Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

5 проблем, які можуть виникнути під час покупки вторинного житла

Новобудова – така приваблива і красива, та багато хто вважає, що набагато безпечніше купувати житло на вторинному ринку.

Там все зрозуміло, ніхто не залишиться без житла, адже його точно не заморозять на стадії котловану. Спеціалісти в області нерухомості застерігають майбутніх покупців від розповсюджених підводних каменів, які зустрічаються саме на ринку вторинного житла.

Перепланування

Перепланування житла, до нього вдається багато хто, адже стандартне розміщення кімнат може просто не влаштовувати. Якщо отримати бездепозитний бонус за реєстрацію в казино доволі просто, то ось узаконити перенесення стін набагато важче, а деякі власники житла просто не вважають це важливим моментом.

Під час вибору квартири перевіряйте документи. Якщо в технічному паспорті перепланування не вказане, а за фактом його здійснили, то у господарів (неважливо, що вони тільки купили житло), будуть великі неприємності. Штрафи, знесення стін та реконструкція об'єкта до того стану, який був на момент його здачі повністю ляжуть на їх плечі. Крім того, таку квартиру, навіть після відновлення, буде дуже важко продати повторно.

Документи для перевірки

Зазвичай придбанням житла людина займається в команді з професійним рієлтором. Спеціаліст бере на себе всі момент з перевірки документів, але й майбутній власник повинен знати, на що звернути увагу:

  • документ на придбання квартири;
  • документи продавця, важливо подивитися паспорт, свідоцтво про народження дітей віком до 14 років (за їх наявності), свідоцтво про шлюб, якщо він зареєстрований;
  • свідоцтво про право власності на житло;
  • документи з БТІ;
  • дозвіл органів опіки та піклування на здійснення продажу квартири, якщо це стосується неповнолітніх дітей;
  • виписка з домової книги, за якою можна перевірити, хто прописаний у квартирі на момент її продажу;
  • довідка про відсутність боргів за оплату квартири;
  • довідка, що немає обмежень на продаж;
  • нотаріальна згода всіх власників;
  • довідка із психоневрологічного диспансеру, що власник не стоїть на обліку.

Ці документи повинні бути надані в повному обсязі. Відсутність навіть однієї довідки робить угоду недійсною та все можна оскаржити в суді.

Продаж квартири за дорученням

Якщо квартира продається за дорученням, покупцеві потрібно проявити неабияку пильність. Важливо пам’ятати, що в цілому доручення – це легальний інструмент, просто потрібно перевіряти сам документ, умови його дії та людину, яка його надала.

Один з неприємних сюрпризів, який може отримати покупець – доручення, яке було оформлене за шахрайською схемою. Це може закінчитися тим, що покупка буде оскаржена в суді та її визнають недійсною. Важливо перевірити строк доручення та повноваження людини, яка його видала. Зустрічають випадки, коли доручення видають на людину з правом здачі квартири в оренду. Новий «власник» замість орендодавців шукає покупців та намагається підзаробити за такою схемою. Під час заключення угоди має також бути присутнім нотаріус.

Придбання житла – це серйозний крок, до якого варто підійти після повної перевірки об’єкту. Не гоніться за низькою ціною та вмовляннями продавця, це може тільки зашкодити. Перевіряйте документи та працюйте в парі з професіоналами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ