Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Архиєпископ Львівський звернувся до вірних і духовенства із засторогою щодо псевдорелігійних видань

Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, звернувся до духовенства, монашества та мирян Львівської Архиєпархії із листом, яким прагне застерегти вірних від псевдорелігійних книг, зміст яких несумісний із навчанням Церкви. Повідомляє прес-служба Львівської архиєпархії УГКЦ.

 У документі йдеться: «Погоджуючись з думкою Блаженнішого Любомира (Гузара), Глави УГКЦ, висловленою у зверненні від 25 квітня 2000 р. (Прот. № 2000/362) стверджую факт, що і надалі виходить чимале число друкованих видань, які своїм змістом, особливо у справах віри і моралі, розповсюджують погляди та навчання несумісні з наукою Церкви.
У зв’язку з тим, бажаю звернути увагу всіх вірних Львівської Архиєпархії на те, щоб згідно з кан. 661 §1 ККСЦ, церковний дозвіл, виражений словами «дозволяється друкувати», означає, що твір вільний від похибок щодо Католицької віри або моралі.
Однак необхідно зауважити, що самого твердження, що книжка релігійного змісту видається за «за дозволом церковної влади», є недостатньо, оскільки воно не виявляє повної відповідальності за публікацію.
Тому для врегулювання обігу духовної літератури та захисту від псевдорелігійних видань на території Львівської Архиєпархії, бажаю пригадати усім вірним, що згідно з постановою Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви від 24 вересня – 01 жовтня 2003 р., (Благовісник № 3) вважається за католицьку, лише таку літературу, яка має апробат цензора та особисте письмове благословення Правлячого Архиєрея з поданням дати і місця благословення.
Одночасно доручаю душпастирям пояснювати вірним у Львівській Архиєпархії вимогу цієї постанови Синоду Єпископів УГКЦ.
Отже, для затвердження будь-якого тексту релігійного змісту, компетентною Церковною владою необхідно:
1. Подати письмове прохання про отримання дозволу на друкування тексту, написане на ім’я Правлячого Архиєрея;
2. Текст матеріалу та можливий зразок оформлення обкладинки разом з проханням необхідно подати до канцелярії Львівської Архиєпархії за адресою: м. Львів, пл. св. Юра, 5, індекс: 79000; контактний тел./факс 72-25-24, електронна пошта: [email protected];
3. Після опрацювання цензорами поданого тексту, Правлячий Архиєрей у відповідь на прохання зацікавленої сторони дає письмову відповідь про надання дозволу або відмову запропонованого тексту до друку;
4. З наданням дозволу на друкування апробованого тексту, зацікавлена сторона отримує в канцелярії Львівської Архиєпархії інструкцію щодо розміщення церковного дозволу в публікації».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ