Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

73 роки тому Помісний собор РПЦ молився за Сталіна

1/2
73 роки тому цього дня, 31 січня 1945 року, розпочався Помісний собор Російської православної церкви в Москві, в храмі Воскресіння Христового. Історики говорять про те, що цей Собор був повністю контрольований тоталітарним сталінським режимом та спецслужбами СРСР.

На Собор запросили православних патріархів і їх представників з Румунії, Болгарії, Сербії, країн Близького Сходу, Грузії, закордонні російські ієрархи. Число членів і гостей Собору склало 204 людини.

Собор прийняв назву «Російська православна церква», Положення про управління Російською православною церквою, відкритим голосуванням обрав Патріархом Московським і всієї Русі митрополита Ленінградського Алексія, інтронізація якого відбулася 4 лютого 1945 року.

Російські історики та релігієзнавці говорять про те, що начебто радянська влада вирішила не продовжити гоніння Церкви через те, що побачила її внесок у роки Другої світової війни та перемогу над німцями. Натомість деякі науковці вбачають у цьому іншу мету. Наприклад, завдяки церкві радянська влада вирішила зміцнити свої позиції, впливати на маси, а також розширяти агентурну мережу.

Окрім того, собор Російської православної церкви провів молитву за Сталіна та радянський уряд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ