Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Станом на 1 жовтня на Львівщині під медичним спостереженням перебувало 3703 ВІЛ-позитивних

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції/СНІДу у Львівській області за 9 місяців 2018 року, - прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Україна віднесена ВООЗ до групи країн з концентрованою епідемією ВІЛ/СНІДу. Особливістю епідемії ВІЛ-інфекції на даному етапі є зростання випадків туберкульозу (ТБ) серед вперше зареєстрованих ВІЛ-позитивних осіб та високий рівень смертності серед пацієнтів з ко-інфекцією ТБ/ВІЛ.

За оціночними даними, в Україні близько 243 тисяч українців мають ВІЛ-позитивний статус. Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

Так, за 9 місяців 2018 р. взято під медичне спостереження 365 осіб з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції. А також зареєстровано 196  випадків СНІДу, з яких 149-ти особам одночасно було встановлено діагнози ВІЛ-інфекції та СНІДу.

Вперше за увесь час епідемії відсоток взяття під медичний нагляд осіб з позитивним результатом підтверджувального тестування склав 100%.

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим (гомо- та гетеросексуальним) шляхом інфікування ВІЛ, яка за 9 місяців 2018 р. досягла 66,3%.

Відповідно, частка осіб, які інфікувалися ВІЛ внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом зменшується і складає за 9 міс. 2018 р. – 22,7%. Також зменшується частка людей, які вживають ін’єкційні наркотики (ЛВІН). Серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу – 27,6%.

На 01.10.2018 року в області під медичним спостереженням перебувало 3703 ВІЛ-позитивних (поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 147,5 випадків на 100 тис. населення, що в 2,3 рази нижче, ніж середньоукраїнський показник –340,14 станом на 01.07.2018 р.), в тому числі 1269 осіб (50,5 випадки на 100 тисяч населення) -  хворі на СНІД.

За увесь час епідемії (1987- 9 міс. 2018 рр.) показники поширеності ВІЛ-інфекції у містах Червонограді, Бориславі, Львові, Стрию, Дрогобичі та Самборі суттєво перевищують значення відповідного показника в цілому по області (147,5).  

Таким чином, епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області поширюється уже не тільки в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ, хоча використання зараженого ін’єкційного інструментарію залишається одним з основних чинників ризику інфікування ВІЛ.

Необхідно відмітити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення. В цілому, на вікову групу 20-49 років припадає 87,4% усіх випадків ВІЛ-інфекції серед дорослих в області.

Таким чином, зростання частки статевого шляху передачі та значна питома вага жінок серед загального числа ВІЛ-позитивних у віці 15 років і старших – 27,3% призводить до народження дітей від ВІЛ-позитивних матерів, і підтверджує перехід ВІЛ-інфекції від ЛВІН у широкі верстви населення.

На офіційному обліку в педіатра знаходиться 229 дітей, з них 66 дітей з підтвердженим ВІЛ-статусом, в тому числі 20 дітей – в стадії СНІДу. У решти (163 дітей) – неуточнений діагноз (в стадії підтвердження).

Найбільш поширеною асоційованою інфекцією у хворих на СНІД є туберкульоз (ТБ), як легеневий так і позалегеневий, – у 134 випадках (ТБ легеневий – 96; ТБ позалегеневий – 38 осіб). Туберкульоз залишається провідною причиною смерті хворих в стадії СНІДу.

За накопичувальними даними, з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції) станом на 01.10.2018 року 879 осіб, у тому числі 10 дітей, померли від захворювань, обумовлених СНІД.

Знято з обліку упродовж 9 місяців 2018 року 68 осіб, які померли внаслідок захворювань, зумовлених СНІДом.

Станом на 01.10.2018 року  забезпечено доступ до безперервної антиретровірусної терапії для 2188 хворих на ВІЛ-інфекцію, в т. ч. для 69 дітей.

Якщо ВІЛ-позитивна людина отримує спеціальні ліки, – антиретровірусну терапію (АРТ) – вона не становить загрози для суспільства (лікування як профілактика). За науковими даними ризик передачі ВІЛ знижується на 96% при призначенні АРТ на ранніх стадіях (незалежно від кількості CD4-Т-лімфоцитів). Така людина може жити повноцінним життям і мати здорових дітей. ВООЗ рекомендує зменшити проміжок часу між тестуванням та лікуванням до 30 днів. Дослідження показали, що впродовж року ВІЛ-позитивний пацієнт, який не отримує потрібні ліки, інфікує в середньому ще дві людини.

Розширення доступу до лікування закладено в основу завдань, поставлених до 2020 року, метою яких є покласти край епідемії СНІДу до 2030 року: у 90% людей, які живуть з ВІЛ, має бути підтверджений ВІЛ-позитивний статус; з них 90% повинні отримувати АРТ; 90% людей, що приймають АРТ, мають мати невизначене вірусне навантаження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ