Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

А як добре все розпочиналося...

У матчі 12-го туру чемпіонату України футболісти львівських „Карпат” в Донецьку з рахунком 1:4 зазнали поразки від чинного володаря титулу місцевого „Шахтаря”.
До Донецька „Карпати” поїхали в гарному настрої. Після домашньої перемоги над ФК „Харків” зелено-білі продовжували утримувати третю позицію в турнірній таблиці. Хоча при цьому всі чудово усвідомлювали, що після двох поразок поспіль – від „Валенсії” в Лізі чемпіонів та від „Арсеналу” в національному чемпіонаті (кубкову перемогу над першоліговим „Борисфеном” ніхто всерйоз до уваги не брав) – „Шахтар” зробить усе, аби реабілітуватися перед своїми вболівальниками, а головне - перед власником команди Ринатом Ахметовим, який в разі чергової невдачі міг вдатися і до оргвисновків.
Здавалося, що „Карпатам” повинна була додати впевненості і триматчева переможна серія в гостьових поєдинках. В усякому разі вболівальники команди вірили, що їхні улюбленці щонайменше не поступляться чинним чемпіонам країни, а якщо трішечки пофартить, то зуміють здобути свою першу в історії чемпіонатів України перемогу над „Шахтарем” у гостях. Тим паче, що подібний досвід у нинішньому сезоні в „Карпат” уже є – у восьмому турі галичани вперше в історії перемогли в Сімферополі місцеву „Таврію”.
І справді, до 30-ї хвилини матчу на полі донецького РСК „Олімпійський” здавалося, що все для гостей закінчиться якнайкращим чином. Незважаючи на те, що „Шахтар” мав повну ігрову перевагу, на табло горіли цифри 1:0 на користь „Карпат”. Причому гол львів’яни забили зі значною долею везіння. На 16-й хв.  Худоб’як, пройшовши правим флангом, зробив передачу в центр на  Батісту. Однак нанести удар по воротах бразильському форварду зелено-білих завадив Срна. Але зробив він це настільки невдало, що м’яч рикошетом від його ноги по високій дузі опустився в сітку воріт вихованця львівського футболу Шуста, який нині захищає кольори „Шахтаря” – 0:1.
Пропущений м’яч ще більше розізлив підопічних Мірчі Луческу і вони всією командою пішли вперед. Атака за атакою накочувалися до завершення першого тайму на ворота гостей. Проте оборона „Карпат” та її воротар Тлумак завдяки самовіддачі діяли доволі впевнено. Лише одного разу „гірники” зуміли досягти успіху. На 30-й хв. чітко спрацювала бразильська зв’язка Матузалем – Брандао, і останній проштовхнув м’яч у ворота гостей – 1:1. За такого рахунку команди пішли на відпочинок.
По перерві „Шахтар” продовжив свій наступ. „Карпати” ж практично всією командою перебували на своїй половині поля, не маючи й думки про якісь контратакувальні дії. Сил відбиватися зелено-білим вистачило лише до 63-ї хв., коли Срна виконав діагональну передачу верхом з правого флангу, а Лєвандовскі, який з’явився на полі одразу після відпочинку, виграв в Іщенка боротьбу на другому поверсі і головою невідпорно пробив по воротах Тлумака, який з незрозумілих причин чомусь не пішов на перехват – 2:1. До речі, цей гол став 900-м в історії „Шахтаря” в чемпіонатах України.
Вийшовши вперед, „Шахтар” дещо заспокоївся, та й „Карпатам” вже не було чого втрачати, а тому гості почали діяти значно активніше. На кожну атаку „гірників” зелено-білі намагалися відповідати не менш гострими діями в передній лінії. І на 79-й хв. „Карпати” мали чудову нагоду зрівняти рахунок. Після подачі кутового з лівого флангу атаки центральний захисник Распопов відмінно пробив головою у лівий нижній кут воріт Шуста. Як воротар потягнув цей м’яч, напевне знає лише він один. Однак на цьому епізод не закінчився – першим на м’ячі був Худоб’як, але замість того, аби переправити його у сітку, хавбек „Карпат” вирішив зробити передачу. В результаті момент було змарновано, а за хвилину спрацювало старе, як світ, футбольне правило – не забиваєш ти, забивають тобі.
„Шахтар” провів атаку, у фіналі якої партнери вивели по центру на ворота Тлумака Агахову, який у другому таймі замінив Маріку. Вже в штрафному майданчику Тимчишин вибив у нігерійського форварда м’яч, але арбітр зустрічі Сіренко з Сімферополя вирішив, що захисник зробив це з порушенням правил і призначив доволі сумнівний пенальті. Матузалем, виконуючи вирок судді, не залишив Тлумаку жодних шансів – м’яч і воротар опинилися в різних кутах – 3:1.
А остаточний рахунок було встановлено вже в компенсований  арбітром час. Після удару Брандау м’яч влучив у стійку, а першим на добиванні опинився Агахова – 4:1.
Як зазначив у коментарі „Гал-іnfо” Олександр Іщенко, головний тренер „Карпат”: „На жаль, мої гравці вийшли на поле, відчуваючи не просто невпевненість у собі, а помітний страх перед суперником. „Шахтар” зробив очевидними всі наші недоліки. А от донецька команда грала з хорошим настроєм, із самовіддачею, в атаці діяла різноманітно, вміло використовуючи „стандарти”. Господарі витиснули максимум зі створених моментів. Я вирішив випустити на поле Батісту, а Ідахор залишився в запасі. Чи виправдало себе таке рішення, сказати важко. Ми виставили практично оптимальний склад, але була одна вимушена заміна. Вже на розминці отримав травму Пшеничних – він на рівному місці пошкодив ікроножний м’яз. В результаті наш лівий край став повільнішим. Мені потрібно подивитися відеозапис, аби зрозуміти, чи міг Тлумак виручити команду в тих епізодах, коли забивались голи. Але не сумніваюся, що в ситуації, коли вразив ворота Левандовскі, воротар повинен був діяти більш рішуче”.  
Мірча Луческу, головний тренер „Шахтаря”, зазначив: „Дуже приємно, що сьогодні ми все ж забили 900-й гол у вищій лізі. Левандовскі добре увійшов у гру, з ним середня лінія діяла значно впевненіше. Думаю, для нас це була найкраща гра в сезоні. Ми показали агресивний, якісний футбол, і це додає впевненості перед грою з „Валенсією” в Лізі чемпіонів. „Карпати” – найсильніша команда з тих, з якими ми грали в нинішньому чемпіонаті. Львів’яни виглядали цікавіше та сильніше за „Арсенал”, якому ми програли в минулому турі. Сьогодні в основному складі вийшло лише двоє гравців, які були задіяні в кубковому матчі в Борисполі – Тимощук та Рац. Принцип моєї кадрової політики дуже простий – грати будуть ті, хто краще підготовлений. Щодо Шуста, то він провів непоганий матч, декілька разів насправді виручив команду, але припустився однієї серйозної помилки. Напевне дається взнаки нехватка досвіду, проте загалом він зіграв надійно. Я шкодую, що не ставив його в деяких попередніх матчах. А от Матузалем зіграв один з найкращих своїх матчів за останній час. І це незважаючи на те, що проти нього діяли персонально”. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ