Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом

Як повідомили у прес-службі ЛОДА, починаючи з 2006 року, 29 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом.

Масштаби проблеми вражають: лише в Європі за рік реєструється близько 780 000 інсультів, а це більше ніж один випадок ЩОХВИЛИНИ!

На Львівщині, за словами експерта департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з неврології Яноша Саноцького, за 2018 рік зареєстровано 4043 випадки інсультів (ішемічних та геморагічних). Кількість зареєстрованих випадків церебро-васкулярних захворювань становить 87263, транзиторних ішемічних атак – 2358 випадків протягом минулого року.

Що таке ІНСУЛЬТ?

Інсульт - це захворювання, що розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання ділянки головного мозку або крововиливу в речовину мозку чи під його оболонки та стискання тканини мозку кров’ю. Наслідком цього є  порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що в свою чергу викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. Залежно від локалізації ураження, можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті тощо.

Ознаками інсульту можуть бути: раптова м’язова слабкість, затерпання чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тіла, раптове ускладнення при розмові або розумінні мови, раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, блювання (у поєднанні з іншими симптомами).

FAST: щоб розпізнати інсульт якнайшвидше!

Для ранньої діагностики використовується скринінговий FAST-тест: Face, Arms, Speech test (обличчя, руки, мовний тест). Якщо у людини наявна хоча б одна з цих  ознак, необхідно терміново викликати бригаду екстреної медичної допомоги.
Обличчя. Занепокоєння має викликати асиметрія обличчя, при цьому необхідно попросити людину показати (вищирити) зуби – хворий зможе це зробити лише однією (здоровою) половиною обличчя.
Руки. Слід попросити людину витягнути руки вперед і утримувати їх у такому положенні 5 секунд. Якщо одна з рук швидко опускається або хворий її зовсім не може підняти – це ознака паралічу м’язів руки.
Мовний тест. Про важкі порушення свідчить раптова неможливість людини правильно говорити: перекручування слів, граматично невірна вимова, неможливість підібрати необхідне слово, а також нерозуміння мови.

Не втратити ЧАС!

4,5 години – це час, протягом якого пацієнту з інсультом повинна бути надана фахова медична допомога, щоб уникнути серйозних наслідків. За найменшої підозри на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу. Пацієнти з симптомами інсульту повинні бути без зволікання доставлені в медичний заклад з відділенням гострих порушень мозкового кровообігу, в якому можливе проведення екстреної терапії.

Не стати наступною жертвою!

Профілактика інсульту полягає насамперед у виявленні та корекції чинників ризику. Вважається, що у 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та звести до мінімуму вплив головних факторів ризику.  

- Приділіть увагу лікуванню наявних проблем зі здоров’ям: підвищеного артеріального тиску, миготливої аритмії, цукрового діабету, підвищеного рівня холестерину в крові

- Обмежте вживання алкоголю

- Киньте палити

- Дотримуйтеся здорового харчування

- Позбудьтеся надмірної ваги тіла

- Будьте якомога активнішими фізично

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ