Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Бережуть від вандалів: Пам’ятник маршалу Конєву у Празі завісили брезентом

Пам’ятник маршалу Радянського Союзу Івану Конєву у столиці Чехії закрили брезентом, щоб вандали більше не могли забруднювати його.

Староста району Прага-6 Ондржей Коларж заявив, що більше не має сил відчищати статую від фарби та написів, повідомляє The Guardian, передає Громадське.

Брезент установили 30 серпня, і відтоді його порізали тричі. Двох чоловіків затримала поліція.

Речник міської ради сказав, що завіса залишатиметься біля пам’ятника щонайменше до 12 вересня, коли рада вирішуватиме його подальшу долю.

У посольстві Росії назвали це рішення «черговою ганьбою» і підкреслили, що це сталося напередодні 80-х роковин початку Другої світової війни.

Ондржей Коларж наголосив, що він не піддає сумніву те, що радянські війська «визволили більшу частину Чехословаччини: «Ми вдячні тим військовикам, які поклали свої життя за нашу свободу».

За словами Коларжа, після закриття пам’ятника Конєву йому довелося залишити Прагу і просити поліцейську охорону, бо він отримав погрози.

Нагадаємо, чергова атака вандалів на пам’ятник Конєву сталася в ніч на 22 серпня. Невідомі облили монумент фарбою і написали «Ні кривавому маршалу! Не забудемо» та числа «45, 56, 61, 68».

Псування пам’ятника в ці дні пов’язане з тим, що 21 серпня — день вторгнення радянських військ у Чехословаччину для придушення реформ «Празької весни». 

Двічі Герой Радянського Союзу Маршал Іван Конєв командував численними операціями Червоної армії під час Другої світової війни. Зокрема, він провів Празьку наступальну операцію (1945). Після війни як головнокомандувач збройними силами країн Варшавського договору керував придушенням антикомуністичного повстання в Угорщині в 1956 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ