Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

1 грудня день нагадування про ВІЛ

Щороку 1 грудня ми говоримо про боротьбу з вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) та захворюванням, яке він може викликати – синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Про це інформує МОЗ.
Фото: МОЗ

Внаслідок СНІДу у світі померло близько 40 мільйонів людей. Минулого року СНІД забрав 630 тисяч життів, а понад 1 мільйон людей заразилися ВІЛ. В Україні у 2022 році внаслідок СНІДу померли 1 293 людей, упродовж 2023 (станом на 1 листопада) – ще 1 198.

ВІЛ передається через кров, сперму та прееякулят, вагінальні та ректальні виділення і грудне молоко. Заразитися ним може будь-хто — чоловіки та жінки через незахищений секс, дорослі та діти внаслідок зараження при пораненні, під час надання чи отримання домедичної допомоги, діти — під час внутрішньоутробного розвитку чи пологів ВІЛ-позитивної матері, яка не отримувала необхідного лікування. 

Кількість випадків ВІЛ-інфікованих в Україні щороку зростає. На 1 листопада 2023 року встановлено 158 803 випадків ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9 769 випадків ВІЛ і 2 738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році. Але насправді цифра може бути більшою, адже кожна четверта людина із ВІЛ не знає про свій діагноз. 

Водночас позитивний тест на ВІЛ уже не є вироком. Існує надійний спосіб тримати вірус під контролем за допомогою ліків. Це – антиретровірусна терапія, завдяки якій ВІЛ-інфікована людина може жити довге і повноцінне життя, народжувати здорових дітей і не поширювати вірус серед інших.

У 2023 році АРВ-терапію отримують 121 820 українців, із них  119 730 – це дорослі,  1 990 – діти. 7 500 наших співгромадян із ВІЛ отримують АРВ-терапію у країнах ЄС.

Пам’ятайте, що зараженню ВІЛ запобігають презервативи, гумові рукавички та медичні окуляри, користування стерильними хірургічними інструментами та одноразовими голками. А передачі ВІЛ та розвитку хвороби в разі носійства запобігає антиретровірусна терапія.

Кожен має регулярно проходити тестування на ВІЛ. Воно є безоплатним, і пройти його можна у сімейного лікаря, в кабінеті довіри, в центрі СНІДу або мобільних пунктах для тестування, якщо такі є у вашому населеному пункті. Знайти зручну локацію можна у чат-боті ТестПОРУЧ. Також, при донації крові ви щоразу проходите тестування на ВІЛ та гепатити.

Пройдіть тестування на ВІЛ! Це стосується кожного.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ