Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Андрій Єрмолаєв не захотів обговорювати з російськими шовіністами українсько-російські взаємини

Скандалом завершився „круглий стіл”, ініційований керівниками українського агентства  УНІАН та російського РІА «Новості», на якому українські та російські політики та журналісти обговорювали  російсько-українські відносини протягом 15 років незалежності. На цьому „круглому столі” нардеп від Партії регіонів Тарас Чорновіл наголосив, що українці і росіяни повинні зрозуміти, що при всьому своєму бажанні вони живуть у географічно споріднених країнах і змушені співпрацювати в цих умовах. Відтак він закликав відмовитися від надуманих проблем і в міжнародному діалозі вирішити усі питання. Одразу за Тарасом Чорноволом виступав журналіст російського «Першого каналу» Максим Шевченко, який заявив, що Росія була, буде і має право бути країною, яка керуватиме Україною, звинувачуючи сучасну українську владу у «культурному геноциді сходу та Криму», і назвав себе «російським інтелектуалом українського походження». Після виступу Шевченка Чорновіл зазначив, що йому неприємно слухати такі речі, попрощався і покинув засідання. А журналістам він заявив, що сьогоднішня розмова погіршить російсько-українські відносини навіть більше, ніж провокативні дії деяких українських і російських політиків. Також „круглий стіл” покинув і президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
«Організований „круглий стіл” слід розглядати лише як заявку на діалог між українським і російським суспільством», – зазначив «Гал-info» президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
За його словами, „круглий стіл” проходив у дуже непростій атмосфері, адже учасники використовували політичну пропаганду, а не інтелектуальний обмін інформації щодо поглядів на проблеми спільної історії. «Мені повідомили, що буде постановка питання про проблеми спільної історії, її аналіз і формування якоїсь спільної позитивної думки, проте я побачив розмову учасників про політичні міфи обох країн, до чого відверто не був готовий. Сама постановка цього питання є дуже позитивним кроком з боку обох держав, проте виступ Максима Шевченка звів усе до політичної площини, а не до історичних проблем обох країн. Саме тому я і залишив засідання „круглого столу”, адже тема історії не може виступати проблемою хронополітики», – зазначив Андрій Єрмолаєв.
 Присутніми на цьому „круглому столі”, за словами президента Центру соціальних досліджень «Софія», з українського боку були Валерій Чалий, який представляв Центр Разумкова, народний депутат України Тарас Чорновіл, який левову частку свого виступу також присвятив політичній темі, намагаючись доказати, що Партія регіонів є проукраїнською, а не проросійською політичною силою, Олесь Доній, Ігор Жданов, Валерій Мустафін.
«Безперечно, великим позитивом в обговоренні спільної історії є те, що проблема вийшла з академічних кіл і перейшла на рівень експертів, тим більше на міжнародному рівні. Проте перша спроба, на жаль, опинилась у пастці політиків», – зазначає Андрій Єрмолаєв.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ