Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

75 річниця з дня народження Володимира Івасюка

Сьогодні, 4 березня, виповнюється 75 років від дня народження Володимира Івасюка, відомого композитора, автора безсмертних пісень “Червона рута”, “Водограй” та “Я піду в далекі гори”.

Для своїх нащадків поет та композитор залишив понад 100 пісень і більше 50 інструментальних творів. За короткі 30 років життєвого шляху Володимир Івасюк активно популяризував українську естрадну пісню в Україні та за кордоном. Саме його вважають фундатором вітчизняної попмузики, багато пісень з якої сьогодні стали класикою українського музичного мистецтва. 

У 1994 році Володимира Івасюка посмертно нагородили Державною премією України ім. Т. Г. Шевченка. А в 2009 році композиторові присвоїли звання Герой України (посмертно).

Володимир Івасюк був багатогранною особистістю. За його плечима музична освіта у Київській школі обдарованих дітей імені Миколи Лисенка, у якій митець опанував альт та фортепіано. Згодом майбутній композитор навчався у музичній школі у рідному місті Кіцмань (Чернівецька область) та у композиторському відділенні Львівської консерваторії в класах Анатолія Кос-Анатольського, а пізніше - Лешека Мазепи. 

Проте окрім професійної музичної освіти, Володимир Івасюк також здобув фах лікаря - спершу навчався у Чернівецькому державному медичному інститут, а згодом перевівся до Львівського, який завершив у 1973 році.  

Одними з найвідоміших пісень Володимира Івасюка вважають “Червону руту” та “Водограй”. Їх українська спільнота змогла вперше почути у виконанні автора з Оленою Кузнецовою у прямому ефірі передачі «Камертон доброго настрою» у 1970 році. А вже активного поширення ця пісня набула у виконанні ВІА “Смерічка”, вокалістами якої були Василь Зінкевич та Назарій Яремчук. Неодноразово твори Володимира Івасюка виконували вокально-інструментальні ансамблі “Ватра” та “Водограй”. Значної популярності набув студійний альбом “Пісні Володимира Івасюка співає Софія Ротару”. 

Відомими піснями Володимира Івасюка є також “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”, “Балада про мальви” та “Два перстені”. З цими та іншими менш знаними композиціями сьогодні можна ознайомитись в інтерпретації сучасних виконавців. Наприклад, відомими є альбом «Наш Івасюк» у виконанні Тараса Чубая та групи «Плач Єремії», а також окремі пісні у виконанні “Пікардійської терції” та Оксани Мухи. 

Сьогодні у Львові у різних установах вшановують пам’ять відомого музиканта. Наприклад, студенти ЛНУ ім. Івана Франка провели пісенну раптівку біля пам’ятника Володимиру Івасюку. Тим часом спільнота Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького організувала такі заходи пам’яті, як відкриття меморіалу пам’яті композитора та покладання квітів до пам’ятника Володимиру Івасюку на Личаківському кладовищі.

75-річчя від дня народження Володимира Івасюка відзначають і театри Львова. Зокрема, у стінах Львівської опери сьогодні, 4 березня, відбудеться концерт “Наш Івасюк” за участю естрадно-симфонічного оркестру, хорової капели “Трембіта” та солістів. А вже 6 березня пісні Володимира Івасюка у новому джазовому форматі лунатимуть зі сцени Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ