Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області повідомило, що за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь у 2013 році пройде під гаслом: «Водно-болотні угіддя зберігають воду». Рамсарська конвенція підкреслює тісний зв'язок між водно-болотними угіддями, водою і людьми, оскільки цей природний ресурс має великий вплив як на природоохоронну сферу, так і на соціально-економічний та культурний напрямки діяльності людства.

З 1996 року Україна входить в число 163 країн - Договірних Сторін Конвенції, керівним органом якої є Конференція Договірних Сторін, що проводить свої наради один раз на три-чотири роки.

2004 року Бюро Рамсарської конвенції прийняло рішення про надання міжнародного статусу 11 водно-болотним угіддям України, які розташовані у межах територій природно-заповідного фонду України.

Необхідно зазначити, що протягом 2011-2012 років Кабінет Міністрів України видав розпорядження про погодження надання ще 19 водно-болотним угіддям України статусу водно-болотних угідь міжнародного значення. Відповідні матеріали скеровано у Секретаріат конвенції для внесення зазначених угідь до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення.

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області у своїй діяльності спрямовує зусилля на виявлення цінних водно-болотних угідь на території області, забезпечення їх охороною, екологічно безпечне їх використання.

Так, на території Львівської області у Турківському районі в 2010 р. виявлено верхове болото, що знаходиться на території регіонально-ландшафтного парку «Надсянський». Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 р. водно- болотному угіддю «Надсяння» надано статус міжнародного значення. Водно-болотні угіддя — орнітологічний заказник місцевого значення «Чолгинський» та Язівський кар’єр (Яворівський район), Подорожнянський рудник (Жидачівський район), кар’єри Роздільської сірки (Миколаївський район) відіграють важливу роль у природоохоронній діяльності, що здійснюється на території Львівської області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ