Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

40% від усіх звернень до лікаря у тяжких випадках - це ускладнення від грипу, -пульмонолог

Понад 40% звернень до лікаря у тяжких випадках – це наслідки ускладнень вівд грипу, як-от, синусит, бронхіт, або навіть пневмонія – запалення легень. Про це обласний пульмонолог Надія Рудницька зазначила під час круглого столу на тему «Львівська область під час сезонного грипу та вірусно-застудних захворювань: як запобігти хворобам».

«Якщо такі хвороби мають бактеріальне походження, то їх необхідно лікувати антибіотиками. Наприклад, у випадку бактеріальної пневмонії, саме антибіотики рятують життя людини», – зазначила вона.

Останнім часом все частіше спостерігаються так звані «атипові» бактерії, які живуть не лише на поверхні клітки, але й усередині неї, подібно до вірусів. Фармацевтична індустрія вже володіє антибіотиками, які їх лікують.

За словами Надії Рудницької, одним із завдань оптимізації антибіотикотерапії є скорочення її тривалості. Скорочення терміну лікування вигідне не тільки для пацієнта, за рахунок швидкого одужання та збереження сімейного бюджету, а й для держави в цілому, бо дозволяє скоротити відповідні витрати в масштабах країни.

Як зазначила Надія Рудницькі, сьогодні користуються популярністю медичні препарати, що мають короткий курс лікування та зручний режим прийому. Дітям антибіотичні препарати необхідно давати у формі розчинних суспензій, які діють набагато швидше, ніж таблетовані форми ліків.

Щодо профілактики грипу та ГРВІ, то медики наголошують – важливе значення має неспецифічна профілактика цих захворювань – за допомогою натуральних продуктів, рослинних препаратів, покращення харчування, вживання вітамінів, тощо. Важливою є своєчасна ізоляція хворих від цілком здорових людей, використання індивідуальних засобів захисту (марлеві пов’язки), загальнооздоровчі заходи (загартовування організму), вживання великої кількості вітамінів. 

Також слід звернути увагу на запобігання пасивному курінню. Доведено, що діти з родин, у яких курять, частіше хворіють на грип та інші ГРВІ. Важливо привчити дітей мити руки, а до того – не доторкатися очей та носа. Тимчасово зменшує захворюваність на грип закриття шкіл у розпал епідемії грипу та ГРВІ. Знижує ризик захворіти також вакцинація, але вона повинна бути своєчасною і проводитись тільки після індивідуального обстеження кожного пацієнта.

Якщо ж уникнути хвороби не вдалося – фахівці радять не вдаватись до самолікування, а звертатись до лікаря, а при виборі медпрепаратів обирати тільки якісні ліки, ефективність яких підтверджено клінічними дослідженнями.

Слід зазначити, що в Україні на один оригінальний препарат може припадати до 20 генеричних. Обираючи між оригіналами та генериками, споживач має звертати увагу не на ціну саму по собі, а й на країну-виробника, склад препарату, підтвердження його ефективності. Купуючи ліки в аптеці, споживач також має право ознайомитись із відповідними сертифікатами, що підтверджують якість та реєстрацію препарату в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ