

Роз’яснення МОЗ щодо СНІДу:

  • ВІЛ не передається через поцілунки, кашель і чхання. Слина, мокротиння, сльози, піт, сеча, блювотні маси не можуть стати причиною зараження ВІЛ. Так само абсолютно безпечними є обійми та рукостискання.
  • ВІЛ можна заразитися в салонах краси, якщо майстер не стерилізуватиме інструменти для ін’єкцій.
  • Не можна заразитися вірусом через побутові предмети – посуд, одяг, телефон, унітаз і подібне. Це неможливо так само, як і зараження через їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікована людина.

Кожному з нас варто пам’ятати, що ВІЛ – це не вирок. Адже вчасне виявлення та проведення антиретровірусної терапії дає можливість людям із ВІЛ жити повноцінно.

Будьмо здорові!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ