Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

76% підприємців планують розширення бізнесу у 2023 році - результати опитування

Як повідомили в Мінцифри, проведено дослідження Індексу настроїв малого бізнесу, що передбачає опитування підприємців та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток.
Фото: Depositphotos

Попри труднощі, спричинені війною, 76% планують розширення бізнесу у 2023 році. З них 28% планують розширювати географію присутності, 26% — відкриття нових напрямків, 25% — вихід на зовнішні ринки, 21% — зміну кількості співробітників.

Здебільшого підприємці покладаються на власні фінанси (30%) та меншою мірою на гранти (21%) і кредити (10%). Порівняно з 2021 роком втричі впала частка кредитних коштів у користуванні МСБ — тоді на них покладались 32% компаній. Про це свідчать результати проведеного опитування. 

58% підприємців наразі незадоволені станом справ у їхньому бізнесі, цей показник дещо зріс порівняно з 2021 роком, тоді таких було 52%. 

24% підприємців задоволені станом справ. Минулого року показник становив 32%.

Також опитування показали, що представники малого та середнього бізнесу вважають несприятливою економічну ситуацію в країні. 42% вважають її несприятливою, а 29% — катастрофічною.

Однак варто зазначити, що під час активної фази пандемії коронавірусу ці оцінки були гіршими — тоді 44% респондентів оцінили стан економіки як катастрофічний.

Наразі частка тих, хто прогнозує, що стан справ у бізнесу й надалі погіршуватиметься (38%), переважає кількість тих, хто очікує покращення ситуації (33%) у наступні пів року.

На оцінки бізнесів найбільший негативний вплив мають активні бойові дії та близькість до фронту, руйнування, обстріли, перебої з електропостачанням та зв'язком, недоступність кредитних коштів, зниження споживчого попиту та зменшення платоспроможності населення, ускладнення логістики, інфляція, податковий тиск.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ