Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

20 млн грн - втрати і неефективне використання коштів в Давидівській ОТГ

Втрати доходів та резерви надходжень виявлено під час аудиту бюджету Давидівської ОТГ, - прес-служба Західного офісу Держаудитслужби.

Під час державного фінансового аудиту бюджету села Давидів Пустомитівського району Львівської області (з 18.12.2016 - Давидівська об’єднана територіальна громада) за 2016-2017 роки та січень-вересень 2018 року фахівці Західного офісу Держаудитслужби виявили неефективне використання коштів місцевого бюджету в сумі 9,7 млн грн, втрати 13,0 млн грн доходів бюджету, а також резерви щорічних додаткових надходжень у сумі 3,2 млн гривень.

Аудитори встановили, що через відсутність в повній мірі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про об’єкти житлової нерухомості, що є базою для нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб, а також неподання податкової декларації платниками податку з числа юридичних осіб або надання недостовірних даних призвели до втрати доходів в сумі 3,5 млн гривень. У разі вжиття заходів щодо удосконалення адміністрування податку на таке майно щорічні додаткові надходження складали би 1,3 млн гривень.

Через невнесення чи несвоєчасне внесення змін до окремих договорів оренди земельних ділянок (зміни розміру орендної плати у зв’язку із введенням в дію нової нормативно-грошової оцінки) втрати доходів склали 1,1 млн грн.

Використання земельних ділянок юридичними та фізичними особами для ведення підприємницької діяльності без правовстановлюючих документів призвело до втрати громадою доходів розрахунково на суму 3,1 млн грн. Укладення таких договорів дозволить в подальшому щорічно отримувати орендну плату за землю в сумі 1,1 млн гривень.

Внаслідок зволікання з оформленням землевпорядної документації, і як наслідок, несвоєчасного укладення договорів оренди із 7 землекористувачами місцевим бюджетом втрачено 3,2 млн грн доходів.

Внесення орендарями земельних ділянок в податкову декларацію заниженого розміру орендної плати або неподання декларації у податкові органи призвело до недоотримання бюджетом громади доходів в сумі 0,3 млн гривень.

Не забезпечення достатніх заходів щодо укладення договорів пайової участі із забудовниками, які зобов'язані взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, та недостатній контроль за виконанням таких договорів призвели до недоотримання Давидівською ОТГ коштів в сумі 1,5 млн грн, із яких в ході аудиту перераховано в бюджет 0,4 млн гривень.

За умови активізації роботи щодо здачі в оренду вільних приміщень загальною площею 1,0 тис. кв. м резерв додаткових надходжень складає розрахунково 0,8 млн грн в рік.

Безальтернативний вибір Пустомитівської ЦРЛ як єдиного закладу для надання мешканцям громади вторинної медичної допомоги призвів до перерахування у 2017-2018 роках з місцевого до районного бюджету 7,5 млн гривень медичної субвенції понад фактично здійснені даним медичним закладом витрати на лікування мешканців громади.

Крім того, кошти медичної субвенції, призначеної для надання первинної медичної допомоги, в сумі 0,3 млн грн протягом досліджуваного періоду використано на оплату комунальних послуг і енергоносіїв, що не відповідає порядку використання коштів субвенції та вимогам Бюджетного кодексу України.

Усупереч чинному законодавству протягом 2017 року майже 1,1 млн грн (або 41 % виділеної суми) із додаткової дотації, виділеної з державного бюджету на утримання закладів освіти та охорони здоров’я, використано на утримання дошкільних навчальних закладів та закладів культури.

Під час аудиту також виявлено інші фінансові порушення.

За результатами аудиторського дослідження Давидівській ОТГ надіслано низку пропозицій, реалізація яких дасть змогу покращити стан справ громади та ефективність використання її фінансової та ресурсної бази.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ