Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Аваков: Не виключено, вбивство Шеремета політичне і замовлене в РФ

Слідство не виключає, що вбивство журналіста Павла Шеремета було політичним замовленням, яке могли організувати в Росії. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 8 лютого на прес-конференції, присвяченій підриву Шеремета 20 липня 2016 року.

"Слідство не виключає версію замовленого політичного вбивства, замовлення на яке надійшло саме з Російської Федерації", – сказав Аваков.  

Він також оголосив кілька фактів, пов'язаних із убивством Шеремета.

"На місці злочину в момент його вчинення була присутня знімальна група "17-го каналу", яка вела пряму трансляцію подій. Рівно така ж ситуація була в нас 16 квітня 2015 року під час ситуації навколо вбивства Олеся Бузини. Журналісти стверджували, що в обох випадках опинилися на місцях убивств випадково", – зазначив глава МВС.

Він також повідомив, що при моніторингу телефонних з'єднань у районі місця злочину в проміжку, близькому до часу його вчинення, зафіксували "1193 з'єднання з російськими абонентами".

"Активізація частини з цих абонентів збігається за часом і сигналами попередньо з інформаційною активністю, яка в нас була під час Хресного ходу УПЦ МП у липні 2016 року (27 липня – ред.)", – сказав Аваков.

"І в той же період під приводом участі в якомусь зльоті прихильників однієї з нетрадиційні церков у Києві – я не називаю конкретику зумисно – організовано в'їхала велика група громадян Російської Федерації. З'єднання мобільних телефонів представників цієї групи зафіксовано поблизу місця проживання й роботи Павла Шеремета за кілька днів до злочину і вранці 20 липня в районі вибуху. Після чого дивним чином були локалізовані й зійшли нанівець", – додав він.

У розслідуванні даних обставин слідство направило доручення в низку країн для вивчення цих людей і їхньої активності в ті кілька днів у Києві.

"Слідство має обґрунтовані припущення про можливу причетність цих людей до скоєння злочину", – заявив Аваков.  

Міністр навів іще один факт: "Павло Шеремет у липні 2016 року зустрічався в Москві з екс-міністром доходів і зборів України Олександром Клименком. На думку свідків, зустріч виявилася співбесідою на посаду головного редактора радіо "Вести" – однієї зі складових медіахолдингу "Вести України", створеного для проведення контрпропагандистської й проросійської роботи на території України".

"За словами свідків, Павло повернувся незадоволеним результатами зустрічі й охарактеризував стан Клименка як "православ'я головного мозку", – сказав Аваков.

Він також зазначив, що Шеремет у своїх публікаціях порушував тему вербуванняросійською ФСБ українських громадян для ведення "диверсійно-дестабілізаційної роботи" в Україні.

"Уже після його смерті МВС і СБУ разом із ГРУ Міноборони встановили групу осіб, підозрюваних у співучасті в убивстві колишнього військовослужбовця Івана Мамчура в  Рівному у вересні 2016 року, як і в інших протиправних діях", – сказав Аваков.

"Ми маємо ще кілька епізодів – частина з яких розслідується й не підлягає розголосу, – коли працювала подібна схема", – додав він.

Так, "аналогічні мотиви й методи" вбачаються у випадку з замахом на нардепа Антона Геращенка, сказав Аваков.

Міністр також нагадав, що Павло Шеремет був другом російського опозиціонера  Бориса Нємцова, допомагав йому в написанні книги "Сповідь бунтаря": "Книга була надрукована в друкарні Ярославля РФ на замовлення видавництва "Партизан", власником якого був Шеремет", – сказав він.

"Після вбивства Нємцова його соратники збирали гроші на видання книги "Путін. Війна", присвяченої подіям на Донбасі. У Росії книгу заборонено. Є інформація про те, що видання планується здійснити у видавництві "Партизан", – додав голова МВС.

"За три дні до вбивства Шеремета, 17.07, до Києва приїжджав соратник Нємцова по об'єднаному демократичному руху "Солідарність" Володимир Кара-Мурза-молодший, який зустрічався з журналістами", – сказав він.

"За словами свідків, Кара-Мурза звернувся до Шеремета по допомогу у створенні фільму, присвяченого річниці вбивства Бориса Нємцова – і журналіст планував передати матеріали для фільму й брати участь у його створенні", – додав міністр.

Аваков звернув увагу на те, що "кілька днів тому, після презентації цього фільму, російського опозиціонера й федерального координатора "Відкритої Росії" Володимира Кара-Мурзу було терміново госпіталізовано, він у критичному стані".

"За інформацією медиків, у нього діагностували гостре отруєння невстановленою речовиною", – сказав він.

"Таким чином, результати досудового розслідування умисного вбивства Павла Шеремета на даному етапі дозволяють припустити, що даний злочин – ретельне підготовлене групою осіб замовлене вбивство", – підсумував Аваков.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ