Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

30 іноземців і 3 тижні: у Франковому університеті стартувала літня школа україністики

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/10
На базі ЛНУ ім. І. Франка стартувала 13 Міжнародна літня школа з української мови і країнознавства. 30 учасників з 11 країн світу впродовж трьох тижнів не лише вивчатимуть нашу мову, але й пізнаватимуть культуру та відвідуватимуть визначні місця Галичини.

Про це сьогодні, 17 липня, під час офіційного відкриття школи повідомив директор Центру україністики, проректор Університету Ярослав Гарасим, передає кореспондентка Гал-інфо.

За його словами, до участі зголосилось 30 представників з 11 країн світу, зокрема з Південної Кореї, Німеччини, Австрії, Хорватії, США, Канади, Франції, Швеції, Туреччини, Росії та Грузії. Серед учасників літньої школи є не лише студенти, але й підприємці, журналісти, науковці та працівники міжнародних організацій. Дехто з них вже володіє українською мовою на середньому та високому рівнях, а дехто приступить до її вивчення вперше. 

"Наша школа не має жодних вікових чи будь-яких інших обмежень. Одного року у нас був дуже широкий віковий діапазон учасників: наймолодшій учениці було всього два місяці - батьки взяли її зі собою на навчання -, а найстаршому учаснику з Угорщини було 76 років", - розповів Ярослав Гарасим.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Впродовж тритижневого навчання на учнів школи чекають лекції з української мови, а також країнознавчі подорожі в Жовкву, Крехів, Хотин та Кам'янець-Подільський. 

"Ми маємо певною мірою відпрацьовану програму школи - у будні до обіду проводитимуться заняття з української мови, а опісля відбуватимуться або лекції з відомими науковцями та гуманітаріями, або екскурсії Львовом. На вихідних вони виїжджатимуть за місто. Плануємо, що ознайомлення з українською культурою проходитиме в інтерактивній формі - будуть і майстер-класи з народних танців, і з розпису писанок тощо", - додав проректор.  

Один із учасників школи - парижанин Люсьєн Ерард. Українською володіє на рівні, що дозволяє нам вільно спілкуватись. Розповідає, що активно цікавиться історією Східної Європи, а окрім української, вивчає також польську та російську мови. 

"Я маю польське коріння - мій дід народився на Галичині. Тому хочу ближче познайомитись із місцевою культурою та мовою. Сподіваюсь, що мені вдасться зробити великий поступ у вивчені української мови. Після закінчення курсу я хотів би скласти офіційний іспит на знання цієї мови на рівні В1", - зазначив Люсьєн.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

До слова, участь в літній школі україністики коштує 300 євро. Крім цього, учасники самостійно оплачують харчування та проживання в готелі Львівського університету. Наприкінці навчання учасники захищатимуть власні наукові проекти, за результатами яких одержать сертифікат про проходження навчання. Значна частина учасників згодом використовує ці сертифікати для подальшого вивчення української мови, зазначає Ярослав Гарасим.

"Проводимо такі літні школи для того, щоб популяризувати нашу країну та рідну мову у світі. Якщо Президент лише зараз оголосив про десятиліття української мови, то Львівський національний університет займається цим впродовж тривалого часу", - підсумував він. 

Додамо, організатор події - громадська організація "Центр україністики", створена у 2007 році з метою проведення літніх мовознавчих шкіл при Франковому університеті. Партнери заходу - Університет іноземних мов м. Ханкук (Південна Корея), Берлінський університет ім. В. фон Гумбольдта та Загребський університет. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ