Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

4 протоколи, на які чекає вся Україна, - у Львові у сейфі: передати дані – неможливо

Львівська ОВК №120 прийняла протоколи від ДВК № 9, 13, 96, 106. Про це «Гал-інфо», 9 лютого, повідомив голова ОВК №120 Михайло Тимчишин. Це саме ті 4 протоколи із 6, які досі не дочекалася ЦВК. Однак через «паритетне» протистояння членів ОВК дані щодо цих протоколів досі не подано до ЦВК. При цьому доступ до сервера ЦВК заблоковано.

 

За його словами, затримка із прийняттям протоколів з ДВК № 9, 13, 96, 106  виникла внаслідок того, що на цих дільницях були зафіксовані порушення виборчого законодавства. Відтак, між членами окружної виборчої комісії спалахнула суперечка, чи можна ухвалювати рішення про прийняття цих протоколів. На думку членів ОВК, від кандидата в президенти Віктора Януковича, такого рішення ухвалювати не можна. Натомість члени ОВК від кандидата в президенти Юлії Тимошенко вважають, що зафіксовані порушення були несуттєвими, тому протоколи треба прийняти. 

 

Михайло Тимчишин зазначив, що за старою традицією рішення про прийняття протоколів від ДВК приймаються голосуванням членів окружкому. Зважаючи на паритет в комісії, 7 на 7, ОВК не може прийняти жодного рішення. Через це електронні протоколи й досі не відправили в ЦВК. Разом з тим, у законі про вибори Президента не вказано, що рішення ОВК щодо прийняття протоколів з ДВК має ухвалюватися його членами шляхом голосування. Достатньо, щоб протоколи фізично передали в ОВК. Голосування членів ОВК – данина демократії. Наразі протоколи з 4 дільниць перебувають в сейфі у Михайла Тимчишина.

 

Як зазначив голова ОВК №120, комісія відправила б електронні протоколи в ЦВК, незважаючи навіть на відсутність рішення щодо прийняття 4 протоколів ДВК, однак секретар ОВК від Віктора Януковича фізично заблокувала доступ до сервера Центральної виборчої комісії.

 

На думку члена ОВК Зоряни Женчур-Курій, представники Януковича в комісії домагаються визнання недійсними результатів виборів по всьому територіальному виборчому округу №120.

 

За її словами, саме через позицію представників Януковича комісія не може оформити протокол про результати виборів в територіальному виборчому окрузі. Водночас, непідписання протоколу ОВК не несе юридичних наслідків. Щоб оформити протокол достатньо підпису голови та секретаря ОВК. Решта членів, які не погоджуються з протоколом, можуть зазначити свою особливу думку. Для того, щоб все-таки оформити протокол, представники Юлії Тимошенко планують обрати нового секретаря комісії.

 

Голова ОВК №120 Михайло Тимчишин повідомив також, що сьогодні викликав міліцію, бо виникла суперечка між членами ОВК від Януковича та Тимошенко. До бійки справа не дійшла. Крім міліції, ОВК відвідав й нардеп, голова виборчого штабу Януковича на Львівщині Петро Писарчук, який вирішив з’ясувати ситуацію на місці.         

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ