Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Банківську систему України потрібно створювати заново – президент АУБ

Асоціація українських банків загалом позитивно оцінює перші кроки нового глави Нацбанку Сергія Арбузова та його команди. Про це в коментарі Гал-інфо повідомив президент Асоціації Олександр Сугоняко.

«Найбанк вийшов з ініціативою надати йому можливість запровадити обов’язковий продаж валюти від експортної виручки клієнтів банків. Цього не було зроблено в кінці 2008 року, саме тому у нас впав курс.Якби тоді така можливість у Нацбанку була, курс у нас тепер не був би 8 грн», – каже експерт.

Він також схвально оцінив заяву глави Нацбанку про заборону валютного кредитування населення та підприємств, які не мають валютної виручки.

«Це означає, що одна з головних причин банківської кризи, валютне кредитування населення, усвідомлена. Він (Сергій Арбузов. – Ред.) сказав, що мінімум до 2016 року про це навіть говорити не варто», – додав Олександр Сугоняко.

Антикризовий закон, що забороняв кредитування у валюті, припинив свою дію. Альтернативний законопроект на продовження заборони у Верховній Раді є. Він наразі не розглянутий, і Національний банк поки що дозволяє валютне кредитування. Це викликає деякі побоювання президента Асоціації, але сам факт появ такої заяви він вважає позитивним.

«Я вважаю, що також є позитивним лібералізація валютного ринку в Україні, це крок у правильному напрямку. Правильним кроком є і скасування відрахувань до Пенсійного фонду при валютних операціях на міжбанку. Це напрями, які стабілізують курс. Президент видав Указ про дедоларизацію економіки. Це теж позитив. Одна з причин глибокої кризи – саме доларизація економіки», – говорить президент Асоціації.

Загалом, каже Олександр Сугоняко, проблем у банківській галузі нагромадилось стільки, що їх ніколи стільки не було. Чи вистачить у нового голови Нацбанку досвіду і вміння, щоб розв`язати ці системні проблеми, побачимо.

«Прийшли молоді хлопці, дай Боже, щоб вони доросли і діяли в інтересах галузі, а не чиїхось конкретних інтересів, якими б потужними вони не були б», – додав він.

Одна з проблем – російські банки та банки з іноземним капіталом, які подекуди мають протилежні цілі, ніж українські банки.

«Іноземні банки прийшли, щоб кредитувати, і кредитувати у валюті. А в результаті девальвації додатковий борг на позичальників сягнув 180 мільярдів гривень.

Російські банки переважно кредитують великі промислові активи. Це робиться у нас на очах, і ніхто не думає, як нас захистити. А українські банки, малі та середні, просто знищують через нормативні акти. На це треба відповідати, виробляти свою позицію. Тим паче, що наша Академія наук має напрацювання щодо реформування банківської галузі. Власне, банківську галузь потрібно створювати заново», - сказав він.

Президент зазначив, що Асоціація скерували керівництву Нацбанку аналітичну записку на 30 сторінках про ситуацію у банківській системі, перерахувала проблеми, висловилася щодо того, як їх треба вирішувати: «Наразі відповіді не було. Реакція на нашу аналітичну записку буде проявом глибини розуміння проблем банківської системи".

Фото new-most.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ