Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно з 1 грудня 1988 року. Його метою є підвищення глобальної обізнаності про ВІЛ/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед пандемією. Про це повідомили в прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Офіційно СНІД було відкрито 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань США. Заходи, що проводяться у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, традиційно відбуваються із символом — Червоною стрічкою. Її створив художник Франк Мур, і у 1991 році цей символ було використано вперше. Тепер кожен, хто одягає Червону стрічку, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

ВІЛ-інфекція - хронічна інфекційна хвороба, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) та характеризується прогресуючим ураженням імунної системи. Синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) – кінцева стадія ВІЛ-інфекції, що проявляється розвитком тяжких опортуністичних інфекцій (вірусних, бактеріальних, паразитарних) і/або злоякісних новоутворень. При ВІЛ-інфекції повільно, але неухильно руйнуються незамінні компоненти імунної системи, і на певному етапі стає неможливим формування ефективної імунної відповіді не лише щодо ВІЛ, але й інших збудників.

Медики ламають стереотипи щодо ВІЛ-інфекції – про це було наголошено під час прес-конференції, що відбулася 29 листопада, за участі головного лікаря Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яни Служинської, заступника директора БФ «САЛЮС» Марти Васильєв та директора  ГО Альянс Франсез у Львові Ніколя Фасіно.

Якщо ВІЛ-позитивна людина отримує спеціальні ліки – антиретровірусну терапію (АРТ) – вона може жити повноцінним життям, працювати, мати здорових дітей.

Нагадаємо, що  17-24 листопада мешканці Львівщини мали змогу пройти безкоштовне та анонімне тестування на ВІЛ у мобільній лабораторії. Зокрема, обстеження пройшли і працівники патрульної поліції. Акція відбувалася в рамках «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити», під гаслом «Тестуй, лікуй, не допусти» та була організована Благодійним фондом «Салюс» спільно з Львівським обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки Департаменту охорони здоров’я та Альянсу громадського здоров’я.

Довідково:

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ (всі вікові категорії), а під медичним спостереженням у медичних закладах перебувало 139 394 ВІЛ-інфіковані особи. В країні щодня реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні. За 9 місяців 2017 року взято під медичне спостереження 331 особу з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція проти 332 осіб за 9 місяців 2016 року. Турбує зростання захворюваності на СНІД: з 120 випадків за 9 місяців 2016 року до 184 випадків за 9 місяців 2017 року.

Зберігається тенденція до зростання статевого шляху інфікування. Зменшується частка людей, які вживають ін’єкційні наркотики, серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу – 69 випадків.

На 01.10.2017 року в області під медичним спостереженням перебувало 3469 ВІЛ-позитивних особи, в тому числі 1123 особи, хворі на СНІД. Необхідно відзначити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення. В цілому, на вікову групу 20-49 років припадає понад 90% усіх випадків ВІЛ-інфекції в області.

Зареєстровано 48 дітей, які народилися від ВІЛ-позитивних матерів. Станом на 01.10.2017 року  на офіційному обліку знаходиться 251 дитина, з них 61 дитина з підтвердженим ВІЛ-статусом, в тому числі 17 дітей – в стадії СНІДу.

Найбільш поширеною асоційованою інфекцією у хворих на СНІД є туберкульоз, як легеневий так і позалегеневий, – у 70,1% випадків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ