Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Архів усних історій Чорнобильської трагедії

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року, є найбільшою техногенною катастрофою у світі, жахливі наслідки якої не подолані на сьогоднішній день. Кожна чергова річниця цієї трагедії змушує світ згадувати не лише про екологічні наслідки руйнування атомного реактора, а й про людей, чиє життя докорінно змінила ця катастрофа

Чорнобильський архів, створений з ініціативи Чорнобильської історичної майстерні, покликаний зберігати і передавати пам’ять про Чорнобильську трагедію, її наслідки, а також ставить собі за мету збирання і збереження історій життя ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих від катастрофи, щоб зробити їх доступними для освітніх і дослідницьких цілей. У Чорнобильському архіві зберігаються інтерв’ю і спогади чорнобильців, колекції графічно-дизайнерських плакатів, малюнків, зібрання учнівських конкурсних робіт з чорнобильської тематики, різні фотографії, передані на зберігання ліквідаторами та переселенцями. Також в архіві є унікальні друковані видання та фотоальбоми, присвячені Чорнобильській катастрофі.

Складовою частиною архіву є архів усних історій, в якому міститься більше 200 усно-історичних інтерв’ю та есеїв ліквідаторів, евакуйованих і переселенців. Створення архіву усних історій стало можливим завдяки тісній співпраці Чорнобильської історичної майстерні з Українською асоціацією усної історії. Команда Чорнобильської історичної майстерні продовжує наповнювати архівний фонд і зацікавлена у розширенні географічної бази респондентів та запрошує громадські, наукові та освітні установи до співпраці у цій важливій справі збирання усних історій чорнобильців для сприяння збереженню пам’яті про цю страшну для всього людства трагедію.

Перейти до архіву

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ