Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 5 листопада - окупований Львів прощався з Митрополитом Шептицьким
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

5 листопада - окупований Львів прощався з Митрополитом Шептицьким

1/3
5 листопада 1944 року жалобна процесія з тілом Митрополита Андрея Шептицького пройшла вулицями Львова. Близько 5 тисяч чоловік проводжали його в останню дорогу.

Митрополит Андрей Шептицький відійшов у вічність о 13:30 1 листопада 1944 року у митрополичих палатах Святоюрського комплексу. На момент смерті Митрополиту було 79 років. Він помер в окупованому радянською владою Львові. Прощання з Митрополитом у Львові тривало п’ять днів у Соборі Святого Юра.

З моменту смерті Митрополита Андрея починаються гоніння на УГКЦ.

У листі до брата Станіслава графа Шептицького, генерала броні Війська Польського блаженний Климентій Шептицький написав: 

«Похорон був дуже урочистий 5 листопада через ціле місто. Тепер тяжкі часи для нас наступили, цілий греко-католицький єпископат вже як місяць ув’язнений – тиск, щоб переходити на православ’я. Богу дякувати, духовенство у моральній своїй цілості стоїть сильно при вірі і не сходить на манівці мимо ув’язнень, погроз. Тяжкі часи прийшли, але Господь   добрий і не залишить нас у біді.  Я ще мешкаю у Святому Юрі, у давній моїй кімнаті, але невідомо, як довго це потриває і що принесе завтрашній день. Чи ще колись побачимось на цій землі? Може, вже ні, але на цій землі життя не кінчається».

Саме після смерті Митрополита Андрея Шептицького розпочалася одна із найтрагічніших сторінок нашої історії – ліквідація та гоніння УГКЦ.

Радянські спецслужби арештовували монахів, єпископів та вірян. Займалися дискредитацією чесного імені Шептицьких обравши своїм інструментом – пропаганду.

Фрагмент фільму "Світильник істини", у якому розповідається про смерть і похорон Митрополита Андрея (Шептицького).

Довідка.

Рід Шептицьких – це один із найстаріших аристократичних родів Галичини. Відомо, що грамоту на право земельного володіння рід Шептицьких отримав 1284 року від короля Лева Даниловича.

Родинний маєток графів Шептицьких знаходився у Прилбичах, біля Яворова на Львівщині.

Графи Ян та Софія Шептицькі мали сімох синів: Роман (Митрополит Андрей), Олександр (загинув у Замості), Станіслав (генерал Броні Війська Польського), Казимир (Блаженний архімандрит Климентій, був арештований радянськими спецслужбами, засуджений на 25 років та помер у Владимирському централі), Лев (Леон з дружиною Ядвіґою Шембек були вбиті радянськими солдатами у Прилбичах), Стефан (помер у 2 роки), Юрій(помер у 17 років).

Митрополит Андрей у миру мав ім’я Роман-Марія-Александр граф Шептицький.

З роду Шептицьких у XVIII столітті вийшло чотири відомі церковні діячі: Львівські єпископи Варлаам (1710-1715), Атанасій (від 1715, у 1729-1746 митрополит Київський) та Лев (від 1748, Київський митрополит у 1778-1779) та Перемиський єпископ Атанасій Молодший (1762-1779).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ