Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Безкоштовну медицину скасують, а президента обиратимуть депутати (проект нової конституції)

Ідея щодо нової конституції про це в кулуарах влади витає давно. Рівно рік тому під цю затію навіть створили спеціальну комісію. Очолив її перший президент Леонід Кравчук, а серед її членів були політологи та юристи з конституційного права.

Але їх робота, треба визнати, йшла не дуже продуктивно. Або експерти знайшлися не ті, або не ті цілі вони собі поставили, але за 12 місяців співпраці фахівці напрацювали всього лише три документи, правда, за своїм значенням дуже важливих, запевняє Кравчук.

«Це концепція освіти Конституційної асамблеї, положення про Конституційну асамблею і третій документ - робочий, внутрішній, він не піддається розголошенню», - похвалився перед Новим роком Леонід Макарович.

В оновлену Конституційну асамблею з лютого увійдуть 150 осіб. Їхні імена поки не розголошуються. Невідомо навіть, чи буде цю структуру далі очолювати Леонід Макарович. Така таємничість вже викликала у політологів критику.

«Судячи з усього, переписувати Конституцію будуть з інтригами та скандалами, - смакуючи розвиток подій, заявив "КП" політолог Володимир Фесенко. - Це видно хоча б з того, що в асамблею увійде багато людей. Уявляєте, який буде рознос думок і побажань!»
На думку експертів, члени асамблеї найбільше будуть сперечатися про те, який розділ Конституції необхідно редагувати в першу чергу.

«Думок багато. Одні впевнені, що положення про соціальні гарантії громадян, інші - про права і свободи, а треті - про організацію роботи парламенту і президента, - припустив у коментарі "КП" професор політології Олексій Гарань. - Але мета всіх цих розборів в тому, щоб кардинально змінити уклад життя, який ми ведемо з 1996 року.

По-перше, буде запропонована ідея створити двопалатний парламент, упевнений політолог Володимир Фесенко. А разом з цим і скасувати всенародні вибори президента, перенісши голосування за главу української держави в стіни Верховної Ради.

Хоча в оточенні глави держави вважають, що в поділі депутатів на дві палати більше плюсів, ніж мінусів. Заступник глави Адміністрації президента Марина Ставнійчук упевнена, приміром, що нижня палата буде розробляти законопроекти, а верхня - контролювати розумність цих законодавчих ініціатив. Тому ніяких перегинів з законами в країні не буде.

Другий основний момент, який асамблея відредагує в Конституції, - це соціальні гарантії українців, впевнений політолог Вадим Карасьов.

«Є ймовірність, що запропонують скасувати норму про безкоштовну медицину і освіту. Буде прописано співвідношення платних і безкоштовних послуг у цих сферах, - заявив "КП" експерт. - Зроблено це буде для того, щоб ніхто вже не зміг апелювати до того, що безкоштовна медицина у нас гарантована Конституцією».

І, між іншим, ця затія знаходить найбільше позитивних відгуків серед медиків.

«Платні клініки існують давно, навіть є платні кабінети в державних лікарнях, так що нічого дивного немає. Просто тепер це закріплять в Конституції, підвищення вартості послуг в лікарні не станеться», - заявив "КП" київський хірург Андрій Осмоловський.

Втім поки це тільки ідеї, експерти кажуть, що будь-які зміни будуть вноситися вже після парламентських виборів-2012, коли асамблея оприлюднить свій проект Конституції.

ЩО САМЕ запропонують ЗМІНИТИ
• Створити дві палати парламенту.
• Президента вибирати в Раді.
• Скасувати безкоштовну медицину і освіту.
• Розширити права місцевої влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ