Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Американські вчені пов'язали аутизм дітей з діабетом матері

Вчені з каліфорнійської організації Kaiser Permanente заявили про те, що їм вдалося виявити зв'язок між наявністю у матері діабету і підвищеним ризиком розвитку у дитини розладів аутистичного спектру. Серед факторів ризику розвитку аутизму був як діабет другого типу, так і діабет першого типу і діабет вагітних, - Дзеркало тижня.

У ході дослідження вчені вивчили дані 419425 дітей, які народилися у період з початку 1995 по кінець 2012 року. У матерів 621 з них діагностували діабет першого типу, у 9453 виявили діабет другого типу, а ще у 11992 — діабет вагітних на термін до 26 тижня вагітності. Крім того, у 24505 жінок виявили характерні для діабету вагітних симптоми після 26 тижнів вагітності. Дані, зібрані для обліку в якості побічних змінних, включали стать дитини, вік матері на момент пологів, соціоекономічний статус, наявність різних захворювань і расова належність.

Протягом наступних семи років симптоми розладів аутистичного спектру виявили у 5827 дітей. Вчені виявили, що серед дітей, у матерів яких був діагностований діабет, ризик появи симптомів розладів аутистичного спектру був вищим. Зокрема, ризик підвищувався при наявності діабету другого типу, діабету вагітних на термін до 26 тижня вагітності, а при діабеті першого типу був найвищим.

Наголошується, що нова робота доповнює раніше проведені дослідження, додаючи в групу ризику розвитку аутизму наявність у матері під час вагітності і інсулінозалежного діабету першого типу. Разом з тим, вчені підкреслюють, що під час дослідження вони не враховували деяких даних, наприклад, стану здоров'я батька, що може свідчити про обмеженість отриманих результатів.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ