Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Адвокат: швидкий обмін Сенцова і Кольченка може «забуксувати»

Адвокат Марк Фейгін заявляє, що всі переговори про ув’язнених у Росії українців можуть бути припинені. В ефірі Радіо Крим.Реалії юрист пов’язав це з майбутньою дискусією західних країн про продовження антиросійських санкцій.

Зокрема, за словами Фейгіна, можуть «забуксувати» справи кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

«Вирішує це все одна людина – це компетенція президента Володимира Путіна, і це така річ мінлива. Тому що останні події, пов’язані з фейковою провокацією щодо затримання «українських диверсантів» свідчать про те, що де-факто Москва прийняла більш радикальний план, за яким, швидше за все, з моєї песимістичної точки зору, всі переговори про швидкий обмін осіб з числа українських громадян, які засуджені в Росії – вони зараз не будуть йти інтенсивно, швидше за все, припиняться, і будуть чекати наближення початку дискусій про продовження європейських санкцій. Це відбудеться не раніше за листопад-грудень», – сказав Фейгін.

Адвокат наголосив, що представники України і Росії можуть обговорювати обмін військовополоненими в Мінську скільки завгодно, але остаточне рішення залишається за Путіним.

«Мені здається, що тут справедливо, що розмовляти вони можуть у тристоронній контактній групі в Мінську скільки завгодно, але рішення все одно за Путіним, і поки я бачу, що політично кон’юнктура складається дещо несприятливо для того, щоб здійснити такий обмін швидко», – пояснив Фейгін.

Одними з перших кримськими в’язнями, які отримали в Росії реальні терміни ув’язнення, стали Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Російське слідство звинуватило кримчан у тероризмі.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова, українського кінорежисера з Сімферополя до 20 років суворого режиму. Спільником Сенцова російські слідчі зробили кримського активіста Олександра Кольченка, якого засудили до 10 років колонії суворого режиму.

Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнав. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованим.

25 серпня в Києві на Поштовій площі біля Річкового вокзалу планують провести акцію до річниці ув'язнення кримчан. На заході активісти закликатимуть до звільнення Сенцова і Кольченко.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ