Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як допомогти рідним, які пережили інсульт

Інсульт – це порушення кровообігу внаслідок перекриття судини тромбом або її розриву, що може призвести до пошкодження певної ділянки мозку. Наслідки цього можуть бути дуже різними, залежно від того, які ділянки мозку були уражені та наскільки сильно, - інформують у МОЗ.
Фото: МОЗ

Відновлення після інсульту може тривати тижні, місяці або навіть роки. Хтось повністю відновлюється, у когось залишаються довічні наслідки або інвалідність. У цьому відновлювальному процесі дуже важливою є роль рідних та близьких.

Як допомогти близькій людині, яка пережила інсульт?

1. Дізнайтеся якомога більше про стан і потреби людини.

2. Не робіть за людину те, з чим вона сама може впоратись після інсульту.

3. Заохочуйте людину до терапії та щодня робіть із нею необхідні вправи.

4. Долайте комунікативні бар'єри. Не підвищуйте голос. Говоріть короткими, простими фразами, дайте людині час опрацювати сказане, за потреби використовуйте жести, міміку, малюнки.

5. Допомагайте людині долати складнощі з мисленням:

  • Спрощуйте – зробіть усі дії та інформацію максимально простими.
  • Повторюйте – навчання після інсульту вимагає повторення та практики.
  • Структуруйте – створіть тижневі та щоденні розклади.
  • Будьте послідовними – щоразу робіть усе однаково.
  • Компенсуйте – змініть звички, розпорядок дня та методи, щоб адаптуватися до нових проблем, які постають перед людиною, що перенесла інсульт.

6. Створіть безпечне середовище. Приберіть меблі з гострими кутами, речі, за які людина може перечепитися, облаштуйте ванну кімнату та туалет поручнями.

7. Заохочуйте до здорового способу життя. Вважливо, щоб людина відмовилася від алкоголю та куріння, дотримувалася принципів збалансованого харчування.

8. Надайте емоційну підтримку. Будьте терплячими та уважними до тривожних сигналів, аби вчасно діагностувати депресію та почати терапію.

9. Допоможіть із соціалізацією. Запропонуйте запросити друзів людини, яка перенесла інсульт, додому, заохочуйте до спілкування з ними телефоном, відеозв’язком.

10. Не забувайте про себе. Не присвячуйте себе повністю людині, яка пережила інсульт, зважайте на власні потреби. Не нехтуйте своїм психічним здоров’ям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ