Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Астроном розповів причину появи північного сяйва над Україною

Рідкісне північне сяйво, яке українці могли спостерігати минулої ночі, було спричинено потужним спалахом на Сонці.
Фото: Володимир Чупакін

Про це у коментарі УНН розповів астроном, випусковий редактор журналу The Universe Space TECH Володимир Остров.

За його словами, такий спалах спричинив викид у потік заряджених частинок, які зіткнулися із Землею та її магнітним полем.

“На Сонці стався спалах, через що у потік була викинута велика кількість заряджених частинок більшої густоти та потужності, ніж воно зазвичай є. Таке насправді відбувається постійно, але під час спалахів стаються надлишкові викиди. І одне зі згущень цих частинок зіткнулося із Землею. Оскільки ці заряди рухаються – вони несуть собою магнітне поле, яке взаємодіє із магнітним полем Землі, викликаючи її коливання. Цього разу такі частинки залетіли глибше по магнітних лініях в атмосферу. При цьому виділяється енергія у вигляді електромагнітних хвиль видимого спектра, що в результаті видає таке випромінювання”, – пояснив астроном.

Науковець додав, якщо спалахи на Сонці не дуже потужні – вони не перетинають полярне коло. А якщо сильні – вони можуть досягати навіть тропічних широт.

Водночас в Україні, та й взагалі на Північній та Східній півкулях, таке явище відбувається дуже рідко.

“Це явище можна побачити рідко, тому що немає таких потужних спалахів на Сонці. Власне, зараз йде зростання активності, а значить, їх буде більше, і можливо, ми їх будемо спостерігати частіше. Але це тільки при максимальній сонячній активності, і це мусить бути потужний спалах”, – додає Остров.

Як повідомлялось, напередодні увечері в Україні зафіксували рідкісне Північне сяйво. Про сяйво в небі повідомили жителі Київської та Львівської областей. Незвичайне світіння помітили й в небі над Чернігівською, Черкаською та Рівненською областях, а також на Волині. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ