Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ялинкові базари у Львові – місто заполонили «сірі» ялинки

Сьогодні, 29 грудня, Державна екологічна інспекція спільно із управлінням благоустрою та екології Львівської міської ради провела перевірку документів на ялинки на Стрийському ринку.

Продають ялинки за різними цінами, від 20 до 180 грн в залежності від розмірів та виду ялинки.

«Я купила ялинку на Привокзальному ринку за 50 гривень, тут продаю її за 100, віддам за 80. Я пенсіонерка, і на одну пенсію важко вижити. Довели нас до ручки…», - розповіла пані Марія.

Інша продавчиня пані Галина розповіла: «Документів ми не маємо, бо це ялинки, які йдуть, як чистка лісу. На такі ялиночки документів не роблять, а на ялиці… та на них теж не дадуть документів, бо їх заборонено продавати. Я купувала у лісництві Самбірського району».

Побачивши журналістів, деякі продавці залишили свої ялинки, аби не відповідати на незручні запитання. Деякі перехожі почали обурюватися тим, що інколи нелегально вирубують цілі ліси, інші ж підтримували продавців, адже продавати ялинки у таку погоду люди пішли не з хорошої долі.

«Продавці продемонструвати накладні на товари, які вони беруть у лісгоспах, або в лісництвах або в держлісгоспах. Вони купують ялинки за державними цінами. В залежності від розміру і виду ялинки ціна коливається у межах 30-50 грн. Потім ці ялинки привозять сюди, але вони привозять не одну-дві штуки, як вказано в накладній, а більше. На підставі цих документів створюють несанкціоновані базари.

Ми повинні їх зрозуміти, життя в людей складне. Але закон повинні виконувати. Документи мають 90%. Але під накладну, де вказано 2 ялинки, людина продає кілька днів, і не дві, а значно більше ялинок.

Сьогодні я погасив накладні, які мають люди. Якщо завтра вони покажуть ті самі накладні, то інші ялинки в них без документів, оскільки ті ялинки він повинен був реалізувати в той день, коли погашена накладна. Оскільки документи мають всі, то до адміністративної відповідальності ми не можемо їх притягнути, бо це вже буде зловживання службовим становищем. Крім того, подивіться на їхні руки, і я маю совість, щоб не забрати у них тих ялинок», - розповів головний спеціаліст оперативного відділу Державної екологічної інспекції Львівської області Олег Підгірний.

Штраф за одну нелегальну вирубку ялинок – від 9 до 18 неоподаткованих мінімумів. На ялинках, які мали документи, не було відповідного клейма: «Але у них є документи, тому вилучити ялинку я не можу. Треба вести службове розслідування, чому організація продала ялинки без клейма, але це вже не в моїй компетенції. Сьогодні вже четвертий день рейдів. Коли ми робили рейд на ринку «Шувар», то бачили машини по 500 ялинок, де були всі документи, клейма», - повідомив Олег Підгірний.

«50% усіх документів, які показують нам продавці, є фіктивними. В основному добрі документи є тоді, коли продають машинами. Але інколи кількість, вказана в документах, відрізняється від реальної кількості, інколи різниця може складати і 100 штук, але це у великих партіях», - зазначив головний спеціаліст сектору благоустрою управління екології та благоустрою Львівської міської ради Володимир Чешинський.

Цього року на Привокзальному ринку заборонено продавати ялинки, однак, за словами Володимира Чешинського, там продають у підвалах. Електричками привозять з Турківського району.

У Галицькому районі міста Львова також заборонено продавати ялинки. «Це є центр міста, і директори Галицького ринку та «Добробуту» не хочуть мати справи з ялинками. Зимові свята відходять, і туристи бачать зелені красуні зрізані, а це не додає авторитету містові. Можливо, якби їх продавали у горщиках…» - вважає чиновник.

У кожному районі міста є по 3-5 місць, спеціально відведених для продажу ялинок. У Залізничному районі дозволено продавати на ринках «Південному», «Люблінське сяйво», «Левандівський», у Личаківському – Винниківський ринок, «Підзамче», на ринку за адресою Личаківська, 201, «Галицьке перехрестя» та міні-ринок на вулиці Китайській, у Сихівському районі – ТзОВ «Сихівське», ТзОВ «Замок», «Сихівська народна торгівля», «Шувар», у Франківському районі – біля універмагу на вул.. Володимира Великого, 59, ТзОВ «Фест вест (Наукова, 29), «Провісінь», ринок «Сато» (Стрийська, 202), у Шевченківському районі – ринки «Ряснянський», Краківський, «Старий лицар», ТзОВ «Тополя 1» та ТзОВ «Світлиця 3».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ